Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky
22. 5. 2023 Zahrada
Máte v oblibě vytrvalé rostliny, se kterými není žádná práce, a ještě k tomu rádi vaříte? Tak byste určitě měli mít na zahrádce či ve svém bylinkovém koutě na terase libeček. Je to úplně nenáročná trvalka, která má v kuchyni široké upotřebení. Celá rostlina má typickou vůni připomínající polévkové koření. Označovala se jako mágovka či zelené maggi. A celkem překvapivě není součástí známého ochucovadla do polévek, přestože chuť a vůně je více než podobná. Jak tedy pěstovat?
Libeček do každé zahrady či bylinkové kompozice
Libečku určitě vyhraďte místo ve vaší zahrádce. Dokáže vyrůst až do dvou metrů, takže místa zabere celkem dost. Ale nemáte-li nějaké vhodné, vystačí si s opuštěným koutem v rohu zahrady, skvěle se bude vyjímat i jako pozadí v květinovém záhoně.
Má tmavě zelené, dlouze řapíkaté listy, takže udělá i hezký dojem a nechá vyniknout barevné květy okolních trvalek či letniček. Můžete ho zasadit i do bylinkového záhonku, vyšetřete mu hlavně dost místa.
Libeček nepohrdne běžnou zahradní zeminou, nesnese těžké jílovité a přemokřené stanoviště a nejlépe mu bude na slunci či v polostínu. Nevyžaduje žádnou speciální péči, ani s hnojením si nemusíte dělat velké starosti. Během července a srpna se objevuje vysoké květenství.
Otrhávat listy můžete od května do prvních mrazů, kdy se postupně rostlina zatáhne a odebere k odpočinku. Je plně mrazuvzdorná. Pokud pěstujete libeček v nádobách, můžete je přemístit na zimu do chladné místnosti (máte-li k dispozici), příp. nádoby obalit bublinkovou folií nebo umístit nádobu do větší a prostor mezi zaplnit třeba shrabaným listím.
Mohlo by vás zajímat
Ze semínek či sazenici, zkuste raději odkopek od sousedů
Nejrychlejší cestu ke sklizni listů libečku budete mít zajištěnou, pokud si odkopnete kus rostliny z nějakého vzrostlého kusu. Zkuste se zeptat u sousedů, určitě vám oddělek rádi věnují. Ideální doba bude na jaře.
Zkusit můžete i semena, mají však nízkou klíčivost a klíčí velmi pomalu. Nejčastěji se proto vysévají na podzim (září či říjen), na jedno místo dejte raději více semínek, a v březnu vám vyklíčí malá rostlinka.
Libečku se většinou nepoužívá velké množství a bohatě vám nejspíš vystačí jedna rostlina, tak zkuste raději koupit předpěstovanou sazenici nebo právě odkopek. Pokud chcete, aby se vám libeček hezky rozrostl, nenechávejte jej vykvést. Květenství odstraňte, rostlina pak bude mít více energie na tvorbu listů.
Mohlo by vás zajímat
Libeček v léčitelství
Libeček měl od středověku nezastupitelnou úlohu i v léčitelství. Užívá se zejména kořen a oddenek. Pro obsah látek v libečku obsažených se přidává zejména jako účinná složka do močopudných směsí.
Používá se také v likérnictví při přípravě speciálních žaludečních likérů. Ve středověku se používal i na léčení hadích uštknutí. Pro jeho údajné uklidňující účinky se s ním setkáváme i při aromaterapii.
Mohlo by vás zajímat
Přidat libeček do polévky či k masům
Libeček se užívá zejména v jihoevropské kuchyni, odkud také pochází. Má široké upotřebení a pro účely vaření se užívají zejména listy. Pravidelným otrháváním či zastřiháváním listů ovlivníte i výšku rostliny a donutíte ji vytvářet mladé listy.
Právě takové jsou nejlahodnější pro vaření, ty odrostlé už budou pravděpodobně nahořklé. Pokud máte mladou rostlinu, nenechte ji jít do květu, raději květenství odstraňte. Bude pak více energie vkládat do tvorby nových listů, a o ty nám jde u bylinek nejvíce.
Libeček se používá do polévek, především bramborové či hrachové, jako přísada ke kořenění mas, a to především skopového či hovězího, do karbanátků či omáček. Zhotovit se z něj dá lahodné pesto. Bylina je hodně aromatická, začínejte proto raději jen s malým množství.
Používat se dá čerstvý, příp. si můžete rostlinu otrhat a usušit. Libeček je možné, jako i ostatní byliny, uchovávat v sušené podobě. Sušíme ve stínu, příp. užíváme sušičku. Sušíme do té doby, dokud nešustí, poté uchováme v dobře uzavřené sklenici na temném místě.
Zdroje informací:
Kniha Léčivé rostliny, Richter - Severa
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Kniha Kapesní atlas léčivých rostlin, Jirásek, Starý, Severa
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více