Jak na prvotřídní vepřovku podle 100 let starého receptu: Šéfkuchař doporučuje kvalitní maso, dostatek sádla a dlouhé pečení
21. 6. 2023 Vaření
Chystáte se na dovolenou do Chorvatska nebo jinam k moři a sázíte na jídlo předvařené z domova? V tom případě vám vepřovka v zásobách nesmí chybět. Tato masová „konzerva“ se dá využít do mnoha pokrmů, a když si ji ještě uděláte domácí, pochutnáte si třeba na opačném konci světa jako doma.
Vepřovka - oblíbená konzerva na cesty
Vepřové maso ve vlastní šťávě zvané vepřovka bylo v dobách minulých oblíbenou masovou pochoutkou, která na žebříčku popularity sváděla souboj o první pozice se svým největším konkurentem lančmítem. Lidé si ji vozili na dovolenou pod stan na Balaton, k Baltu nebo i jen na Mácháč. Šlo totiž o poměrně praktickou ingredienci, z níž se i v polních podmínkách dala vytvořit spousta chutných pokrmů. Stačilo pár konzerv vepřovky a měli jste vystaráno na celý týden. Báječně se hodila třeba do rizota, dala se přidat jen tak k bramborám nebo těstovinám a výborně chutnala namazaná na chlebu s nakládanou okurkou. Stačilo zkrátka jen otevřít konzervu a měli jste navařeno.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso do vepřovky?
I když byla vepřovka tak populární, s její kvalitou to zas taková sláva nebyla. Většinou se do ní využívaly různé odřezky a zbytky, když se zabíjelo prase. Spousta lidí si ji už kdysi připravovala doma, když se někde dostali k vepřovému masu, které bylo drahé a občas stěží dostupné. V poslední době se ale vepřovka vrací na výsluní, a to dokonce v lepší kvalitě. Mnoho lidí si ji připravuje doma spíš jako delikatesu a v současnosti kvalitní vepřovku nabízejí i různá řeznictví. „Při koupi vepřovky v obchodech si dávejte pozor, aby tam nebyly jiné základní suroviny než maso a sádlo. Tzn. žádné sójové produkty, zelenina a jiné příměsi. Po otevření by měl produkt vonět po mase, sádle a česneku,“ radí pro Toprecepty.cz šéfkuchař Petr Sklenář z cateringu Na Mlejnici v Novém Strašecí.
Recept na domácí vepřovku
V případě, že radši vsadíte na domácí výrobek, můžete si snadno vynikající vepřovky připravit sami. Pokud zvolíte kvalitní maso, nemůžete udělat chybu, navíc si ji pak můžete ochutit kořením nebo čerstvými bylinkami a udělat z ní ještě větší dobrotu.
Do vepřovky se obvykle používá veškeré tukové krytí, řetízky, vepřové karé s části s podkožním tukem, a to vše se doplní vepřovým bokem bez kosti. „Dobré je, že můžeme použít veškeré ořezové maso, samozřejmě s nejlepším tukovým krytím,“ vyzdvihuje pro Toprecepty.cz u vepřovky šéfkuchař Petr Sklenář. A právě on nám poskytl starý a léty prověřený recept na vynikající domácí vepřovku, kterou právě ve svém podniku v Novém Strašecí připravuje. Jak na ni?
Budete potřebovat: 550 g vepřového boku, 390 g sádla, 40 g cibule a česneku, kmín a 2 g soli.
- Sádlo nakrájejte na kostičky a vyškvařte. Maso nakrájejte na kostky, smíchejte s nahrubo nakrájenou cibulí, solí, kmínem a celým i strouhaným česnekem. Směs dejte do pekáčku a zalijte vyškvařeným horkým vepřovým sádlem. Pak vše pekáč vložte do trouby předehřáté na 130 °C a pečte pomalu při mírné teplotě 10-12 hodin. Maso musí být s cibulí plně ponořené v sádle.
- Nežádoucí je jakékoliv zabarvení cibule a masa během pečení. Pokud by maso nebo další ingredience během pečení zhnědly, vepřovka by nebyla krásně světlá, ale zhnědla by. Pro delší trvanlivost můžeme přidat malé množství pragandy (rychlosůl).
- Nakonec výpek a sádlo přecedťe přes jemný cedník a vše rozemelte v mlýnku přes jemné nože (šajbu). Případně můžete maso nasekat v mixéru.
- Umleté a upečené maso smíchejte opět s přecezeným sádlem a vše důkladně promíchejte a spojte. Poté směs plňte do zavařovacích sklenic a pečte v troubě při teplotě 85 °C zhruba 2 hodiny. Petr Sklenář nakonec doporučuje vepřovku namazat nejlépe na chleba, posypat čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou a úplně top je podle něj ji přidat do základu na rizoto.
Náš tip: Z vepřovky si můžete udělat i tuto pomazánku podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny