Královské chutě: Britský král Karel III. jí skromně, rád sbírá houby a chutná mu úplně obyčejné rizoto s hříbky
2. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Nedávno korunovaný britský král Karel III. se sice narodil tzv. se zlatou lžičkou v ústech, ale svými rodiči, královnou Alžbětou II. a princem Filipem, byl veden ke skromnosti.
Vydatná snídaně, oběd vynechává
Traduje se, že Karel III. je obrovský pedant na správně připravená vejce k snídani, která se musí vařit přesně 4 minuty. To je zřejmě jen jeden z mála rozmarů britského krále. Pokud se neúčastní oficiálních recepcí či obědů a večeří se státníky, nedává si nic mimořádného. A když nemusí, tak neobědvá.
Po vydatné snídani, kdy mu personál servíruje již zmíněná vejce na hniličku, cereálie, marmeládu, čerstvé pečivo a čaj, je jeho dalším jídlem až večeře. Přes den se spokojí pouze s menší svačinkou, například v podobě sýrových sušenek.
Mohlo by vás zajímat
Bažantí koláč a jehněčí
Karel III. je zvyklý si před večeří vychutnat sklenku aperitivu. Nepohrdne sice dobrou kvalitní whisky, většinou však zvítězí martini. Údajně si král dokonce vozí na cesty vlastní sklenku na martini.
A co král Karel III. večeří? Ačkoli nemusí pokaždé maso, chutná mu jehněčí a samozřejmě divočina, protože je vášnivým lovcem. Proto není divu, že si nechává od kuchařů občas připravit bažantí koláč.
Pro kuchaře jde o náročnou záležitost. Bažant se před přípravou vykostí, naloží do marinády s bylinkami a pak se peče s plátky slaniny, posypaný strouhankou a parmazánem.
Královská kuchyně pro panovníka také často připravuje šťavnatou jehněčí kýtu v bylinkové krustě.
Král chodí na houby
Z bezmasých pokrmů si Karel III. oblíbil rizoto s houbami. A nejde většinou o žampiony, ale o hříbky a další houby, které rostou na panství Balmoral, kde je král osobně sbírá. „První slovo, které se mi vybaví, když se řekne král Karel III., to jsou houby,“ nechal se dokonce slyšet bývalý britský premiér Tony Blair.
Vegetariánské rizoto
Pokud byste chtěli večeřet jako britský král, na vegetariánské rizoto budete potřebovat:
- 250 g kulatozrnné rýže na rizoto
- 350 g hub, nejlépe hříbků
- 80 ml suchého bílého vína
- 100 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
- 30 g oloupané šalotky
- 70 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 8 lžic olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
A jak na to?
- Uvařte 1,2 l vody. Šalotku nakrájejte najemno. 200 g hub očistěte a nakrájejte na malé kousky. V kastrolu nebo větším rendlíku při střední teplotě rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a za občasného míchání ji nechte zpěnit. (Ale pozor, nesmí zezlátnout.) Přidejte rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujte. Přilijte najednou všechno víno a za stálého míchání ho nechte zcela odpařit.
- Přidejte houby, osolte a přilijte tolik vroucí vody, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji nechte téměř vyvařit.
- Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijte další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji nechte vyvařit a takto pokračujte, dokud není rýže uvařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 16–20 minut.
- Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhněte kastrol z ohně, vmíchejte parmazán a po částech kostičky vychlazeného másla.
- Jakmile je všechno máslo vmíchané, přidejte 3 lžíce olivového oleje.
- Míchejte, dokud se nevytvoří krémové rizoto. Osolte a opepřete podle dle chuti.
- Rizoto nechte 1 minutu odpočinout a znovu zamíchejte.
- Mezitím si očistěte zbylé houby a nakrájejte je na plátky. V pánvi při vyšší teplotě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a houby na něm za stálého míchání 2 minuty restujte. Osolte, opepřete a ozdobte jimi rizoto na talíři.
Král Karel III. má rizoto s houbami rád i jako přílohu k jehněčímu masu.
Zdroje informací:
tatlerasia.com: 5 of King Charles’ favourite foods and how to make them yourself at home
goodhousekeeping.com/uk: Here are King Charles' favourite foods and drinks
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12