Jak se jedlo v době renesance? V podzámčí kaše, na zámku pečení tetřevi i veverky, sladké dobroty a „jelen z vola“
13. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Přelom středověku a novověku byl ve znamení renesance. Doby návratu k antice, ale také doby zámořských objevů, které přinesly nové koření a nové potraviny. A protože filozofové a spisovatelé kladli důraz na pozemský život, a nikoli až na ten posmrtný, lidé si v rámci možností dopřávali požitek z dobrého jídla.
Rolníci maso často neměli
Gurmánské zážitky samozřejmě nebyly pro všechny. Jinak se totiž jedlo a stolovalo na zámku, jinak v podzámčí. A tam se podíváme nejdřív. Nejběžnějším povoláním, dá-li se to tak nazvat, byla práce v zemědělství. Nejvíc tedy v době renesance bylo rolníků, kteří obdělávali půdu a chovali hospodářská zvířata. Maso však na stole často neměli, obvykle pouze v neděli. Ryby byly běžnější, a to hlavně v období půstu.
Mohlo by vás zajímat
Chleba a kaše
Dostupnou potravinou pro všechny vrstvy obyvatel byl chleba. Pekly se různé druhy, nejčastěji z obilí (i když bohatší lidé už znali i rýži a pochutnávali si na chlebu z ní). Chlebu, jaký známe dnes, se ale tehdejší chléb nepodobal, protože kvasnice „vynalezli“ pařížští pekaři až v 16. století.
Brambory, později běžné jídlo chudých, v té době byly ještě za velkou louží. Stejně jako ve středověku byly hlavním jídlem kaše. Většinou obilné nebo luštěninové. A vařily se i polévky. Ty se připravovaly většinou ze zbytků jídla, ze zeleniny, někdy se přidávalo i vejce. Jídlo se dochucovalo bylinkami, většinou šalvějí a petrželkou.
Panstvo mělo mlsný jazýček
To na zámku se jedlo mnohem lépe. Do zámeckých kuchyní postupně přicházely různé druhy exotického koření z daleké ciziny, které běžné pokrmy povyšovaly na kulinární zážitek. Používala se majoránka a kmín, kořenilo se pepřem, zázvorem, bobkovým listem, objevila se skořice, muškátový květ i šafrán.
Panstvo mělo mlsný jazýček a oblíbilo si sladká jídla. Cukr byl vzácností, dovážel se třtinový. Častěji se sladilo medem, z kterého se pekl perník. Ten pak také sloužil jako zahušťovadlo do sladkých omáček k masu.
Hovězí na prvním místě
Maso si šlechtici užívali v hojném množství. Ovšem i tady se jídelníček odvíjel od zámožnosti rodiny. Zvěřina sice byla oblíbená, ale k dispozici ji neměl každý. Kuchaři byli ale vynalézaví a připravovali „jelena z vola“. Hovězí maso posypali aromatickým kořením, naložili do vína a přidali větvičky jalovce. Chuť takto připraveného hovězího se aspoň trochu podobala žádané zvěřině.
Nejčastěji se tedy servírovalo hovězí maso, a to i droby, vepřová pečínka byla jen občas. Z prasátek se cenilo hlavně sádlo na smažení, později se z vepřového masa a vnitřností připravovaly jitrničky a klobásky, udil se špek a slanina. Oblíbené bylo také maso z ovcí a koz.
Drůbež jen na hostinách
Husy, kachny a kuřata a drůbež obecně se podávaly jen na hostinách. Zato se konzumovali různí polní ptáci – například tetřevi. Na talíři se často objevovaly veverky, o půstu bobři. Bobr jako vodní tvor se dokonce směl stejně jako ryby, raci a jiní vodní živočichové konzumovat i během půstu.
Pivo na prvním místě
Co se pilo? Pramenitá voda ze studánek, muži dávali přednost pivu, někdy i medovině. Pití vína se rozšiřovalo postupně, o zakládání vinic se založil císař Karel IV., který si mok z vinné révy oblíbil ve Francii.
Stolování tehdejší šlechty by se nám asi moc nelíbilo. Ze společných nádob se jídlo vybíralo rukama, jen na polévky a kaši měl každý lžíci. Nějaká pravidla se však dodržovat musela. Opírat se lokty o stůl bylo neslušné stejně jako hlasité mlaskání nebo říhání.
Zdroje informací:
1zs.jhnet.cz: Stravování v době renesance
dspace.cuni.cz: Hostiny a stolování šlechty v období renesance
suslbc.cz: Renesance a humanismus ve světě
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Přečtěte si Zobrazit více
Etiketa na talíři v historii: Vidličky se nelíbily církvi, na návštěvy si lidé nosili vlastní nože a lžíce a muži krájeli jídlo dámám
Historie piva: Vařili je mniši a bylo tak husté, že se jedlo lžící! Co ještě nevíte o našem národním nápoji?
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy