Matcha je superčaj, který můžete pít i jíst. Vyrobte z něj zdravé lívance nebo skvělý koláč
30. 9. 2020 Životní styl
Matcha - hit poslední doby, který se prezentuje jako čaj, i když je to vlastně prášek. Matcha totiž vzniká tak, že se sušené čajové listy celé rozemelou. V tomto jedinečném produktu je velké množství významných látek, které působí blahodárně na naše zdraví. Tradičně se používá při buddhistických čajových obřadech, dnes už j ale Matcha běžně dostupná a dá se s ní připravit řada lahodných receptů.
Matcha: zázračný čaj
Matcha je věc, o které zejména v posledních letech slyšíme pořád častěji. Zjevně zázračný čaj původem z Japonska už více než 800 let patří k odrůdám, které se používají při buddhistických čajových obřadech. Postupně si ale našel cestu na západ a do jídelníčků běžných lidí. Matcha je totiž neskutečně zdravý čaj, který obsahuje spoustu živin, navíc v takovém množství, v jakém je v potravinách jen tak nejadete.
Tak například katechiny. Jsou to látky strukturně podobné flavonoidům, což je rozšířená skupina biologicky aktivních látek obsažených ve vyšších rostlinách. Tyto látky mají výrazný antioxidační účinek, čímž chrání náš organismus proti volným radikálům a kardiovaskulárním chorobám. Dalšími vlastnostmi těchto látek je ochrana cévní stěny, střevní sliznice a jaterních funkcí.
Důkazy těchto biologických vlastností katechinů můžeme pozorovat v oblastech s tradicí pití čaje (Čína, Japonsko, část Ruska), kde katechiny, právě díky pití zeleného čaje, výrazně působí v prevenci onemocnění srdce, cév a rakoviny tlustého střeva.Katechiny jsou také obsaženy ve fermentovaném, černém čaji, ale v průběhu jeho zpracování (zapaření a rychlé sušení) dochází k velkým ztrátám těchto významných látek.
Podle studií je nejvýznamnější přírodní látkou v zeleném čaji EGCG neboli epigallokatechin gallát. Jedná se o ester epigallokatechinu, který patří do skupiny katechinů s kyselinou gallovou. Tato látka se vyznačuje vysokým antioxidačním účinkem, který chrání náš organismus před volnými radikály, čímž rovněž chrání zdraví našich buněčných membrán. Může také zpomalit proces stárnutí, jelikož zpomaluje samotné stárnutí buněk.
Mohlo by vás zajímat
EGCG je 200x účinnější antioxidant než například vitaminy C, E a β-karoten. Jelikož EGCG patří do skupiny katechinů, napomáhá odbourávat cholesterol a pomáhá organismu při boji s kardiovaskulárními onemocněními. Celkový obsah katechinů v zeleném čaji je 134 mg/g, z toho 70 mg je EGCG.
Velmi významnou vlastností EGCG, kterou ocení nejen kulturisté, je jeho schopnost odbourávat tuky (urychluje oxidaci tuků). Díky této látce je tělo v klidovém stavu schopno spálit denně o 80 kalorií více. Na základě výzkumných prací tato látka dále napomáhá chránit naše svalová vlákna při sportovním zatížení.
Matcha se nemusí jen pít
EGCG už můžeme najít v řadě doplňků stravy, ale pouhým pitím kvalitního zeleného čaje se můžeme vyhnout dalšímu zatěžování organismu přídatnými látkami v doplňcích stravy. Pro ochranu organismu a spalování tuku se uvádí, že při několikatýdenní kůře postačí 100–200 mg EGCG denně. Jenom v 1 g čaje Matcha je obsaženo 70 mg této látky.
Další složkou, která působí stimulačně na naší psychiku, je kofein, který v čaji nazýváme tein. Rozdíl mezi kofeinem a teinem je pouze ve vstřebávání. Kofein je v kávě obsažen volně, čímž působí rychleji, ale rovněž rychleji odezní. Tein se v čaji vyskytuje ve vázané formě, takže účinkuje méně nárazově a jeho účinek trvá déle. Obsah teinu v čaji je 35 mg a maximální doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 400 mg, což odpovídá 12 šálkům čaje.
Mohlo by vás zajímat
V čaji Matcha můžeme nalézt vysoký obsah aminokyseliny L-theaninu. Pouze čaj, jako jediná rostlina, umí tuto látku v přírodní formě produkovat. Tato aminokyselina v posledních letech nabývá na významu, jelikož zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku a dokáže přispět k dobré kvalitě spánku. Opětovné pokusy dokázaly, že L-theanin má pozitivní účinky na mysl, zlepšuje paměť a pomáhá odbourávat stres. L-theanin zmírňuje efekt kofeinu, který někdy způsobuje podrážděnost či nervozitu, a zklidňuje mysl. Přestože je v čaji Matcha velké množství kofeinu, nezpůsobuje nervozitu, a to díky L-theaninu.
Vůbec nejlepší na Matche je, že ji nemusíte jen pít. On ji totiž málokdo umí opravdu dobře připravit. Nestačí jen zalít a po vylouhování vyhodit, jak jsme zvyklí u tradičních zelených čajů. Matcha je využívání při buddhistických čajových obřadech, a tak by se správně měla spolu s vodou míchat jemným a pečlivým šleháním pomocí speciální malé metličky. Ale kdo má na tohle dnes čas, že? Naštěstí si z Matchy můžete vyrobit nejen nápoj, ale i skvělý dort, puding či ji přimíchat do smoothie. Vybrali jsme pro vás několik inspirativních Matcha receptů:
Určitě nějaký z nich vyzkoušejte! Pití kvalitního zeleného čaje Matcha nám totiž pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, chránit tělo proti volným radikálům (více než například vitaminy C, E a β-karoten), zvyšovat odbourávání tuků a chránit svalová vlákna (díky EGCG), snižovat riziko onemocnění rakovinou, zvyšovat imunitu, relaxovat a nalézt uklidnění a zlepšovat proces učení a vnímání.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Paleo dieta pro začátečníky: Jednoduchý týdenní jídelníček, který vám pomůže začít snadno hubnout
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře (3)