Jak a kde správně skladovat chléb? Na ledničku musíme zapomenout, dobře se ale osvědčily len i speciální sáčky
22. 5. 2023 Domácnost
Krajíc čerstvého kváskového chleba je snad největší lahůdka, jakou česká kuchyň může nabídnout. Je tedy jasné, že je dobré vědět, jak s ním zacházet, aby chutnal stejně dobře čerstvý i po několika dnech.
Je škoda chléb vyhazovat
Naši předkové si chleba vážili, pečovali o něj a hlídali, aby ani drobeček nepřišel nazmar. Nepekli ho totiž každý den, ale třeba jen dvakrát, třikrát do měsíce. Napečené bochníky například schovávali do peřin a měli i fígle, jak „oživit“ notně ztvrdlý zbytek pecnu. Chleba byl totiž mnohdy jediná potravina, která v domě byla.
V dnešní době nadbytku a snadné dosažitelnosti jakékoli potraviny jako by nám bylo lhostejné, že bez váhání vyhodíme i půlku okoralého bochníku. Můžeme si přece klidně koupit čerstvý...
Říká se, že na chleba se těžko vydělává a podle toho bychom se k němu také měli chovat. Stále rostoucí ceny, které se dotýkají už i základních potravin, ne jenom vybraných lahůdek, nás znovu učí šetřit. A začít můžeme třeba právě u toho, že se naučíme, jak a kde chleba správně skladovat.
Mohlo by vás zajímat
Chlebu svědčí pokojová teplota a přirozené vlhko
Aby chléb zůstal déle čerstvý, měl by být uložen na suchém (ale ne přesušeném) místě a ideálně v chladnější části kuchyně. Místo poblíž radiátoru, trouby, sporáku, myčky nebo dřezu není nejlepší.
Při vyšší teplotě a vlhkosti chléb může začít rychle vysychat anebo naopak plesnivět. Skvělé místo je ale například větraná spíž anebo potravinová skříň nebo zásuvka.
Čerstvě donesený chléb necháme vydýchat
Horký anebo prostě jen právě donesený chléb nikdy ihned nebalíme. Necháme ho při pokojové teplotě úplně vychladnout. Protože pára, která z čerstvého pečiva vychází, by se na obalu srazila a způsobila zavlhnutí, které by mělo za následek nejenom „gumovou“ kůrku, ale hlavně rychlejší růst plísní.
Pokud jsme si domů chléb přinesli v papírovém sáčku, je třeba ho vyndat a uskladnit jinak. Papír obecně není pro skladování vhodný, pečivo v něm rychle vyschne a ztvrdne.
Chleba nejlíp ochrání bavlna nebo len
Čerstvý a vychladlý chléb stačí jen zabalit do čisté, suché a vyžehlené bavlněné nebo lněné utěrky. V ní může pecen dýchat a při pokojové teplotě bude vysychat jen pomalu a přirozeně. Podle kvality chleba zde vydrží vláčný 4-5 dní.
Místo utěrky se v poslední době s oblibou používají dvouvrstvé sáčky, takzvané "wrapáčky". Vrchní, dekorativní vrstva bývá bavlněná, ale vnitřní je ušitá z polyesteru s polyuretanovou membránou.
Díky tomu obalem částečně prochází vzduch, pečivo se nepotí a neplesniví. Po použití stačí vnitřní obal jen vyklepat, případně vytřít vlhkým hadříkem. Ve wrapáčku kváskový chléb vydrží až týden.
V obalu z voskovaného plátna chleba nezplesniví
Šikovnou variantou jsou ubrousky nebo sáčky potažené vrstvou včelího vosku. Běžně se do nich balí školní svačiny, zbytky vařených potravin, sýry nebo uzenářské výrobky, skvěle se ale osvědčily i pro uchování chleba.
Potraviny zabalené ve voskovaném plátně mají možnost dýchat a nekazí se, včelí vosk je totiž antibakteriální. Povrchem neproniká vlhkost, a to ani směrem ven, ani dovnitř a čerstvost potravin prodlouží dva až pětinásobně.
