Okurka jako královna zeleniny je náročná a vybíravá. Nemá ráda mrazíky a slimáky, při správné péči se však odmění sladkými plody
26. 5. 2023 Zahrada
Okurky, spolu s rajčaty a paprikami, patří mezi oblíbené pěstované plodiny. Je možné je pěstovat i v nádobách, a možná i proto jsou tak populární. Chuť vypěstovaných okurek potěší vás v salátech, limonádách i při domácím zavařování.
Právě je nejvyšší čas vysít či zasadit okurky
Tuto zeleninu tak milujeme, že nás neodradí ani to, že je náročnější na péči a choulostivá na vlivy počasí. Co tedy udělat, abychom si na okurkách mohli pochutnávat celou sezónu?
Okurka je zelenina 1. trati, potřebuje dobře vyhnojené stanoviště s vysokým obsahem živin. Právě kvalitní zemina, s vysokým obsahem humusu přispívá i k lepšímu hospodaření s vodou, půda nebude tolik vysychat a vy nebudete muset tak často zalévat (což má výhodu nejen v tom, že nemusíte nosit konev, ale zejména proto, že mokré listy okurky budou náchylnější k plísňovým onemocněním).
Okurka je také velkou milovnicí tepla, nesnese žádné nachlazení, proto sázíme až ve chvíli, kdy nehrozí chladné noci, a umisťujeme zásadně na slunečné a proti větru chráněné stanoviště.
Mohlo by vás zajímat
Přímý výsev nebo předpěstovaná sazenice
Okurky je možné vysévat přímo do záhonu, děje se tak s příchodem teplejšího počasí, nejčastěji na konci dubna či začátku května. Použít se dá i předpěstovaná sadba, kterou na venkovní stanoviště dáváme v okamžiku, kdy pomine hrozba přízemních mrazíků.
Z předpěstovaných sazenic si úrodu trochu urychlíte. Vysaďte je mělce a šikmo, aby rostlina mohla dobře zakořenit. Minimálně mezi rostlinami okopáváme, koření totiž mělce, a to by mohlo kořeny rostlin poškodit. Lepší je přihrnout zeminu k rostlině a udělat tak mírný kopeček. Pokud zvolíme cestu přímého výsevu, semena dáváme do hnízd, třeba 2-3 semena, a necháme asi 50 cm rozestupy. Za chladnějšího počasí se stává, že rostlina vůbec nevyklíčí a semeno uhnije v zemi. Vyplatí se mít v tomto případě zásobu semen, plodnost se zvyšuje stářím osiva, nejvíce plodí tří až čtyřletá semena (rostliny pak mají více samičích květů).
Pokud přece jen jsou chladná rána či vaši zahradu trápí slimáci, zakrývejte na noc rostliny zavařovací sklenicí a během dopoledne odkryjte. Ochrání je to před největším nájezdem slimáků a i před nachlazením.
Prevence chorob
Okurky jsou náchylné především k plísňovým chorobám. Nutná je zálivka ke kořenům, aby se co nejméně smáčely listy, a vyplatí se používat odstátou vodu. Velmi prospěšné je nechat okurky šplhat. Zkuste přidělat sítě a okurku tam navést a obmotat, příp. vyvázat opatrně provázkem (ne na pevno, nesmí se zaškrtit). Vhodné je i zamulčovat či použít textilii, aby rostlina neležela na zemi a aby voda ze zálivky či dešťů nesmáčela zbytečně více, než je nutné. Jako mulč se dá použít sláma či posekaná tráva. Zkusit můžete i babské rady, jako jsou postřik z mléka (naředěné nepasterizované mléko s vodou zhruba v poměru 1:1) či výluh z kopřiv. Vyzkoušet lze i ekologické prostředky na bázi mikrobiologického fungicidu, které proti plísni okurkové umí bojovat.
Přihnojíme v době, kdy se okurky chystají na první dávku úrody, a to třeba naředěným slepičincem či ledkem amonným nebo jinými hnojivy určenými pro plodovou zeleninu, vhodná je i kopřivová jícha.
Sklízet musíme hlavně včas a pravidelně
Šlechtitelé se samozřejmě snaží, aby okurky byly co nejméně náchylné na choroby, aby se obešly bez opylovačů anebo aby nebyly nahořklé. Sortiment pro možné pěstování je tedy velký a je třeba se zaměřit na odrůdu, která se hodí právě pro vaše požadavky.
První okurčičky se vám objeví kolem poloviny července, a když se zadaří, tak sklízet půjde až do září. Zejména nakládačky sklízíme denně, aby rostlina měla tendenci znovu nakvétat a neinvestovala energii do tvorby plodů a dozrávání semen v nich. Pokud necháváme rostlinu přerůstat, netvoří nové květy a postupně zaniká. U salátovek je vhodné sklízet dvakrát týdně.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Časopis Flóra: 3/2022, Nové odrůdy okurek
Časopis Flóra: 7/2022, Aby zelenina plodila co nejdéle
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak podpořit růst rostlin na zahradě? Banánový „drink“, zelené hnojení nebo zkvašené kopřivy udělají na záhonku úplné divy
Předpěstování zeleniny ze semínek krok za krokem: Manuál, jak na vlastní úrodu, nejen pro začátečníky
Rady a tipy, jak na domácí kompost: Kam ho umístit a co do něj (ne)patří?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12