Otakar Brousek nabízí recept na sledě v hořčičné omáčce a přiznává: Jsem všežravec, třeba buřty s hořčicí a pivem jsou lahůdka
5. 6. 2023 Ostatní
Otakar Brousek ml. patří do umělecké rodiny, kterou zná snad každý. Populární herec, dabér a moderátor se nikdy netajil svou oblibou v kvalitním jídle a pití, a to mu zůstalo. V rozhovoru pro server Toprecepty.cz Brousek přiznává, které pokrmy patří mezi jeho neoblíbenější, vzpomíná na kuchyni, na níž byl zvyklý od své babičky, a také vysvětluje, zda se láska ke konzumaci a přípravě jídla ve slavné rodině dědí stejně jako talent.
Pane Brousku, před časem jste oslavil narozeniny. Jak vypadal slavností den, byl například prostor na oslavu?
Narozeniny jsem oslavil tím, že jsem odjel na zahájení Valtických vinných trhů. Mohl jsem tam ochutnat víno mnoha výrobců, takže to svým způsobem byla oslava. Poté bylo malé posezení s kolegy z divadelní společnosti Agentura Familie. S rodinou jsme v jedné restauraci sešli až později, ale užili jsme si to.
Jste typ, který si potrpí na dort, nebo máte raději kus dobře připraveného masa?
Mám rád vše, to jest předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. K tomu nějaký aperitiv, plzeňské pivo a potom dobré víno. Samozřejmě nesmí chybět káva.
Mohlo by vás zajímat
S vaším tátou jste oba měli rádi pelmeně. Jak se „u Brousků“ objevilo právě takové netradiční jídlo?
Tátova druhá žena Ludmila měla předky z Ruska, ještě toho carského. A tak nás babička Olinka naučila milovat jejich kuchyni. Pelmeně jsou podobné italským raviolám, takové kapsičky plněné masem a zalité ředěným octem a máslem. Kdo chce, může si tam přidat ještě smetanu a spolu s vodkou je to báječné. Babička také vařila takzvanou seljoktočku, což je sleď v hořčičné omáčce. Samozřejmě nechyběl boršč a pirohy.
Stále platí, že dalšími oblíbenými jídly jsou králík se zelím a knedlíkem, vaše speciální hemenex pizza a švestkové knedlíky?
Cokoliv z české kuchyně, italská jídla, čína v Hostivicích, japonské rameny a udony. Grilovaná krkovička je úžasná, nebo steak. Jsem všežravec, takže zelenina, ovoce, sladké i slané. Cokoliv. Buřt s hořčicí a pivem, to je lahůdka.
Když se sejde vaše rodina, co se většinou servíruje? Má třeba Ondřej stejně chutě jako jeho táta a děda nebo podělil „pouze“ umělecké geny?
Ondřej podědil i radost z konzumování jídla a tím pádem se naučil i báječně vařit. Protože kuchyně je stejné umění jako muzika, divadlo, nebo výtvarničina.
Je to už 17 let, kdy jste namlouval komentáře k pořadu Jste to, co jíte. Jak na tu práci vzpomínáte, co vás napadalo, když jste viděl boj účastníků show proti obezitě?
Je to zajímavé, jak stravování odráží to, jak člověk vypadá a chová se a naopak. Koneckonců, druhý mozek je ve střevech, takže člověka ovlivňuje to, co konzumuje, jak v rovině potravy pro žaludek, tak potravy pro ducha, čili mozek.
Vy jste asi nikdy problémy s nadváhou neměl, nebo se pletu?
Já mám kliku, že umím poslouchat své tělo a jím podle toho, co mi dělá dobře. Má žena, ze všech nejlepší, se vždycky diví, že se podvědomě stravuji správně. Samozřejmě rád porušuji jakákoliv pravidla, tudíž občas si musím dát třeba vlašák s rohlíkem.
Má slavná rodina Brousků nějaký recept, o který by se mohla podělit s našimi čtenáři?
Samozřejmě, třeba sledi v hořčičné omáčce jsou luxusní. Doporučuji konzumovat s pivem, hodí se pochopitelně i vodka.
Seljoktočka - sleď v hořčičné omáčce
Na recept, podle něhož vařila babička Otakara Brouska ml., budete potřebovat: 1 plechovku sleďů v oleji, 1 jablko, ½ cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžíci plnotučné hořčice, černý a bílý mletý pepř, cukr krupice a ocet.
Jak na to?
- Sledě v oleji opláchneme a nakrájíme na kousky velké asi jako palec.
- Jablko nakrájíme na stejně velké kousky.
- Půlku cibule nakrájíme najemno a smícháme v míse se sledi a jablkem.
- Do druhé nádoby si připravíme hořčici, do níž pomalu přiléváme olivový olej.
- Přidáme černý a bílý mletý pepř, ocet a cukr. Podle chuti si tak připravíme sladkokyselou zálivku.
- Do ní pozvolna vmícháme sledě s jablkem a cibulí.
- Dáme vychladit do lednice. Servírujeme s chlebem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Vydatné polévky z brambor byly ve staročeské… Číst více
Z jaké mouky se připravují škubánky? Jednoduché jídlo našich babiček chutná i nám
Dnes častěji připravujeme těstoviny s mákem, ale škubánky jsou také výborné. Navíc levné, rychlé a jednoduché. Potřebujeme na ně pouze brambory,… Číst více
Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic? Rady a tipy pro dokonalé tvary
Také vám babička vařila škubánky s mákem nebo ovocnou omáčkou? Specifický tvar škubánků vytvořily dvě lžíce, pomocí kterých se těsto tvarovalo.… Číst více
Válka o polévku aneb Když se hádají dva státy, milovníci boršče se jenom smějí
Není to tak dávno, co se na sociálních sítích… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Poklady staročeské kuchyně: Připravte si dokonalé škubánky s mákem!
To, že Škubánek není jen pejsek od Káti z… Číst více
Desatero rad na téma škubánky: Je libo sladké s mákem nebo slané se slaninou?
Co kraj, to se recepty na škubánky liší. Pod jedním názvem se tak může skrývat jiná ingredience nebo jiný postup. Pokrm má jedno společné - jde o… Číst více
Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Z červené řepy připravujeme pomazánky a saláty nebo ji využijeme do moučníků. Předvařenou řepu lze sterilovat a používat k různým pokrmům. Největší… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Grilování v Česku: Velký přehled, kde a za kolik si zagrilovat ve městě. Někde to jde zadarmo, jinde od 50 korun na hodinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 3 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 9 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 10 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 11 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jahod 2023: Velký přehled pro celou ČR. Kde si nasbíráte jahody za 50 korun a jak najít nejlepší místo?
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Co všechno víte a nevíte o mléce? Otestujte si své znalosti v našem poučném kvízu