Jak správně připravit šťavnatý hamburger? Základem je libové maso, nejlépe z hovězího krku. Sůl ani koření tam nepatří
13. 6. 2023 Vaření
Máte rádi hamburgery? Kdo by odolal šťavnatému karbanátku v měkké housce lehce pomazané kečupem či majonézou a s listem čerstvého salátu, plátkem rajčete, okurky a cibulky. Věřte ale, že těm domácím se hamburger z fastfoodů ani zdaleka nevyrovná.
Co je potřeba na výborný hamburger
Za dobrým burgerem nemusíte do rychlého občerstvení. Můžete si ho přichystat doma, a to přesně podle vlastních představ. Můžete do něj dát sýr, salát, ale základem každého výborného burgeru je grilovaná placka z mletého masa. Jak toto maso připravit, abyste si pochutnali a hezky si užili grilovací sezónu?
Mohlo by vás zajímat
Jak namíchat maso na hamburger
Aby byl burger správně šťavnatý, je potřeba dobře vyladit poměr libového a tučnějšího masa. Naprostou většinu by mělo tvořit libové maso a asi 20 % by mělo být určeno pro lojovitou část. Které maso se hodí? Většinou se využívá hovězí, ideální částí je hovězí krk. Pokud budeme chtít burger nakombinovat i z jiných druhů mas, můžeme přidat třeba vepřovou plec, ale i šťavnaté drůbeží stehenní maso.
Maso nám může namlít řezník, víc nám bude chutnat, když si ho umeleme sami pomocí mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu.
Jak ochutit mleté maso na hamburger
Na to je jednoduchá odpověď. Vůbec. Na klasický burger by se totiž mělo používat pouze samotné umleté maso. Sůl a pepř dáme na maso těsně před samotným grilováním.
Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…
Jak připravit burger z mletého masa
Všechny druhy masa nakrájejte na kostky a ty pak dejte do mísy. Připravte si mlýnek a umelte maso na středně hrubém nástavci. Prsty namočte do vody a naberte trochu masa a vytvarujte kouli, která by měla mít hmotnost asi 180 g. Aby maso bylo lépe spojené, je vhodné s ním několikrát bouchnout o stůl. Pro tento účel ho mějte zabalené v igelitu.
Nyní se nabízí několik variant, jak burger připravit. Můžete si na to vzít lisovací formu na maso do burgerů. V obchodě ji pořídíte zhruba od 150 Kč. Díky ní získáte na mase ony pěkné rýhy. Formu vyložte mrazicími sáčky, na do dejte kuličku masa , zase sáček a druhou částí formy přitlačte.
V dalším způsobu budou stačit vaše dlaně a mrazicí sáčky. Kuličku masa můžete dát mezi mrazicí sáčky, vytvarovat dlaní a zarovnat po stranách.
Poslední variantou je ta, že kuličku masa dáte mezi dva sáčky, vezmete si misku a lehce ji stlačíte. Zase dotvarujete kraje, aby vypadaly úhledně. Než budete maso grilovat, dejte ho do lednice. Klasický hamburger připravíte třeba podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat