Pečeme s Ivou: Sladký trhací moučník s názvem „sloní uši“ voní do daleka. Loupete plátek za plátkem a nemůžete přestat!
29. 6. 2023 Vaření
Jaké uši má slon? Velké, ploché a poměrně kulaté. Velmi podobně vypadají plátky tohoto moučníku, které při jídle loupeme jeden za druhým. Jsou příjemně sladké a tak voňavé! Máslem, citronem i vanilkou, sníst jen jeden kousek nestačí!
Když pekařka promluví...
Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne, nebo snad sladká večeře? Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, podobné možná trochu známější trhací buchtě. Tvar jsem kdysi potkala někde na internetu, tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 minut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.
Co je na sloní uši potřeba?
Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
troška strouhané citronové kůry
1 vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
Navíc:
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout. Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v talíři s rozpuštěným máslem a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy. Skládáme je dokola, jednu za druhou tak, že se částečně překrývají.
Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / přibližně 35-40 minut).
Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Pokud budete péct „uši“ častěji, vyzkoušejte někdy přidat i mletou skořici.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí