Smažené krucánky podle Josefa Maršálka: Sladkou, krásně křupavou a nadýchanou pochoutku vonící vanilkou zvládnou i děti
4. 6. 2023 Vaření
V posledním díle pořadu Buchty po ránu vytáhl Josef Maršálek z rukávu trumfy, jimiž se na rodinných akcích zavděčí dětem i dospělým. Třeba sladké vanilkové krucánky jsou pochutinou, která zachutná každému. Jsou smažené, a navíc je připravíte doslova vmžiku.
Dokonalá sladkost pro děti
Den dětí je sice už za námi, pokud jste jej ale ještě v týdnu nestihli se svými potomky oslavit, můžete uspořádat menší párty o víkendu. Dětským zmlsaným jazýčkům bývá mnohdy těžké se zavděčit. Jestli nevíte, co připravit, můžete se inspirovat právě recepty Josefa Maršálka z nedělního dílu pořadu Buchty po ránu. Jeho snadné krucánky budou děti milovat. Navíc jsou tak dobré, že je budou z talířku potajmu ukrádat i dospěláci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché těsto využijete i na závin
Krucánky jsou vlastně takovou verzí pečiva známého jako boží milosti, které se připravuje o Velikonocích nebo o masopustu. Jde o jednoduchou sladkost z obyčejného univerzálního neslaného a nesladkého těsta, které se upravuje smažením. Podle Josefa Maršálka je navíc takové těsto vhodné třeba na tažený závin. K přípravě samotného těsta můžete rovnou děti i přizvat, určitě se u toho zabaví. Jen do smažení se už raději pusťte sami.
Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 40 g kukuřičného škrobu, 10 g moučkového cukru, 1 vejce velikosti M, 1 g soli, 1 g jedlé sody, 25 g oleje, 100 ml suchého bílého vína (můžete jej nahradit obyčejnou vodou), citronová kůra z 1 citronu, olej na smažení, moučkový cukr s vanilkou na obalení.
- Nejprve si odvažte mouku, přidejte kukuřičný škrob, jedlou sodu, cukr a sůl a vše zamíchejte. Přistrouhejte citronovou kůru. Pak přilijte víno nebo vodu, olej a vajíčko.
- Z ingrediencí vypracujte hladké a nelepivé těsto buď v robotu s hákem (to trvá asi minutu) nebo rukou. Z těsta pak na vále vypracujte bochánek, který zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Odleželé těsto pak na pomoučeném vále vyválejte dotenka. Pak je nakrájejte rádýlkem na proužky o rozměrech cca 12x3 cm. Doprostřed každého proužku udělejte zářez. Pak vždy konec těsta protáhněte zářezem uprostřed, klidně i vícekrát, aby vznikly zakroucené tvary.
- Mezitím se rozehřejte olej na 170 °C. Krucánky vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova.
- Hotové krucánky nechte vychladnout na ubrousku, aby se do něj nasákl tuk. Pak je obalte v moučkovém cukru, do něhož přimícháte zrníčka z vanilkového lusku. Vynikající budou i krucánky obalené ve skořicovém cukru.
Náš tip: Originální boží milosti si můžete připravit podle následujícího videoreceptu.
Přípravu vanilkových kručinek si můžete připomenout v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Smažené vanilkové krucánky podle Josefa Maršálka. Jsou krásně křupavé a jejich přípravu zvládnou i děti
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat