Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
12. 5. 2023 Ostatní
Příprava filtrované kávy je jedním ze sofistikovanějších způsobů, jak si dopřát lahodný šálek oblíbeného nápoje. Minulý víkend v této dovednosti proběhlo mistrovství České republiky, které ovládla Kamila Chobotová s panamskou kávou Geisha. Baristka se tak může těšit na účast na mistrovství světa, kde zdaleka není bez šancí. Vyzkoušejte její recept a posuďte, zda má taková káva být tou nejlepší vůbec.
Nadějné vyhlídky
Přehlídka nejlepších baristů a jejich přípravy filtrované kávy se odehraji již za dva měsíce v Athénách. Do řecké metropole se Kamila vydá s kávou od Graciana Cruze z Panamy, dlouholetého partnera pražírny „doubleshot“, kterou reprezentuje a v jejímž dresu získala i letošní mistrovský titul. Mladá naděje bude chtít minimálně navázat na umístění loňského finalisty Tomáše Taussiga, který byl v Melbourne čtvrtý.
Mohlo by vás zajímat
Drahé stroje nejsou třeba
Na výkon Kamily byl patřičně hrdý i zakladatel „doubleshotu“. „Kamila ukázala, že ke špičkové kávě nepotřebujete nic než skvělou kávu a pečlivost, že to není o strojích za statisíce a o letech praxe. Vždyť u nás pracuje ani ne dva roky,” sdělil Jaroslav Tuček. Podle jeho slov se jeho pražírna snaží ukazovat bohatost, pestrost a zábavnost filtrované kávy a vrací jí lesk, který ztratila někde v levných překapávačích.
Práce s nepoznaným
Vítězství Kamily Chobotové, která se utkala se zástupci 13 různých českých pražíren, se zrodilo díky kombinaci jejích dovedností, ručního mlýnku, jednoduchého plastového dripperu Tricolate (nádoba ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr, byl navržen tak, aby došlo k rovnoměrné extrakci kávy. Tomu dopomáhá nejen ploché dno, kde je umístěn filtr, neméně důležitá je také sprcha, která zajistí rovnoměrnou distribuci vody - pozn. red.) a naturální kávy.
Cesta za titulem však pro Kamilu nebyla jednoduchá. „Můžete trénovat přípravu a prezentaci, jak dlouho chcete, když však v semifinále dostanete do ruky kávu, kterou neznáte, mlýnek, který nevíte, jak je třeba ho nastavit, a vodu, kterou běžně nepoužíváte, a máte pár minut najít ideální nastavení, tak se ukážou baristické schopnosti možná víc než v samotném finále," popisuje baristka své pocity před posledním krokem k vysněnému titulu.
Šálek za stokoruny
Úroveň letošního mistrovství světa byla na mimořádné úrovni. Sešli se nejen prvotřídní baristé, ale i výběr káv byl špičkový. Někteří účastníci soutěžili s kávami, jejichž nákupní cena přesahuje 1500 dolarů za kilogram (zhruba 32 tisíc korun). To by pro zajímavost v kavárenských cenách znamenalo, že by šálek takové kávy stál zákazníka stovky korun.
Příprava mistrovské kávy
Káva od mistryně České republiky ovšem není tak nedostupná a podle jejího receptu si ji můžete zkusit připravit doma i vy. Budete na to potřebovat: 18 g kávy (Kamila používala panamskou geishu, kterou lze zaměnit za bolívijskou kávu stejné odrůdy, jelikož má podobný chuťový profil), mlýnek 1ZPresso, Tricolate + filtr a 300 g vody o teplotě 97 °C
Jak na to?
- Vložte filtr do Tricolate a propláchněte horkou vodou.
- Nasypte kávu a zalijte 80 g vody. Důkladně promíchejte.
- Po 1 minutě dolijte zbytek vody do 300 g přes vrchní sprchu.
- Jemným válením Trioclate mezi dlaněmi (jako kvedlačkou) usaďte kávu do kompaktní vrstvy a nechte protékat.
Celkový čas extrakce se pohybuje okolo 7 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Reportáž ze Salabky: Tatarák s fermentovaným česnekem a pravým zlatem, dvě mini porce za 1800 Kč a šéfova dokonalá blamáž na konci