Finalista soutěže MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nám prozradil, jak dělá kuře na paprice. Skvělou chuť zajistí jeden krok navíc
11. 5. 2023 Ostatní
Označuje se za obyčejného kluka z Vysočiny. O tom, že zdaleka není „obyčejný“ přesvědčil Ondřej Štol všechny diváky poslední řady kuchařské show MasterChef Česko 2022. Přestože skončil před branami finále, jeho čtvrté místo dokazuje, že i sklář může být v kuchyni skutečným mistrem.
Ze sklárny do televizní kuchyně
Přestože to Ondřejovi přes veškerou snahu a skvělé výkony nevyšlo a titul MasterChefa nezískal, neznamená to, že by na kuchařinu zanevřel. Právě naopak, pustil se do vaření s plnou vervou a ukazuje, že i tradiční recepty nemusí vypadat nemoderně a staře.
Mohlo by vás zajímat
Synovo nej jídlo
Proto jsme účastníka celosvětově sledované soutěže požádali, zda by nám neukázal, jak dělá jeden z největších hitů české kuchyně - kuře na paprice. Vzhledem k tomu, že jde o nejoblíbenější jídlo jeho syna a největšího food kritika Vojty, neváhal. „Snad receptem někoho inspiruji třeba k nedělnímu obědu. Mějte se krásně a hlavně, dělejte, co vás baví,“ vzkazuje čtenářům Topreceptů Ondřej.
Kuře na paprice
Na recept od Ondry bude potřebovat tyto suroviny: 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 papriky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky, 1 vetší cibuli, 200 ml smetany (nejlepší je ta 33 %), 1,3 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, pepř a sůl. Jako přílohu volíme těstoviny nebo houskový knedlík.
Jak na to?
- Začneme tím, že na slunečnicovém oleji orestujeme dotmava tři nahrubo nakrájené papriky. Ty dodají omáčce intenzivní chuť, kterou pouze mletá paprika nezaručí.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, sůl, pepř a také řádně opražíme.
- Poté přidáme uzenou a sladkou papriku a zhruba minutu restujeme. Podlijeme kuřecím vývarem, aby nám paprika nezhořkla.
- Tekutinu necháme o třetinu zredukovat. Omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme přes jemné síto.
- Do hrnce přilijeme smetanu na zjemnění a chvíli prováříme.
- Kuřecí maso můžete dělat dvěma způsoby. První je ten, že si ho orestujete hned na začátku a ke konci ho vložíte do omáčky. Druhá možnost je úpravou sous-vide. „Může se zdát, že je tato metoda složitá, ale věřte mi, že to zvládne každý a budete překvapeni, jak šťavnaté maso zůstane,“ říká pro Toprecepty.cz Ondřej Štol.
- Pokud tedy zvolíme sous-vide, očištěná kuřecí prsa osolíme, opepříme a vložíme společně s trochou másla, stroužkem česneku a snítkou libovolné bylinky do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a dáme do vodní lázně o teplotě 63°C na zhruba 75 minut.
- Poté maso vyndáme ze sáčku a jen lehce „na barvu“ orestujeme na másle.
- Maso již do omáčky nemusíme vracet, protože je perfektně připravené ke konzumaci. Můžeme tedy servírovat.
- Jako příloha mohou sloužit houskové knedlíky či těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí supreme: Prsa s kůží a částí kosti jsou podle názvu to nejlepší z kuřete. Luxusní šťavnatý steak je toho důkazem
Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
Holka u plotny radí: Jak na skvělé čoko muffinky pro děti i maminky? Stačí jen dvě suroviny a do půl hodinky je dobrota na stole
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
MasterChef Česko 2022: Jak na dokonale šťavnatý bůček na pivě? Podle skvělého receptu od Ondry se povede každému
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Komentáře (1)