Netradiční květáková polévka s lanýžovým krémem podle Hany Heřmánkové ohromila i Jiřinu Bohdalovou. „Ta píše,“ pronesla herečka
9. 6. 2023 Ostatní
Jedním z hostů Jiřiny Bohdalové v pořadu Hobby naší doby byla před časem i bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková. Ta populární herečce ukázala, jak doma připravuje italskou květákovou polévku.
Bez cibule v základu
Manželka herce Karla Heřmánka si pro moderátorku pořadu České televize přichystala pokrm, který je v českých domácnostech populární. Do své verze květákové polévky ovšem nepřidala cibuli, jenž bývá základem při jejím vaření.
„Připravím ji jinak, než se dělá obvykle. Tahle polévka je z Itálie a liší se tím, že se květák nedělá na cibulce, ale naopak se přidávají lanýže,“ vysvětlila bývalá hlasatelka Bohdalové. „Lanýžový krém je možné koupit v každém supermarketu v Itálii,“ dodala.
Mohlo by vás zajímat
Televizní vaření
Při samotném vaření si Heřmánková pochvalovala nejen pomoc slavné herečky při vaření, ale také přichystané ingredience. „Televize je nádherná, doma si musím všechno nakrájet a připravit sama,“ smála se.
Italská květáková polévka s lanýžem
Na netradiční polévku, která překvapí zajímavou chutí, budete potřebovat: 1 květák, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 2 stroužky česneku, bobkový list, 2 dcl suchého bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 lžíci lanýžového krému, lanýžový olej na zdobení, čerstvou bazalku, 2 dcl šlehačky, smaženou cibulku a mletý pepř.
Jak na to?
- Do hrnce dáme máslo a necháme ho rozehřát, poté přidáme olivový olej.
- Nakrájíme si česnek na plátky, které vložíme do rozvoněného oleje.
- Přidáme tři bobkové listy a pozvolna vmícháváme bílé víno, které necháme odpařit.
- Mezitím si nakrájíme květák na malé růžičky.
- Když se víno vyvaří, přidáme do hrnce květák a zalijeme ho vývarem.
- Vaříme pod pokličkou do změknutí.
- Vyjmeme bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
- Přidáme šlehačku a lanýžový krém, který necháme v polévce rozpustit.
- Při podávání zdobíme čerstvou bazalkou, smaženou cibulkou a mletým pepřem. Nakonec pokapeme lanýžovým olejem.
Náš tip: Lanýžový krém lze zakoupit i u nás, konkrétně ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Skleničku s 90 g krému si koupíte za zhruba 360 korun. Lanýžový olej seženete od 99 korun za 250 ml až po 5691 korun za litr. V prodeji jsou verze z černého i bílého lanýže.
Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyni. Zde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Květákové placičky chutnají fantasticky čerstvě osmažené i studené. Chuť a vůni zvýrazní špetka muškátového oříšku
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Přečtěte si Zobrazit více
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka