Květák smažený v bramborovém těstíčku se sýrem voní majoránkou a je krásně křupavý. Nejdůležitější je správná hustota těstíčka
29. 5. 2023 Vaření
Smažený květák je oblíbený napříč generacemi. S vařenými bramborami a tatarskou omáčkou je často na obědovém jídelníčku mnoha restaurací. Při jeho přípravě není nutné používat klasický trojobal. Experimentovat můžeme i s různými těstíčky.
Jak osmažit květák
Smažený květák většinou připravujeme v klasickém trojobalu, a přitom se nabízí spousta variant. Není nutné používat jen strouhanku, mouku a vajíčka. Jednou z možností je i bramborové těstíčko.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat s květákem před smažením
Aby květák skvěle chutnal, byl svěží a křupavý, je třeba ho oblanšírovat. Nejprve uvařte vodu. Osolte ji a do vroucí vody dejte květák. Vařte asi minutu až dvě. Do misky ve dřezu zatím dejte studenou vodu a led. Květák hned přesuňte do ledové lázně a prudce ho ochlaďte. Květák slijte a nechte okapat.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na bramborové těstíčko na květák
Kromě brambor je na těstíčko zapotřebí sýr. Tady si můžeme pohrát s jednotlivými druhy sýrů. Výborné jsou ty aromatičtější. Vyzkoušet můžeme uzený sýr, nebo třeba čedar, parmazán. Dále budeme potřebovat vejce, mléko a trochu strouhanky.
Těstíčko můžeme ještě chuťově doladit. Hodí se česnek, z koření pak majoránka, kmín, pepř a sůl (podle slanosti sýru). Místo majoránky můžeme použít i další koření, například tymián, oregano nebo pesto z medvědího česneku.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit smažený květák v bramborovém těstíčku se sýrem
Na přípravu budete potřebovat: ½ květáku, 3 střední brambory, 60 g sýru, 1 vejce, asi 50 ml horkého mléka, 2 větší stroužky utřeného česneku, 1-2 lžíce strouhanky, hladkou mouku dle potřeby, oregano, mletý kmín, pepř a sůl. Olej na smažení.
Jak na to? Květák rozeberte na menší růžičky a oblanšírujte ho. Dejte vařit hrnec vody a do vroucí vody dejte květák. Vařte zhruba 1-2 minuty. Připravte misku s ledovou lázní. Květák v ní prudce zchlaďte a pak ho slijte a nechte okapat.
Brambory oloupejte a omyjte. Nastrouhejte je najemno a také sýr nastrouhejte najemno. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, mléko (dle potřeby), utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Oregano nasekejte nadrobno a přidejte do směsi, přidat můžete i trochu strouhanky (dle potřeby). Výsledkem by měla být směs, která bude hezky držet na květáku.
Do hlubokého talíře nasypte mouku, květák v ní obalte, lehce sklepejte nepotřebnou mouku a vložte ho do misky s těstíčkem květák v něm důkladně obalte. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na ní květák ze všech stran.
Připravte si talíř s papírovou utěrkou a usmažené kousky na něj odkládejte, aby okapal přebytečný tuk. Smažený květák je nejlepší čerstvý. Jako příloha je kromě vařených brambor vhodný i ředkvičkový salát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12