Josef Maršálek radí, jak na chorvatský dezert čupavce. Kostky z medového těsta s čokoládovou polevou si zamiluje každý
11. 6. 2023 Ostatní
Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tentokrát v pořadu Buchty po ránu hledali inspiraci v zahraničí. Jejich pozornost zaujali například i chorvatští „čupavci“, tedy kostky v čokoládě s kokosem, jejichž chuť vás přesvědčí, že v Čechy oblíbené dovolenkové destinaci umí vyrábět i skvělé sladkosti.
Změna receptury je na škodu
Populární cukrář sice svou moderátorskou kolegyni upozornil, že je „jedním ze dvou Čechů, který nikdy v Chorvatsku nebyl“, ale recept na chutný dezert z tohoto přímořského státu zná. „Jde se o staré dobré lité těsto,“ sdělil Maršálek.
Zároveň upozornil na to, že ačkoliv je recept snadný, neznamená to, že je třeba si ho nějak ozvláštňovat. „Lidé mají tendenci si ho nějak ztížit, protože jim přijde moc jednoduchý. Takže šlehají bílek na sníh nebo těsto dávají do mixéru, aby do něj nahnali vzduch. O tom to však přesně není,“ varoval renomovaný cukrář.
Mohlo by vás zajímat
Čupavci - kostky v čokoládě s kokosem
Těsto
Jako první si vyrobíme těsto. Na něj budete potřebovat: 1 vejce velikosti M, 180 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g mléka, 50 g medu, 50 g oleje, 12 g prášku do pečiva, 10 g vanilkového cukru a 2 g soli.
Jak na to?
- Do mísy nasypeme mouku, do které přidáme cukr krupici, vanilkový cukr a sůl práškem do pečiva. Vše zamícháme.
- Přidáme mléko, med, vejce a olej.
- Vše zamícháme dohladka.
- Středně velký pekáč si vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Na něj nalijeme připravené těsto.
- Stěrkou ho pečlivě „rozhrábneme“ až do krajů.
- Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme zhruba 30 minut. Před vyndáním vyzkoušíme propečení těsta špejlí.
- Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Čokoládová poleva
Nyní je třeba si připravit polevu, do níž budeme kostky z upečeného těsta namáčet. Připravte si tyto suroviny: 250 g másla, 50 g kakaa, 200 g mléka, 220 g cukru krupice a 2 g mleté skořice.
Jak na to?
- V hrnci necháme povolit celou kostku másla.
- Když je zčásti rozpuštěna, přilijeme mléko, přidáme cukr krupici, kakao a skořici.
- Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu a krátce provaříme.
- Zhoustlou polevu sundáme z plotny.
Příprava čupavců
- Vychladnutý korpus přendáme z pekáče na pracovní plochu a odkrojíme z něj hrany.
- Korpus nakrájíme na středně velké kostky.
- Ty namáčíme do polevy, v níž je obalíme po celé ploše a poté necháme lehce okapat na mřížce.
- Následně kostky obalené v čokoládě vložíme do mísy s kokosem a obalíme je v něm. Nyní jsou čupavci připraveni k servírování.
Rady slavného cukráře:
- Lité hmoty v žádném případě nešleháme. Po upečení a vyndání z trouby by nám spadly a zdrcly by se.
- Med je v pečivu nejen chuťově výrazný a zdravý, ale zároveň vytváří nadýchanější texturu a upečený výtvor vydrží déle vláčný.
- „Pečte rovnou dvě dávky na velký plech, protože tohle to je opravdu velká delikatesa,“ doporučuje Maršálek.
- Místo kakaa, které by mohlo působit „zimním dojmem“, jak poznamenala Tereza Bebarová, se mohou použít třeba maliny. „Existuje mrazem sušený malinový prach či malinové pyré,“ doporučil cukrář.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma maliny. Jak nejlépe chutnají a jak si poradit s velkou úrodou
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
Jak nejlépe skladovat máslo koupené v akci? Trvanlivost prodlouží tmavý obal i nízká okolní teplota, pak bude máslo do cukroví skvělé
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka
Domácí léčba medem podle našich babiček: Na kašel pomáhá med s cibulí, na imunitu kořeněný medový sirup se zázvorem
Snadný nepečený piškotový dort s ovocem: Zakysaná smetana mu dá svěžest, díky správně vyšlehané šlehačce bude nadýchaný