Restované ředkvičky jsou báječnou přílohou. Při přípravě je třeba dodržovat správný postup, aby si zachovaly svou typickou chuť
16. 5. 2023 Vaření
Máte rádi ředkvičky, ale ty čerstvé jsou na vás příliš pikantní? I když si je v této podobě vychutnáváme nejčastěji, ředkvičky je možné i tepelně upravit a rozhodně jim to neuškodí, spíš naopak. Ředkvičky v teplé úpravě jsou měkčí a mají jemnější chuť. Tuto netradiční zeleninovou přílohu určitě oceníte.
Aby ředkvičky nepálily
Červené křupavé ředkvičky jsou oblíbenou jarní zeleninou. Užívat si je můžeme ovšem po cele léto a v obchodech bývají ostatně i po zbytek roku. Ty jarní jsou ovšem nejkřehčí a obvykle i poměrně dost pikantní, což nemusí každému vyhovovat. Na zmírnění pálivosti ředkviček existují různé finty spočívající třeba v tom, že ředkvičku posypete solí, nejlépe však funguje tepelná úprava.
Ředkvičky v teplé úpravě jsou vynikající, protože jsou měkčí a vařením získávají mnohem jemnější chuť než za syrova, také se z nich vytáhne jejich přirozená sladkost, která je jinak maskována pálivostí. Sice pak přicházejí i o svou krásně červenou barvu a zblednou, zase je v této podobě snědí i ti, kteří jinak této kořenové zelenině příliš nefandí. Při vaření ředkviček je důležité dodržovat správné postupy, aby se zachovala jejich chuť a výživová hodnota.
Mohlo by vás zajímat
Do salátů i do zapečených pokrmů
Předností ředkviček je jejich skvělá chuť, velké množství vitaminů a minerálů a nízký obsah kalorií. Ředkvičky jsou vynikající přísadou do salátů, sendvičů, nebo jako ozdoba různých obložených talířů. Jsou výborné samotné, ale také se dobře hodí do směsi s jinými druhy zeleniny, jako jsou například mrkev, okurka a paprika. To platí i pro ředkvičky tepelně upravené, kdy jim svědčí zase kombinace s jinými druhy kořenové zeleniny (třeba s mrkví), ale i s bramborami nebo cibulí.
A jak ředkvičky povařit? Tuto zeleninu můžete vařit normálně ve vodě nebo ve vývaru. Snadno je pak můžete proměnit do podoby ředkvičkové polévky. Další možností je pečení, dušení, smažení nebo úprava na páře, která je nejšetrnější, neboť si díky ní ředkvičky uchovávají co největší množství živin. Právě vaření v páře je oblíbená metoda úpravy ředkviček ve Francii. Když se pak změklé ředkvičky doplní máslem, chutnají naprosto skvěle.
Ředkvičky se dají i opéct nebo smažit
Poměrně oblíbenou metodou tepelné úpravy ředkviček je i jejich smažení nebo pečení. I to výborně zjemní peprnou chuť ředkviček a zvýrazní sladkost v nich ukrytou. Máslo, na němž budete ředkvičky smažit, je pak obohatí o další chuťovou vrstvu. Na rozdíl od vařených ředkviček ty smažené zůstávají křupavější a nejsou rozbředlé.
Smažené ředkvičky chuťově trochu připomínají opečené brambory, chybí jim ale škrobová konzistence. Klidně však jimi můžete brambory nahradit a získáte tak ideální nízkosacharidovou přílohu, která se přímo báječně hodí ke grilovaným masům, nebo je konzumovat smíchané s mletým masem. Výborně se hodí do různých teplých salátů třeba s kuřecím masem. Pokud vás taková úprava ředkviček zaujala, můžete si je připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g čerstvých ředkviček, 1 lžíci rozpuštěného másla nebo ghí, ½ lžičky mořské soli, ⅛ lžičky černého pepře, ¼ čajové lžičky sušené petrželky, sušené pažitky nebo sušeného kopru a 2 stroužky česneku.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ředkvičky omyjte, očistěte, okrájejte natě a ředkvičky rozpulte. V míse smíchejte ředkvičky, máslo, sušené bylinky, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se ředkvičky rovnoměrně obalily.
- Ředkvičky rozložte v jedné vrstvě do velké zapékací mísy a vložte do trouby. Pečte je 20-25 minut a každých 10 minut je promíchejte. Po prvních 10 minutách pečení přidejte oloupaný drcený nebo prolisovaný česnek a promíchejte. Vraťte do trouby a pečte dalších 10-15 minut nebo dokud ředkvičky nezískají zlatohnědou barvu a nebude jednoduché je propíchnout vidličkou.
- Opečené ředkvičky podávejte ozdobené čerstvými bylinkami třeba jen s pečivem. Můžete je přelít i nějakým dresinkem, výborně se hodí ten s česnekem a bylinkami.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citrony čerstvé až tři měsíce: Pomocí jednoduchého triku zůstane prý zdroj vitamínů čerstvý neskutečně dlouho
Pikantní ředkvičky: 5 tipů, jak je využít do salátu, pomazánek, do polévky i při grilování
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti