Jak na ten nejlepší bezinkový sirup s citronem: Jednoduchý postup podle našich babiček funguje dodnes a zvládne jej každý
14. 6. 2023 Vaření
Černý bez právě kvete, a to je příležitost využít květy i v kuchyni. Jednou z možností je sirup. Hodí se nejen do osvěžujících limonád, ale také na pečení, což oceníte zejména v zimních měsících.
Jak využít květy černého bezu
Černý bez je jedinečnou bylinou, ze které využijeme květy, ale i plody. Smetanové, až nažloutlé květy úžasně voní a sbírají se za suchého počasí v květnu a červnu. Připravit si z nich můžeme čaj, který se bude hodit během podzimu a zimy, vychutnat si ho můžeme i v podobě sirupu.
Výroba sirupu je rychlá a velmi jednoduchá. Sirup má jemnou chuť bezových květů a krásně osvěží v letním období. Ze sirupu jde připravit nejen limonáda, ale i různé koktejly, můžeme ho přidat do čajů, ale také do dezertů, případně je v létě ideální do zmrzliny, nebo do sorbetu.
Mohlo by vás zajímat
Jak získat květy z černého bezu
Květy černého bezu budeme hledat tam, kde nejezdí auta a je čistá příroda. Na dobu sklizně si vybereme den, kdy je sucho. Nesmí být po dešti a už vůbec ne při něm. Na pomoc si vezmeme nůžky a květenství odstřihujeme opatrně, aby se zachoval cenný pyl.
Co je potřeba na sirup z černého bezu
Na sirup budeme potřebovat květ černého bezu, krupicový cukr, vodu, případně citrony a kyselinu citronovou. Jako sladidlo se obvykle používá krupicový cukr, můžeme zvolit i třtinový cukr, ale také alternativní způsoby slazení, jakými jsou melasa, stévie nebo třeba ječný slad.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit sirup z květů černého bezu
Na 2-3 l sirupu budete potřebovat: 30 bezových květů, 2 kg krupicového cukru, 50 g kyseliny citronové, 2 velké chemicky neošetřené citrony a 2 l vody.
Jak na to? Bezové květy lehce protřepejte (zbavíte se malých broučků a nečistot) a dejte je do mísy nebo velké sklenice. V konvici převařte vodu a nechte ji zchladnout. Pak ji nalijte na květy. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu, kterou nalijte ke směsi. Druhý citron nakrájejte na kolečka a přidejte je do vody. Nakonec nasypejte kyselinu citronovou a směs nechte 24 hodin louhovat.
Připravte si důkladně vyčištěné sklenice a víčka. Druhý den tekutinu přeceďte přes pláténko nebo gázu do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání ji zahřejte. Po rozpuštění cukru slijte sirup do lahví.
Náš tip: Připravte si bezový sirup podle tohoto videoreceptu:
Jak uchovat bezový sirup
Sirup je třeba brzy spotřebovat, skladujte ho proto v ledničce. Pokud chcete, aby vydržel déle, nalijte ho do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařte při 85 °C po dobu 20 minut. Nechte vychladnout.
Další možností, jak sirup uchovat, je jeho zamražení. Nalijte ho do nádoby, která smí do mrazničky (vhodnější jsou menší nádobky, abyste je mohli průběžně odebírat), a v případě potřeby je vyndejte a nechte rozmrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka,… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že… Číst více
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat… Číst více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Olej je něco jako součást povinné výbavy v… Číst více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více