Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prvorepubliková kuchyně se od té dnešní lišila v mnoha ohledech. Například tehdejší osobnosti měly jiné priority a stravovací návyky než dnešní celebrity. Karel Čapek třeba nejraději jedl slané palačinky, ačkoliv jeho citlivému žaludku nedělaly úplně dobře. Recept na spisovatelovu oblíbenou pochoutku nabídl pořad Zlatá labuť u sporáku.

Čapkova láska k jídlu

Jak upozornila jedna z moderátorek kulinářské show na portálu nova.cz Regina Zajícová, autor slavných dramat R.U.R., Bílá nemoc či Matka si rozhodně uměl jídlo užít. „U něj doma se podávala spíše lehká jídla, ale palačinky se smažily i jako řízky,“ sdělila s tím, že přípravu měla na starost Čapkova kuchařka Helena Čunková. Podle dobových záznamů dbal spisovatel víc na samotné stolování než na dobu nebo náročnost přípravy jídla.

Navzdory nemoci

Čunková ovšem nebyla jedinou ženou ve spisovatelově domácnosti. „Měl totiž dvě panské, neboli hospodyně. Tou první byla Božena Kadlecová, kterou následně vystřídala Alžběta Venhodová,“ vysvětlila druhá z moderátorek pořadu Dominika Rachůnková. Její koprovku či škvarkové placky si i přes problémy se žaludkem Čapek nedokázal odepřít.

Dýchánky ženám nepřístupné

Ve vile jednoho z největších českých spisovatelů se často střídaly návštěvy. Chodila sem například skupina zvaná „pátečníci“. „Šlo o jeho kolegy novináře, filozofy, herce, umělce, ale třeba i diplomaty. Scházeli se u něj v pátek, popíjeli slivovici, ale také čaj nebo kávu,“ ozřejmila Rachůnková. V tyto dny se podávala studená kuchyně, možná i proto, že ženám byl vstup zakázán. Tehdy nepomáhaly ani panské, ale jídlo podával Čapkův řidič Václav Motl.

Smažené palačinky plněné špenátem

Přestože měl Čapek rád třeba slepičí kaldoun, skopové na divoko či bramborové placky, přednost dával vždy palačinkám naslano. Na jejich přípravu budete potřebovat:  0,75 l mléka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, olej na smažení, 1 cibuli, slaninu vcelku, čerstvý špenát, jarní cibulku, řeřicha, sůl, pepř a ocet na zastřené vejce.

Jak na to?

Palačinky

  1. V míse smícháme polohrubou mouku, vejce, mléko a přidáme špetku soli.
  2. Těsto vymícháme do hladké směsi. Hutnost si určíme podle vlastní chuti.
  3. Na pánvi si rozpálíme olej, na němž palačinky usmažíme.

Náplň

  1. Na trošce oleje osmažíme cibulku do zlatova.
  2. Slaninu si nakrájíme na kostky, které přidáme na pánev k cibuli. Necháme řádně vypražit.
  3. K cibuli a slanině přidáme čerstvý špenát a dusíme do změknutí. Posléze odstavíme z plotýnky.

Ztracené vejce

  1. Do menšího hrnce nalijeme vodu s pár kapkami octu a přivedeme k varu.
  2. Jakmile se voda vaří, vytvoříme v hrnci lžící nebo metličkou vír, do něhož opatrně vložíme předem vyklepnuté vejce z misky.
  3. Vejce povaříme 3 minuty a ihned ho z hrnce vytáhneme.

Servírování

  1. Na palačinku poklademe náplň ze špenátu a slaniny, kraje palačinky přehneme, aby náplň nevytékala.
  2. Na palačinku posadíme zastřené vejce, posypeme jarní cibulkou a řeřichou.
  3. Vejce osolíme a opepříme.

Na přípravu lahodné palačinky se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Zlatá labuť u sporáku - Palačinky Karla Čapka

Ukázat 5 fotografií

Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli