Domácí čokoládový dort: Do těsta na korpus je třeba správně vmíchat sníh. A víme, co udělat, aby se na krému nevytvořil škraloup
16. 5. 2023 Vaření
Rádi mlsáte? Čokoládový dort je náročnější na přípravu, ale jako krásný dárek k narozeninám je nepřekonatelný. Mlsní strávníci, a to nejen děti, budou nadšeni. A jak připravit ten nejlepší dort?
Kdy je čas na čokoládový dort
Čokoládový dort je klasikou, na které si pochutná většina z nás. Je častou jedlou ozdobou slavnostních stolů při oslavách nejrůznějšího druhu. Ať to jsou narozeniny, výročí svatby, ale i při jiných slavnostních příležitostech je čokoládový dort výbornou možností, jak udělat radost strávníkům.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit božský čokoládový dort
Základem čokoládového dortu je kakaový korpus, na kterém je náplň se spoustou čokolády. Aby byl dort opravdu dokonalý, je třeba sáhnout po kvalitním kakau a čokoládě. Jen tak získáme správnou plnou chuť, a pro ni tuto dobrotu tolik milujeme.
Jak nepokazit čokoládový dort
Příprava není až tak komplikovaná, pokud budeme respektovat několik pravidel. Jedním je opatrné vmíchání mouky s práškem do pečiva a kakaa, nejlépe prosátého. Do těsta se přidává pevný sníh z bílků, do kterého můžeme přidat špetičku soli, vmíchat do těsta ho musíme velmi zlehka a opatrně. Tento krok se nedá uspěchat, protože by z korpusu mohla být nevzhledná placka.
Korpus nesmíme přepéct, tedy nenechat v troubě déle, než je nutné. Pomůže klasický trik se špejlí. Pokud vyjde suchá, pryč s formou z horké trouby. Korpus musí dobře vychladnout. Vhodnější je chystat ho den předem a druhý den rozříznout a plnit. Pokud budeme mít pocit, že i tak je na povrchu tužší, dort určitě zvláční po naplnění krémem a následném rozležení.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit čokoládový dort
Můžeme ho různými způsoby pozměnit. Kromě pokapání jednotlivých plátů kávou nebo rumem, můžeme pláty ještě natřít pikantní marmeládou. Zajímavou změnou chuti je třeba i záměna čokolády za ledové kaštany v případě náplně.
Vyloženě pohrát si můžeme s vrchní vrstvou. Můžeme ji potřít čokoládovou náplní, polít čokoládovou polevou nebo potáhnout marcipánem. Povrch pak můžeme ozdobit ruličkami čokolády, strouhanou čokoládou ale i třeba ovocem (jahody, maliny, rybíz či borůvky).
Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…
Jak na čokoládový dort
Na čokoládový dort budete potřebovat: na korpus: 5 vajec, 300 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa, uvařenou kávu nebo rum na pokapání korpusu, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání. Na krém si připravte: 400 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce cukru, 100 g čokolády na vaření a 250 g másla.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Na přípravu korpusu nejdříve rozklepněte vajíčka. Žloutky dejte do mísy, bílky do druhé. Ke žloutkům přidejte cukr, ušlehejte je. Pak přidejte 5 lžic vody a dobře směs vyšlehejte. Přidejte zbývajících 5 lžic vody a vyšlehejte do pěny. Lehce vmíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte kakao. Ušlehejte pevný sníh z bílků s malou špetičkou soli a lehce a pomalu ho vmíchejte do těsta. Kdybyste spěchali, pěna by spadla.
Dortovou formu vymažte a vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Formu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a korpus dopečte. Nechte vychladnout. Nejlepší je nechat rozkrojení a namazání korpusu až na druhý den.
Na krém si připravte hrnec s vodou, do kterého dáte druhý. Čokoládu nasekejte na kousky. Hrnec s vodou přiveďte k varu. Do toho druhého nalijete smetanu ke šlehání, cukr, Solamyl, čokoládu a svařte do hustého krému. Povrch posypte moučkovým cukrem (nevznikne tak škraloup). Nechte vychladnout.
Pokud jste se rozhodli pro kávovou variantu, uvařte silnou kávu. Máslo nakrájejte na malé kousky a všlehejte ho do chladného pudinku. Pokud je potřeba, můžete ještě krém dosladit. Korpus dvakrát prořízněte. Na každý plát nakapejte uvařenou kávu nebo rum a natřete krém. Navrch dejte ozdoby podle fantazie.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat