Holka u plotny radí: Hrníčková pařížská bábovka voní po čokoládě, je úžasně vláčná a na přípravu neskutečně snadná
22. 5. 2023 Vaření
Milujete bábovky, ale vadí vám, když jsou suché? Tahle není! V těstě je lahodná pařížská šlehačka a díky tomu je výsledný moučník krásně vláčný. Navíc jde o hrníčkový recept, který se snadno připravuje. Tak zkuste, třeba vám právě tahle bábovka zachutná.
Hrníčkové recepty
U nás jsou velice oblíbené, ačkoliv profesionální cukráři, včetně Josefa Maršálka, je neradi vidí. Podle nich je totiž každý hrníček jinak velký, proto takto péct nelze. Amatérské domácí cukrářky naopak vědí, že když na jeden recept použijeme vždy jeden stejný hrníček, obvykle to klapne. Navíc, standardní obsah hrníčku je 250 ml a s tím se tak nějak u těchto receptů počítá.
Mohlo by vás zajímat
Bábovka podle mojí maminky
Recept na tuhle bábovku mi kdysi předala moje maminka. Já dodržuji základ, ale ráda si s ním zároveň hraju. Proto mě napadlo vyměnit mléko za smetanu ke šlehání, a ještě navíc pařížskou! Byl to pokus, který vyšel.
Bábovka je uvnitř díky pařížské šlehačce a kakau krásně tmavá a kombinace oleje a smetany ji činí neskutečně vláčnou. To celé ještě uzavírá čokoládová poleva, takže pro čokoholiky učiněný ráj v ústech. A tady už je slíbený recept.
Pařížská čokoládová bábovka
Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1kelímek pařížské smetany a mléko na dolití, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce kakaa.
Na dohotovení pak: Tmavou čokoládovou polevu v sáčku, případně mandlové plátky na dozdobení
Postup:
- Všechny sypké suroviny promícháme. Přidáme tekuté suroviny, kelímek pařížské smetany nalijeme do hrníčku a dolijeme mlékem tak, aby se hrníček naplnil zhruba 1 cm pod okraj. Přidáme k sypkým surovinám a vše metličkou řádně promícháme.
- Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme zcela vychladnout a pak vyklopíme.
- Čokoládovou polevu rozehřejeme dle návodu na obalu a bábovku s ní přelijeme. Posypeme mandlovými plátky a jakmile poleva ztuhne, krájíme na porce a podáváme.
Moje tipy:
- V případě kypřicího prášku používám vždy ten s vinným kamenem, v moučníku pak není cítit. U běžného prášku vnímám při ochutnáni na jazyku trochu divnou pachuť.
- Bábovku lze ještě pozměnit, když ji naplníte krémem z arašídového másla. Na ten stačí smíchat arašídové máslo s cukrem a jakmile budete vlévat těsto do formy, vlévejte je po částech a vždy lžičkou přidejte mezi těsto trochu arašídového krému. V bábovce to pak vytvoří zajímavá "překvapení".
- Čokoládová, nebo i jakákoliv jiná, poleva uzavře upečený korpus a pomůže jej uchovat déle vláčný. Navíc v tomto případě ještě umocní chuť čokolády.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12