Pečení cukroví je tu! A my známe hit letošních Vánoc!
5. 12. 2014 Tipy a triky
A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!
A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!
Ať už se každý rok držíte tradice a vsázíte na generacemi prověřené rodinné recepty, nebo naopak rádi zkoušíte něco nového a překvapujete své okolí originálními výtvory, máme pro Vás tip, který si prostě zamilujete! Hitem letošních Vánoc se totiž stává cukroví se Šmakounem a vězte, že i Vy a celá Vaše rodina z něj budete nadšeni. Cukroví se Šmakounem totiž přináší tradiční chuť, ale zcela revoluční výživové hodnoty. Jednoduše řečeno, jedná se o cukroví, na kterém si výborně pochutnáte, ale po kterém nenaberete zbytečná kila navíc! To zní jako vánoční kouzlo, nemyslíte? :)
Než se tedy pustíme do samotného pečení, připomeňme si některé výhody Šmakouna:
- Šmakoun je ryze český výrobek, který vzniká tepelnou úpravou čistého vaječného bílku – je tedy bohatým zdrojem kvalitní bílkoviny, kterou ke svému zdraví potřebujeme. Díky Šmakounu se tak i cukroví a sladkosti mohou stát zdrojem bílkovin!
- Šmakoun má unikátní výživové vlastnosti – neobsahuje žádný cukr, tuk, cholesterol, ani chemické a konzervační látky
- Šmakoun má velmi nízkou kalorickou hodnotu – přidáním Šmakouna můžeme snížit kalorickou hodnotu všech svých oblíbených jídel
- Šmakoun má velmi nízký glykemický index – jídlo se Šmakounem nás kvalitně zasytí na dlouhou dobu
- Šmakoun nabízí mimořádně univerzální užití v kuchyni
- Přidáním Šmakouna nezměníme chuť, vůni, ani strukturu jídel
Po této krátké rekapitulaci nám práce půjde ještě lépe od ruky! Takže zde jsou slíbené recepty na nejoblíbenější cukroví se Šmakounem:
Kytičky plněné Krémem kakaooříškovým
Těsto :
- 130 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 130 g hladké mouky
- 160 g másla
- 120 g třtinového cukru moučkového
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
- 150 g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 50 g lískové oříšky mleté
Na ozdobení:
- bílá čokoláda a drcené kakaové boby
Ze všech suroviny na těsto vypracujeme pevnou hmotu, kterou zabalíme a necháme v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu. Pak vyválíme plát, ze kterého tvarujeme kytičky. Pečeme při 175 °C dorůžova. Vychladlé kytičky spojíme náplní (Krém s oříšky). Máčíme v rozpuštěné bílé čokoládě a sypeme kakaovými boby. Nakonec necháme přes noc vychladnout a ztuhnout. Lze i zamrazit a použít jen potřebný počet kousků.
Mandlové stříkané cukroví s Kakaooříškovým krémem
- 200 g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 200 g mletých mandlí
- 160 cukru
- 60 g špaldové celozrnné mouky
- 2 bílky
- skořice, mletý hřebíček
Z bílků ušleháme sníh, vmícháme Krém kakaooříškový, cukr, mandle a koření. Dle potřeby vmícháváme postupně mouku, až dosáhneme požadované konzistence těsta. Necháme vychladnout v ledničce asi 30 minut. Pak těstem naplníme zdobicí cukrářský sáček a stříkáme malá kolečka na pečící papír na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 250°C cca 5-7 min.
Výživové hodnoty 1 kousku: energie - 153 kJ, B-1 g, T-1,9 g, S-3,7g
Šmakounova kokosová lízátka
- 100 g Šmakouna meruňka - jemně nastrouhat
- 5 lžiček strouhaného kokosu
- 2 lžičky pomazánkového másla bez příchuti
- 2 lžičky vanilkového cukru
- kokos na obalení
Pomazánkové máslo smícháme s pěti lžičkami kokosu, vanilkovým cukrem a Šmakounem. Ze směsi navlhčenou rukou vytvoříme kuličky o průměru lízátek a obalíme je v kokosu. Kuličky pak nabodneme na ustřihnuté brčko a podáváme.
Kokos můžeme obarvit potravinářským barvivem s kapkou vody a vysušit, ale lze použít také kokos bílý.
Uchováváme v lednici, spotřebovat do 3 dnů.
ŠMAKOUNOVY PRALINKY
- 150g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 50g celozrnných nebo bezlepkových piškotů
- na obalení: hořká čokoláda a mleté lískové oříšky
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme s Krémem, přikryjeme a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vytvarujeme kuličky, přikryjeme a necháme alespoň na 3-4 hodiny vychladit a ztuhnout v lednici. Pak už jen stačí obalit v rozpuštěné hořké čokoládě a v mletých oříšcích.
Další recepty na cukroví se Šmakounem najdete ZDE!
Vyzkoušejte i další výrobky Šmakoun, z kterých si snadno připravíte množství chutných jídel! Dobrou zprávou je, že k dostání jsou i hotové výrobky s unikátní bílkovinou Šmakoun, a to Párek Šmakoun a Karbanátek Šmakoun – na vynikající recepty s těmito dobrotami se můžete těšit v dalším díle zaměřeném na silvestrovské speciality!
Výrobky Šmakoun jsou k dostání po celé České republice – v obchodních sítích Kaufland, Makro a Tesco, v Globusu, Bille, Albertu, v obchodech se zdravou výživou a ve fitness/wellness centrech. Aktuální informace a spoustu receptů najdete na http://www.smakoun.eu a na facebooku!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Komentáře
13. 12. 2023 14:20
1. 10. 2021 06:42
5. 12. 2014 14:43