Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
4. 6. 2023 Ostatní
Americká kuchyně je pro mnoho Čechů stále velkou neznámou. Pokud však jde o muffiny, zkušenost s jejich pečením má již velké množství našinců. Jak skvělé „dortíky“ vyrobit co nejlépe, předvedl v novém dílu pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek.
Pečení, které chutná všem
Populární cukrář přiznal, že zavděčit se dětem i dospělým zároveň může být i pro něj někdy velmi složité. Podle svých slov má ovšem v rukávu pár trumfů, kterými dokáže potěšit jak mladší, tak starší generaci. Mezi jednu z jeho specialit patří i muffiny s borůvkami.
Mohlo by vás zajímat
Hravá a jednoduchá kuchyně
Jak Maršálek upozornil, mohl by se jeho recept líbit i lidem, kteří mají s vypracováním těsta běžně potíže. Žmolky totiž nejsou na škodu, údajně dodají i lepší chuť. Cukrář také varoval před přílišnou snahou pod dokonalosti. „Musíme si dát pozor, abychom při výrobě muffinů moc nepřemýšleli a nesnažili se dělat těsto moc hladké, dokonalé. Právě o tom americká cukrařina vůbec není,“ upozornil Maršálek. „Je taková hrává, jednoduchá, lehká na přípravu. V kuchyni nikdo moc času netráví,“ dodal.
Muffiny s borůvkami
Na přípravu klasického drobného pečiva v „americkém stylu“ budete potřebovat tyto ingredience: 300 g hladké špaldové mouky, 190 g cukru krupice, 1 citron, 3 g jedlé sody, 2 g soli, 50 g citronové šťávy, 50 g oleje, 2 vejce velikosti M, 300 g tvarohu s jogurtem a 100 g mražených borůvek.
Jak na to?
- Do mísy vysypeme hladkou špaldovou mouku. K ní přidáme všechny sypké suroviny - cukr, jedlou sodu, sůl.
- Všechny ingredience pečlivě promícháme.
- Přidáme „mokré“ suroviny - olej, tvaroh s jogurtem, citronovou šťávu, a vejce. Nakonec do mísy nastrouháme citronovou kůru. Vše opět promícháme.
- Do nádoby nasypeme borůvky, které jsme si před tím obalili v mouce.
- Těsto dáme do cukrářského sáčku, jehož pomocí jej umisťujeme buď do košíčků k přípravě muffinů, které se prodávají, nebo do velké formy vmáčkneme čtverec pečícího papíru.
- Formičky plníme zhruba do poloviny, těsto totiž při pečení zdvojnásobí svůj objem.
Drobenka
Specialitou Maršálkových muffinů je chutná drobenka, kterou jsou posypány. Na její přípravu budete potřebovat: 45 g hladké špaldové mouky, 30 g cukru krupice, 30 másla a 1 g soli.
Jak na to?
- Máslo necháme povolit, posléze všechny ingredience promneme rukama.
- Následně nasypeme na připravené muffiny ve formě.
- Pečeme na horkovzduch na 170-175 °C po dobu 20-25 minut. Propečení muffinů zkontrolujeme zapíchnutím špejle.
Rady slavného cukráře:
- Špaldovou mouku používáme proto, že je hutnější, současně i bohatší na vitamíny a minerály.
- Kombinaci tvarohu a jogurtu zvolíme proto, že nám zachová vláčnost těsta. Zároveň je plná vápníku a bílkovin.
- Borůvky před přidáním do těsta posypeme špetkou mouky. Při pečení pak nepropadnou na dno. „Je to jen fyzika, hrajeme si s hustotou,“ vysvětlil Maršálek s tím, že místo mouky nelze použít cukr. „Je to hloupost, ovoce pak propadne,“ sdělil.
- Borůvky přidáváme do těsta až jako poslední. Kdybychom je aplikovali dříve, těsto by zfialovělo. Po upečení by však bylo šedé.
- Pečicí papír, vmáčknutý do formy na pečení muffinů, používá Josef Maršálek kvůli rustikálnějšímu vzhledu. „Prodávané formičky jsou moc dokonalé,“ říká s úsměvem cukrář.
-
Muffiny můžeme zdobit také hrubým cukrem, oříšky nebo kousky čokolády. „Třeba borůvky a bílá čokoláda jsou skvělá kombinace,“ říká Maršálek a připomíná, že kromě borůvek můžeme použít i jiné ovoce, nejlépe však kyselé.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče