Pečení na víkend: Frgálová buchta na plech chutná jako pravý valašský koláč, ale je přitom mnohem jednodušší na přípravu
26. 5. 2023 Vaření
Máte rádi tradiční valašské frgále, a nechce vám do dlouhé a složité přípravy? Vyzkoušejte frgálovou, ve které nebudou chybět ani tři oblíbené náplně: tvarohová, maková a povidla.
Co jsou frgály
Tradiční valašské frgály, velké koláče o průměru 30 cm, se připravují z kynutého těsta s několika druhy náplní. Původně dokonce šlo o koláče ze zbytků těst po pečení chleba.
Na jeho přípravu je třeba si ale rezervovat dostatek času, nejvíce zabere proces kynutí. Existuje náhrada klasického frgálu, která je připravena z těsta, které může hned do trouby. Navíc ho rychle a bez vážení připravíme pomocí hrnečků.
Ať už si vybereme kteroukoliv variantu, tvoří základ tenká vrstva těsta, kterou pokrývá množství náplně.
Mohlo by vás zajímat
Jaké náplně patří na frgály
V dřívějších dobách se tyto koláče pekly i ve slané variantě, a to s kysaným zelím nebo s řepou, v dnešní době vítězí sladká náplň. Tradičně patří na frgály tvarohová náplň, povidla, ale i třeba mák. Povidla mohou být jablečná, hrušková, ale i švestková.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tvarohovou náplň na frgály
Základem tvarohové náplně je tvaroh, ideálně z kostky ne z vaničky (ten je příliš řídký), mléko, moučkový cukr, vanilkový cukr a vanilkový pudink. Můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo rozinky namočené v rumu.
Mohlo by vás zajímat
Jak na makovou náplň na frgály
Makovou náplň si můžeme koupit hotovou, ale v ní bývají další příměsi, například cukr. Najdete v ní i kukuřičnou a rýžovou mouku, pšeničnou mouku, aroma apod. Lepší a nijak složité je připravit si náplň vlastní.
Co potřebujete? Základem je 1 1/3 hrnku (250ml hrnek) mletého máku, cukr, citronová kůra, vanilka, skořice. Můžete přidat i strouhaný perník, případně i natlučený hřebíček a 1,5 hrnku mléka. Jak na to? Mléko přiveďte k varu. Pak přisypte mák a míchejte, než začne houstnout. Přisypte cukr, okořeňte skořicí a citronovou kůrou, případně natlučeným hřebíčkem. Směs můžete zahustit i strouhaným perníkem, který dodá i vůni.
Mohlo by vás zajímat
Jak na povidlovou náplň na frgály
Povidlová náplň není nijak komplikovaná. Pokud máte povidla domácí, nejspíš budou mít ideální podobu k okamžitému využití. Kupovaná občas bývají příliš hutná, a pak je třeba povidla naředit. Na to je vhodný rum, případně malé množství vlažné vody. Na dochucení využijeme mletou skořici, citronovou kůru a vanilkový cukr dle chuti. Na přípravu se jen vše dobře smíchá.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak upéct frgálovou buchtu na plech
Na frgálovou buchtu si připravte: na těsto: 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky a 1 prášek do pečiva. Na tvarohovou náplň: 2 balíčky tvarohu, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink a hrst hrozinek namočených v rumu. Povidla a maková náplň podle výše uvedeného postupu.
Jak na to? Vejce rozklepněte do velké mísy, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přilijte mléko, olej, do vedlejší misky nasypte mouku a prášek do pečiva. Smíchejte je a přisypte do velké mísy a vše zpracujte do těsta. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, cukry, pudink a mléko a vytvořte řidší náplň.
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny těsta nalijte na papír a rovnoměrně rozetřete. Na to naneste tvarohovou náplň tak, aby byla opět rovnoměrně navrstvena.
Do jednoho sáčku s ustřiženou špičkou dejte povidla a do druhého opět bez špičky zase makovou náplň. Vemte si sáček s povidly a dělejte silnější čáry přes celou kratší stranu vedle sebe tak, aby se mezi ně vešla ještě maková čára. Nakonec přelijte náplně zbytkem těsta cik-cak. Místy bude ještě vidět náplň.
Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba půl hodiny. Hotovou buchtu můžete ještě mírně poprášit moučkovým cukrem.
Náš tip: Upečte si frgálovou buchtu na plechu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit správně hustou makovou náplň. Čím ji zahustit nebo naředit na správnou hustotu. Vybírat můžeme z mnoha variant
Frgál z tortilly s lahodnou tvarohovou náplní: Videonávod vám poradí s postupem
Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?