Výhodou voskovaného obalu je možnost opakovaného použití. Jenom z něj vyklepeme všechny drobečky a jestliže je znečištěný otřeme ho navlhčeným hadříkem a necháme zaschnout (nikdy ale ne na radiátoru).
Déle používané voskované plátno získá patinu. Na funkci to nemá vliv, ale komu vadí, může povrch oživit. Stačí obal položit na plech a na několik minut vložit do mírně vyhřáté trouby (teplota ale nesmí přesáhnout 100 °C).
Chlebník je pro skladování nejspolehlivější
Tradičním způsobem uchovávání chleba je použití chlebníku. V něm se totiž prakticky úplně zastaví cirkulace vzduchu a tím se výrazně prodlouží životnost nejenom chleba, ale i dalšího pečiva.
To, zda je chlebník plechový, bambusový nebo keramický v zásadě nemá vliv na skladování, podstatnější je fakt, že ochrání chléb před světlem, a především vyšší teplotou, která má, jak jsme si již řekli, vliv na rychlejší vysychání pečiva. V tomto ohledu má menší hendikep jen chlebník dřevěný, který vlhkost částečně propouští.
Jestliže kváskový chléb před vložením do chlebníku ještě zabalíme do utěrky nebo voskovaného papíru vydrží zde vláčný až dva týdny a hlavně nezplesniví.
V mikrotenu chléb skladujeme jen krátce
Skladovat chléb v mikrotenovém sáčku, ve kterém si jej doneseme z obchodu, není nejlepší nápad. Na den, dva to v zásadě nevadí, ale pro dlouhodobé skladování tento materiál určený rozhodně není. Totéž platí i o ostatních plastových obalech, sáčcích.
Na druhou stranu, mikroten, nebo potravinářská folie či speciální mrazicí sáčky jsou skvělé, když se chystáme pečivo mrazit. V tom případě je ale třeba chléb před vložením do mrazničky zabalit neprodyšně, tedy vytěsnit z něj veškerý vzduch.
Krájený chléb jen k rychlé spotřebě
Mnozí z nás rádi využívají možnost nakrájet si chléb přímo v obchodě. Takto upravený bochník se ihned zabalí do v polyethylenovém sáčku, ve kterém si jej odneseme domů.
Pro udržení přirozené vlhkosti krájený chléb nikam nepřemisťujeme ani jinak nebalíme, je ale nutné jej spotřebovat co nejdříve. Jednotlivé krajíce totiž okorají mnohem rychleji než neporušený bochník, snadněji také podléhají plísním. Krájený chléb se ale skvěle hodí pro mražení.
Chlazení chleba se nedoporučuje
Aby chléb zůstal co nejdéle v dobré kondici, doporučuje se skladovat ho při pokojové teplotě, nikoli v chladničce. Chuti i kvalitě chleba totiž pobyt při nízkých teplotách nedělá dobře. Molekuly škrobu zde rychle rekrystalizují, což urychluje vysychání nebo plesnivění chleba.
Náš tip: A když už víme, jak se o chleba správně postarat, co kdybychom si upekli vlastní bochník?
Zdroje informací:
Jak v kuchyni: Kde skladovat pečivo
iTesco: Jak udržet chleba čerstvý? Tajemstvím je skladování
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chřest je nejlepší spotřebovat do týdne, říká odborník, a radí zabalit jej do vlhké utěrky
Retro okénko: Jemné kuřecí rizoto se žampiony bývalo hitem socialistických jídelen. S hráškem a sýrem skvěle funguje dodnes
Jak doma uchovat čerstvé bylinky, aby vydržely dlouho svěží? Profíci mají jednoduchý, ale účinný trik s utěrkou
Přečtěte si Zobrazit více
Americký chess pie aneb Šachový koláč: Je jemný díky pudinkové náplni, voňavý po másle a na přípravu neskutečně snadný
I pečivo se dá zavařit: Koláč, bábovka nebo chleba ze sklenice pak vydrží čerstvé a vláčné několik měsíců
Jednoduchý návod, jak prodloužit potravinám v ledničce život: Zásadou je nepřeplňovat police a dodržovat správné zóny