Snadný nepečený piškotový dort s ovocem: Zakysaná smetana mu dá svěžest, díky správně vyšlehané šlehačce bude nadýchaný
9. 6. 2023 Vaření
V horkých letních dnech přijde lehký a svěží dezert vhod. Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou patří právě k takovým zpestřením. Jeho popularita se dá přičíst také velmi jednoduché přípravě.
Dezerty na horké dny
Pro ochlazení v horkých dnech jsou kromě zmrzliny a svěžích limonád výborné mléčné produkty, jako je tvaroh, bílý jogurt, nebo třeba právě zakysaná smetana. Když ji zkombinujeme s piškoty, čerstvým ovocem a želatinou, získáme jednoduchou osvěžující dobrotu, která potěší všechny věkové kategorie.
Mohlo by vás zajímat
Které ovoce se hodí na nepečený dort?
Na nepečený dort se zakysanou smetanou se dá použít čerstvé i kompotované ovoce, toho čerstvého je však v létě dostatek a toho je třeba využít. Ideální je kyselejší ovoce, například jahody, rybíz, ale hodí se i maliny, borůvky nebo meruňky. U kompotovaného ovoce se dá využít i sladká šťáva, kterou se nahradí voda při přípravě želatiny. Z kompotovaného ovoce jsou do nepečeného dortu nejlepší mandarinky nebo broskve.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na přípravu nepečeného dortu
Tento dort je velmi snadný a zvládne ho i úplný začátečník. Výzvou se může stát příprava šlehačky. Pro to je důležité mít dobře vychlazenou smetanu. Tu je třeba šlehat ze začátku na mírné otáčky, až když začne houstnout, můžeme je zvýšit.
Další zkouškou může být příprava želatiny. Ani ta není komplikovaná. Postupujeme podle návodu na obalu a důležité je především to, že se nesmí vařit.
Myslete také na to, že nepečený dort bude třeba nechat ztuhnout. Budou stačit dvě až tři hodiny, lepší bude ale nechat dort v lednici přes noc.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Recept na nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Na nepečený dort budete potřebovat: 1 větší balení dětských piškotů, 800 g zakysané smetany, cukr moučku (dle chuti), 250 ml smetany ke šlehání, ovoce a 1 želatinu v prášku.
Jak na to? Na dno dortové formy vyskládejte piškoty. Z dobře vychlazené smetany vyšlehejte pevnou šlehačku.
V misce smíchejte zakysanou smetanu, ušlehanou šlehačku a cukr podle chuti. Část směsi navrstvěte na piškoty. Omyté ovoce nakrájejte a poskládejte na smetanovou směs. Na ovoce opět navrstvěte piškoty, naneste smetanovou směs, vyrovnejte ji a na ni dejte další ovoce. Případně pokračujte dál podle velikosti formy. Poslední vrstva je ovocná a měla by vypadat ozdobně.
V hrnci připravte želatinu podle návodu, nechte ji mírně vychladnout a nalijte na dort. Vyrovnejte a dejte formu do ledničky, aby nepečený dort zatuhl.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
Míša pohár: Nepečený tvarohový dezert se zakysanou smetanou, medem a jemnou čokoládovou polevou se rozplývá na jazyku
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky