Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
12. 5. 2023 Vaření
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni nezastupitelné místo a na ten u nás pěstovaný můžeme být právem hrdí. Ne každý si však může ze zdravotních důvodů dovolit konzumaci v syrovém stavu a mnohdy je překážka i silné aroma neslučující se s etiketou. Pečený česnek je však jiný level. Eliminuje nežádoucí účinky toho čerstvého a jeho chuť pozvedne celou řadu pokrmů.
Pečený česnek - hit internetu
Je to asi rok, co na sociálních sítích začala kolovat videa, jak mnozí food blogeři i slavní šéfkuchaři pečou česnek a následně jej využívají k pomazání nasucho opečené bagety, do bramborové kaše, do pomazánky, do polévky, na těstoviny i jinam.
Pečený česnek je zkrátka delikatesa, která doslova za pár korun pozvedne vaše jídlo ke gastronomickému nebi. Je ovšem potřeba vědět, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pečený česnek?
Na pečený česnek vybírejte pouze pevné palice bez měkkých míst a začínajících klíčků. Potřebovat budete také kvalitní olej, nejlépe olivový, a alobal, který zamezí spálení a zhořknutí česneku. Použít můžete i čerstvé bylinky, které dají pečenému česneku další rozměr. Skvěle s ním ladí například rozmarýn, tymián nebo šalvěj.
Pečením získá česnek krémovou máslovou konzistenci a fantastickou lehce oříškovou zauzenou chuť, která se hodí do celé řady pokrmů od pomazánek přes polévky, omáčky a bramborové přílohy až po ochucené máslo na steak či pečivo.
Pečení celých palic česneku
Celým paličkám oloupejte svrchní slupku a podélně je rozřízněte. Nechte takto přepůlený česnek 10 minut „pracovat“. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, přidejte případně čerstvé bylinky a vše zabalte do alobalu. Hliníková folie se nemusí nijak zvlášť utahovat. Z řezné strany ji naopak nechte volnější, aby se nepřichytila na stroužky. Zatímco česnek odpočívá, předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na asi 180 °C).
Podle velikosti palic pečte 30 – 45 minut a chcete-li dosáhnout lehce zkaramelizovaného povrchu, který dodá ještě více fantastické chuti, nechte paličky na posledních přibližně 10 minut odkryté. Česnek nechte úplně vychladnout a upečené stroužky jednoduše vymačkejte ze slupky.
Náš tip: Česnek pečte zároveň třeba s kuřetem nebo jinou pečínkou, abyste nemuseli zapínat troubu jen kvůli tomu
Pečený česnek je určený ke spotřebě do 5 dnů, ale dá se i zmrazit, například po porcích ve tvořítku na led. Můžete jej také rozmačkat a zmrazit v mikrotenovém sáčku v ploché vrstvě, ze které si vždy ulomíte potřebnou část.
Využití pečeného česneku
Chystáte-li se na pečení česneku, nemusíte mít obavu, že nevyužijete větší množství. Je to totiž velmi variabilní ingredience. Kam se dá přidat?
- Nejjednodušší je upečený česnek prostě namazat na pečivo a ochutit trochou soli. Výborný je třeba na opečené bagetě na způsob italské bruschetty.
- Česneková pomazánka může zejména dětem a žlučníkářům způsobovat problémy, ale tu z pečeného česneku si mohou dopřát bez rizika.
- Pečený česnek můžete přimíchat do nejrůznějších příloh od brambor upravených na různé způsoby přes kroupy až po pohanku.
- Krémová polévka z pečeného česneku má jemnou a vynikající chuť. Tuto výbornou ingredienci lze ale přidat i do jiných polévek, kam se běžně přidává česnek, např. do bramboračky nebo krémových zeleninových polévek.
- Také zeleninové a masové směsi nebo nejrůznější omáčky se dají obohatit o pečený česnek, který pozvedne tyto pokrmy na vyšší úroveň.
- Pečený česnek se dá přidat i do marinády na maso pro jemnější chuť a menší riziko zhořknutí při vysokých teplotách.
- Máte-li rádi bazalkové pesto na těstovinách, vyzkoušejte do něj místo syrového česneku přidat paličku pečeného. Výsledek je vynikající a jako bonus bude pesto krémovější.
- Pečený česnek obohatí o další chuť také saláty, a to jak ty lehké zeleninové, tak i teplé obědové.
Pečený česnek není tak dráždivý na trávicí trakt, proto jej můžete podávat i menším dětem místo syrového, který by jim mohl způsobit nadýmání, průjem nebo nevolnost. Přidat se dá dětem například k zelenině nebo do bramborové kaše.
Zdroje informací:
LPI.Oregonstate.edu: Garlic and Organosulfur Compounds
CulinaryHill.com: How to Roast Garlic
AlphaFoodie.com: How to roast garlic in the oven
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Česneková omáčka aioli není žádná věda. S naším postupem ji zvládnete za pět minut!
7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?