Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
12. 5. 2023 Tipy a triky
Tradice nedělní bábovky je v našich končinách pevně zakořeněná a forma na ni se najde asi v každé domácnosti. Klasický recept od babičky si ovšem můžete ozvláštnit a upéct tak něco zcela neotřelého a moderního.
Odkud se k nám bábovka dostala?
Klasická třená bábovka má v českých domácnostech skutečně letitou tradici. Pekla se především jako zákusek po nedělním obědě v měšťanských rodinách, ale zmínky o ní lze dohledat už v 15. století, kde bývala součástí šlechtických hostin.
Oblíbená je nejen u nás, ale i u našich sousedů, především v Rakousku, Německu a na Slovensku. Podobné pečivo ale mají i ve Francii pod názvem „Baba au rhum“ a je dost možné, že právě tady lze dohledat i původ jejího zdánlivě českého názvu.
Kromě běžného tvaru formy se dnes prodávají i nejrůznější další méně obvyklé formy na bábovky a určitě není na škodu některý z nich vyzkoušet. Vaše pečení tak získá šarm moderní cukrařiny.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dobrou šlehačkovou bábovku?
Na přípravu šlehačkové bábovky budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 140 ml smetany na šlehání (33 %), 140 g krupicové cukru, 40 g rozinek den předem namočených v dobrém rumu, 5 vajec, kůru nastrouhanou z půlky bio citronu, 150 g povoleného másla, ½ prášku do pečiva, 40 g nastrouhané bílé čokolády, moučkový cukr na posypání.
- Vejce, které jste nechali chvíli o pokojové teplotě, aby nebyla úplně studená, rozklepněte, oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je s cukrem do světlé pěny. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh.
- Povolené máslo zašlehejte do žloutkové pěny, přidejte citronovou kůru, zašlehejte smetanu a poté začněte přisypávat prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Do těsta přidejte rozinky i s rumem a kousky nadrobno nalámané čokolády. Opatrně vmíchejte tuhý sníh.
- Těsto nalijte do připravené a vymazané formy a pečte asi 45 minut při 170 stupních. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
- Horkou bábovku vyklopte a ihned posypte silnější vrstvou cukru.
Naše tipy:
Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Když bude máslo příliš tuhé, zůstanou v těstě jeho hrudky. Pokud se vám v těstě přesto vytvoří, vložte těsto na chvíli ještě před přidáním sněhu z bílků nad jen mírně teplou vodní lázeň (voda nesmí vřít) a dobře prošlehejte.
Bábovku můžete upéct také v obrácené variantě. Do těsta přidejte asi dvě lžíce kakaa, bílá čokoláda se na řezu pak hezky vyjímá. Nebo do světlého těsta zvolte hořkou a přidejte ještě o něco víc rumu nebo mandlového likéru.
Zdroj informací:
Wikipedie: Bábovka
Zkusit můžete i tuhle ořechovou bábovku:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře (1)