Mini langoše z kynutého těsta: Krásně nadýchané placičky jsou úžasně vláčné díky zakysané smetaně a jejich příprava je snadná
24. 5. 2023 Vaření
Langoše si většinou dáváme ve stáncích jako rychlé občerstvení, připravovat si je doma není běžné. Přitom z kynutého těsta zadělávaného zakysanou smetanou jsou výborné a v mini podobě jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy.
Proč si dát klasiku ze stánků doma
Občas litujeme, že jsme si langoše u stánku dali, protože výsledek nemusí být podle našich představ. Když se langoše nepřipraví poctivě, mohou být tuhé, případně nevábně vonět po přepáleném oleji.
Proč jíst nevábné jídlo, když si ho snadno můžeme přichystat doma, a to ve větším množství, takže zbyde i na případné návštěvy. Variant langošů je mnoho.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravují langoše
I když variant je hodně, základem bývá těsto z mouky, vody a soli. Někde bývá vejce. Rozdíl je také v tekutině. Obyčejnou vodu totiž můžeme nahradit mlékem, jindy jogurtem, podmáslím, případně zakysanou smetanou, jako je tomu v našem případě.
Když při přípravě využíváme kynuté těsto, je třeba respektovat pravidla při kynutí. Pak je to velmi snadné. Studené potraviny je třeba mít alespoň v pokojové teplotě, proto je třeba je vyndat včas z lednice. Těsto s kváskem bude kynout v míse, a pak v podobě připravených langošů před smažením.
Mohlo by vás zajímat
Jak mají vypadat langoše
Velikost a tvar langošů záleží na našich představách. Mohou být veliké jako talíř, ale i malinkaté jako lívance. To je pak výhoda, protože se lépe jedí.
Pokud bychom si chtěli langoše připravit v maďarském stylu, pak by měly být polité zakysanou smetanou a posypané sýrem. Langošům se říká i maďarská pizza. Může na nich být slaný posyp (oblíbené jsou potřené rozmačkaným česnekem a s kečupem a sýrem). Pokud máme chuť na langoše s nutellou nebo třeba s džemem a jogurtem, tak proč ne?
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit mini langoše z kynutého těsta se zakysankou
Na přípravu 35 kusů mini langošů budete potřebovat: 600 ml mléka, špetku cukru, 42 g droždí, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 200 g zakysané smetany a špetku soli, olej na smažení
Jak na to? Vejce a smetanu vyndejte včas z lednice, aby nebyly příliš studené. Mléko nechte mírně ohřát. Do misky vsypte cukr a rozdrobte droždí, zalijte ho troškou mléka. Zakryjte utěrkou a nechte vyběhnout kvásek. Pak ho nalijte do mísy, přidejte mouku zakysanou smetanu, rozklepněte tam vejce, přilijte zbytek mléka a přidejte sůl. Vypracujte těsto, a nechte ho v teple pod utěrkou kynout. Trvá to asi 40-60 minut.
Připravte si vál a posypte ho moukou. Těsto jednou promíchejte a lžicí posypanou moukou tvořte hromádky a opkládejte je na vál. Z hromádek vytvořte kulaté langoše, a nechte chvíli (asi 10 minut) kynout. Doprostřed vytvořte rukou důlek a okraje opatrně vytahujte.
Připravte si pánev, do které nalijte vyšší vrstvu rozpáleného oleje. Pak do něj naskládejte langoše a osmažte je po obou stranách. Na talíř dejte ubrousky a usmažené langoše na ně pokládejte, aby okapaly. Langoše jsou hotové a můžete na ně dát náplň dle chuti.
Náš tip: Výborné jsou i lívance z jogurtového těsta. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
Jak na originální maďarské langoše? Recept je snadný, jen je potřeba těsto před smažením správně vytvarovat
Smažili jsme křupavé bramborové spirálky jako ze stánku: Ty naše jsou desetkrát levnější a na výrobu stačí jen špejle a nůž