Otestovali jsme nové hamburgery od Přemka Forejta: Za sjezd z dálnice stojí jen varianta se šťavnatým hovězím a čtyřmi okurkami
16. 5. 2023 Rozhovory a reportáže
Svíčková v housce, rajská s hranolky? Takhle to málem dopadlo, když šéfkuchař Přemek Forejt vymýšlel nové burgery pro známý fast foodový řetězec. Nakonec je ale výsledek úplně jiný, o čemž se od středy 17. 5. 2023 mohou přesvědčit sami zákazníci. My jsme tu možnost měli už o dva dny dříve.
Z restaurace do Mekáče
Nejeli jsme na dovču, necestovali služebně, netrápil nás nezvladatelný hlad. Tak co kulinární novináři, novinářky a food blogeři pohledávali v pondělí v 11 hodin u Mekáče v pražském Karlíně? Důvod byl jediný: otestovat hamburgery "s podpisem" Přemka Forejta.
Ostatně, pro většinu lidí se skýtá násobně větší šance, že do úst vloží něco z fast foodu, než že si vychutnají pokrm, vytvořený šéfkuchařem a porotcem MasterChef Česko. I proto, že za degustační menu v Entrée Restaurantu, kde je Přemek Forejt šéfkuchařem, zaplatíte 1600 Kč. Za "maso v housce" zhruba 10x méně.
Mohlo by vás zajímat
Jeden s kuřecím a 10 ubrousků, prosím!
Edice burgerů Maestro obsahuje dva různé "hambáče". Jeden je s kuřecím řízkem, druhý se šťavnatým hovězím, ale ochucené a doplněné omáčkami a zeleninou jsou oba úplně stejně. Proto je až s podivem, že chutnají každý úplně jinak.
Asi hraje roli to, že zatímco v jednom je základem "kuřecí řízek", v druhém šťavnatý hovězí burger. Obě varianty obsahují také dva plátky sýru Raclette, čtyři kusy nakládaných kyselých okurek, salát, nakládané kapie, restovanou cibulku, majonézu a bylinkové pesto s mátou a petrželkou. Vše je ukryto v chilli sezamové žemli.
Jako první nám na stole přistál hamburger s kuřecím. S youtuberem Danielem Štrauchem (GoGo), který seděl přímo naproti nám, jsme na střídačku ochutnávali taky hranolky posypané octovým práškem. A shodli jsme se na tom, že chuť octa není v tomto případě tak výrazná a hranolky jsou vlastně docela dobré.
Hamburger s kuřecím řízkem nás v redakci ale neoslovil. Přitom stejná variace ochucení, omáček a sýru chutnala v kombinaci s hovězím podstatně lépe. Vlastně až překvapivě dobře. Zároveň nám i připadalo, že se tato verze daleko lépe jí. Kousky salátu a omáček nemáte až za límcem a nepotřebujete ke konzumaci, na rozdíl od verze "kuřecí řízek", speciální výbavu.
Ačkoliv, jak na místě prohlásila food blogerka Veronika KOKO Šmelíková, když si k hambáči objednáte 5 ubrousků navíc, bude to v pohodě.
Celkově jsou oba druhy chuťově výraznější, vyniká kyselost okurkových plátků, kterých je zde více, než bývá u Mekáče v hambáči zvykem, a kyselejší je i dochucení. To je dáno tím, že Přemek Forejt má zkrátka kyselou rád. V nabídce jsou tedy i již zmíněné hranolky s octovým práškem.
Za nás je jasnou volbou varianta s hovězím. Co by se dalo oběma druhům vytknout je to, že ve složení je deklarována smažená cibulka, ale je jí zřejmě tak málo, že nebyla při ochutnávce vůbec cítit. U jednoho stolu jsme seděli tři a nikdo z nás ji v hamburgeru nedetekoval. A to je trošku škoda, protože právě k tomu hovězímu by docela sedla. U "kuřízku" bylo totiž křupavého elementu už tak nějak celkově dost.
A pokud vás zajímá, jak to na místě vypadalo, mrkněte se do naší galerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Co všechno víte a nevíte o mléce? Otestujte si své znalosti v našem poučném kvízu
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Otestovali jsme nové hamburgery od Přemka Forejta: Za sjezd z dálnice stojí jen varianta se šťavnatým hovězím a čtyřmi okurkami
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Komentáře
17. 5. 2023 07:17