Pečená krůtí stehna budou křehká a štavnatá díky marinování, jemnou chuť a vůni jim dodá česnek a čerstvý rozmarýn
19. 6. 2023 Vaření
Krůtí maso je stále víc oblíbené. Je dietní a jeho kuchyňská úprava je rychlá. Můžeme z něj připravit různé pokrmy, a to od řízků a steaků přes dušený lehký guláš po pečená stehna. A právě o těch teď bude řeč.
Kdy si pochutnat na krůtích stehnech
Krůtu není potřeba připravovat pouze o Vánocích a pořizovat ji celou. Dají se z ní koupit třeba jen části a z krůtích stehen snadno připravíme vynikající slavnostní oběd nebo večeři. Krůtí stehno můžeme v obchodě pořídit zhruba za 130 Kč/kg. Oproti obvyklému kuřecímu masu je to příjemná chuťová změna. Stehna jsou větší než ta kuřecí, a pokud nejsme velcí jedlíci, budou pro čtyři osoby pohodlně stačit dvě stehna.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct krůtí stehna
Správně pečená krůtí stehna mohou být krásně šťavnatá a díky dalším ingrediencím i hezky voňavá. Stehna se dají péct s kořenovou zeleninou, podobně jako pečeme kuře. Další možností jsou bylinky, například tymián, rozmarýn nebo oregano. Skvělým chuťovým doplněním je pečený česnek či cibule. Abychom si na mase dobře pochutnali, je lepší ho nechat marinovat. Minimální doba je půl hodiny, na plnější chuť ale bude vhodnější naložení do marinády přes noc. Že je maso dostatečně propečené, poznáme podle čiré šťávy, která vytéká z masa.
Jak připravit pečená krůtí stehna, když pospícháme
Pokud pospícháme a nemáme čas maso naložit, nabízejí se jiné možnosti. Krůtí stehno posypeme pepřem, trochou soli a obalíme bylinkami a do řezů v mase vložíme plátky česneku. Nakonec stehno obalíme do plátku anglické slaniny. Stehna pečeme v troubě na 200 °C jako v níže uvedeném receptu a na posledních zhruba 30 minut přidáme cibuli pokrájenou na plátky. Kyselý nádech mohou jídlu dodat pokrájené olivy.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak upéct krůtí stehna s rozmarýnem a česnekem
Na přípravu voňavých pečených stehen budete potřebovat: 2 krůtí stehna s kostí, 4-5 stroužků česneku, 2 snítky rozmarýnu (nebo lžička sušeného), sůl, pepř a 3 lžíce olivového oleje, případně vývar na podlévání. Přidat můžete i několik oliv pokrájených na kolečka.
Jak na to? Česnek očistěte a nakrájejte na plátky. Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Rozlomte několik malých větviček rozmarýnu a zapíchněte je pod kůži. Budou tak lépe držet a nevypadávat při pečení. Maso mírně osolte a opepřete, potřete olejem a nechte marinovat v chladu alespoň na půl hodiny.
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dejte do pekáčku a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte alespoň půl hodiny (podle velikosti masa).
Pokud se bude vyteklá šťáva připékat, můžete ji naředit trochou horké vody nebo vývaru. Pak píchněte grilovací jehlu do nejsilnější části u kosti. Bude-li vytékat šťáva narůžovělá, je třeba péct o chvíli déle. Na posledních deset minut znovu zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila na povrchu křupavá kůrka. Olivy můžete pokrájet a přidat, aby se prohřály.
Hotové maso vyndejte z trouby a nechte ho zhruba deset minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na porce. Strávníci ocení, když odstraníte tenké kůstky a šlachy. Jako příloha se hodí rýže, šťouchané brambory, nebo třeba bramborový knedlík.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Olivy jsou jedinečnou lahůdkou nejen středomořské, ale i naší kuchyně. V mnoha jídlech jsou nepřekonatelné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená sezónní zelenina: Delikatesu podávejte jako přílohu nebo večeři s chutným dipem
Potraviny, které si můžete dát před spaním: Vajíčka, kešu nebo krůtí maso zaženou hlad, navodí klid a neohrozí štíhlou linii
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů