Pečte s námi na Vánoce!
19. 11. 2014 Historie a zajímavosti
Vánoce, nejočekávanější svátky roku, se pomalu blíží a tak je nejvyšší čas pomýšlet na to, jakými pochoutkami a pokrmy si zpříjemníme tyto jedinečné chvíle. K Vánocům neodmyslitelně patří hřebíčkem a skořicí provoněné cukroví, vláčná vánočka, hřejivý punč, tradiční rybí polévka nebo poctivý domácí bramborový salát s řízky z kapra. Recepty na tyto dobroty se v rodinách dědí po generace, ale nikdy není na škodu vyzkoušet i něco nového.
Vánoce, nejočekávanější svátky roku, se pomalu blíží a tak je nejvyšší čas pomýšlet na to, jakými pochoutkami a pokrmy si zpříjemníme tyto jedinečné chvíle. K Vánocům neodmyslitelně patří hřebíčkem a skořicí provoněné cukroví, vláčná vánočka, hřejivý punč, tradiční rybí polévka nebo poctivý domácí bramborový salát s řízky z kapra. Recepty na tyto dobroty se v rodinách dědí po generace, ale nikdy není na škodu vyzkoušet i něco nového.
Abyste si letošní Vánoce užili dosyta, přinášíme Vám inspiraci v podobě chutných receptů.
Poctivá vánočka
Suroviny: 50 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru, ½ Hery, 3 dkg droždí, ½ dkg soli, 3-4 žloutky, ¼ l mléka, 4 dkg rozinek, 5 dkg hrubě mletých mandlí, 1 vanilkový cukr, citronová kůra
Postup: Z droždí uděláme kvásek. Ze všech přísad vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Na plech dáme papír na pečení a dáme na něj vánočku, kterou jsme upletli z 8 pramenů.
Linecké cukroví
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo tuku, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra
Postup: Všechny ingredience zpracujeme v těsto a necháme v chladničce chvíli odležet. Pak těsto vyválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary.
Vánoční smoothie
Suroviny: 2 hrnky vaječného koňaku, 1 banán, 1 hrnek vanilkového jogurtu, 1/3 hrnku polotučného mléka, 2 hrnky kostek ledu, špetka muškátového oříšku, špetka skořice
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru do hladka. Před podáváním můžeme posypat trochou skořice.
Vánoční nepečené koule
Suroviny: 300 g mletých piškotů, 100 g másla, 150 g cukru moučka, 3 žloutky, 250 ml šlehačky, 10 ml rumu, 150 g mletých ořechů, 50 g sekaných ořechů, 50 g rozinek, 80 g čokolády, 100 g čokoládové polevy, 100 g bílé čokoládové polevy
Postup: Máslo, cukr a žloutky vyšleháme. Přidáme šlehačku, rum, ořechy, rozinky. Vše smícháme s mletými piškoty.
Maminčina vánoční rybí polévka
Suroviny: Rybí hlavy bez žáber a očí, ořez z filetování kapra, 1 cibule vcelku, kořenová zelenina, krupice hrubá nebo dětská, rybí vnitřnosti, máslo, sůl, pepř bílý mletý, zázvor sušený mletý, muškátový květ nebo oříšek, petrželka
Postup: Hlavy a ořez uvaříme spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Scedíme přes hustý cedník a maso obereme.
Vánoční kuba
Suroviny: 500 g krupek, 2x cibule, 2x stroužek česneku, 1x pórek, hrst sušených hub, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, rozmarýn, máslo nebo sádlo
Postup: Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně propláchneme vařící vodou. Sušené houby namočíme do horké vody. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Užijte si letos Vánoce plné chutí. Na TopRecepty.cz najdete tisíce receptů, které obohatí Váš jídelníček nejen o Vánocích. Pokud rádi vaříte a ještě jste tak neučinili, zaregistrujte se a sdílejte své recepty s ostatními uživateli.
Krásný adventní čas Vám přejí TopRecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Perličky jsou drůbež původem z Afriky, s modrým masem a pronikavým hlasem
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře