Odbornice na výživu Margit Slimáková radí: Hlad skvěle zaženou vajíčka i obyčejný tvaroh, s těmito potravinami kila poletí dolů
8. 6. 2023 Ostatní
Najedli jste se před chvílí a opět máte pocit hladu? Nemusí to nutně znamenat, že jste velkými jedlíky, možná jste pouze špatně zvolili pokrm. Existuje totiž mnoho jídel, které na nás působí dojmem, že nás zasytí, ale ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková pro Toprecepty.cz vysvětlila, jak s hladem správně bojovat i co je základem vyváženého jídelníčku.
Index sytosti napoví
Všichni známe ten nepříjemný pocit, kdy nás přepadne hlad. Jak ovšem upozorňuje expertka na výživu PharmDr. Margit Slimáková, sytost je abstraktní pojem a na světě jsou pro ni různá měřítka. Jedním z nich je index sytosti.
„Jedná se o měřítko toho, jak nás jídlo zasytí a uspokojí. Čím vyšší je skóre, tím se cítíme plnější,“ vysvětlila odbornice pro Toprecepty.cz. „Obecně mají potraviny, které obsahují více základních živin, tendenci mít vyšší skóre indexu sytosti. Uspokojují tedy naše chutě účinněji než potraviny chudé na živiny a s nízkým obsahem sytosti. Jejich konzumace může pomoci snížit příjem potravy,“ dodala.
Logicky tedy platí, že jídla chudá na živiny nevytvářejí pocit sytosti, máme po nich brzy hlad a tak jíme znova a kalorie se "jen točí"... To není ideální cesta. Jde to i jinak!
Mohlo by vás zajímat
Hlad nebo „převlečená žízeň“?
Mezi nejlepší „zaháněče hladu“ podle Margit Slimákové patří potraviny s vyšším obsahem bílkovin, energetickou hustotou a vlákninou. „Potraviny s nejvyšší mírou sytosti na kalorie jsou mořské plody, kuřecí maso, vejce, sója, sýry, tvaroh a zelenina,“ říká výživová specialistka s tím, že podle některých jiných měřítek patří k nejsytějším potravinám i vařené brambory, ovesné vločky a fazole s čočkou.
Odbornice na výživu také upozorňuje na to, že pocit hladu může někdy být i jen maskovaná žízeň. „A tak jako první zkuste obyčejnou vodu. Ještě efektivněji hlad potlačí hořká chuť, a proto i nápoje jako káva nebo zelený čaj, samozřejmě nedoslazované,“ připomíná.
Hladová jídla
Naopak mezi jídla, po jejichž konzumaci nastává pocit hladu nejdříve, zařadil britský deník The Sun například croissanty plné tuku a mouky, nízkotučné jogurty (neobsahují mléčný tuk, který pomáhá k pocitu sytosti), vaječné bílky (pouze se žloutkem se vejce stává „kompletní bílkovinou“), hranolky či třeba oblíbené koblihy. Dáváte-li si tyto potraviny k snídani, zřejmě po nich budete chtít jíst brzy znova.
Hubnutí hlad neprospívá
Hladovění tak může být kontraproduktivní. Kdo by si myslel, že pomůže při redukci váhy, ten by se pletl. „Nadměrný hlad může ve skutečnosti působit proti hubnutí. Nezdravá jídla jsou kvůli němu lákavější, při tréninku se cítíte příliš slabí na to, abyste ze sebe vydali všechno, a pokud nejíte dostatečně, vaše tělo může přejít do tzv. hladového režimu a zpomalit metabolismus, aby ušetřilo energii,“ varuje PharmDr. Slimáková.
To ve výsledku znamená, že v klidu a při fyzické aktivitě spálíte méně kalorií. „Navíc, když máte neustále hlad, můžete s větší pravděpodobností podlehnout chutím a přejídat se, když se konečně najíte,“ dodává odbornice na zdravotní prevenci.
Tělo si řekne, co potřebuje
Podle jejích slov však není nutné si počítat příjem kalorií a přehnaně dbát na jídelníček. „Úplně stačí konzumovat skutečné jídlo, které obsahuje maximum živin, chutná skvěle a zasytí nás, ale nepřejídáme se jím. Pak už jen vnímejte a respektujte potřeby svého těla. Někdo klidně může jíst i více rostlinnou stravu, někdo dostatek živočišných potravin, každý můžeme prospívat jinak. Jediné společné je skutečné jídlo,“ zdůrazňuje s tím, že při hubnutí je třeba začínat skládáním jídel na talíři od bílkovin, které zajišťují tu největší sytost. „S bílkovinami přirozeně dodáváme i tuky a jako hlavní přílohu ke zdroji bílkovin volme zeleninu,“ dodává Margit Slimáková.
Zdroj informací:
The Sun - 12 Foods That Leave You Hungry
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mini langoše z kynutého těsta: Krásně nadýchané placičky jsou úžasně vláčné díky zakysané smetaně a jejich příprava je snadná
Mletý máslový řízek podle Jaroslava Sapíka: Název má díky jemné máslové omáčce, citronová kůra mu dodá svěžest a vůni
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno rozklepnout vejce? Videonávod vám ukáže hned několik způsobů
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Pečená bramborová roláda: Nejlepší je plněná směsí uzeného masa a kysaného zelí, před vysušením ji ochrání pečicí papír a sádlo