Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
23. 6. 2023 Vaření
Různé druhy hořčice nesmějí chybět na žádné grilovačce ani jako součást vybavení lednice, které máte díky dlouhé trvanlivosti vždy po ruce. Domácí hořčice je na přípravu velmi jednoduchá, a máte-li v oblibě pikantní chuť dijonské verze, můžete i hodně ušetřit.
Hořčice nejen k párku a grilovanému masu
Hořčici zná většina lidí jako přísadu k pečenému, vařenému či grilovanému masu nebo uzeninám, její použití v kuchyni však může být daleko pestřejší. Skvěle se hodí do omáček k dušenému hovězímu masu, což dokazuje oblíbený recept na španělské ptáčky, ve kterém hořčice nesmí chybět jak v závitku, tak i omáčce. Králík s omáčkou z hořčice je rovněž delikatesa.
Trocha hořčice dodá zajímavou chuť také zeleninovým salátům či dušeným zeleninovým směsím, hodí se i k sýrům nebo rybám. Vždy se však musí dávat pozor na použité množství, aby hořčice nepřebila ostatní suroviny a tvořila pouze doplňkovou chuť.
Sladší hořčice se hodí k drůbežímu masu, šunce a v opravdu malém množství dokonce i do dresingu na ovocné saláty.
Mohlo by vás zajímat
Hořčičná semínka za pár korun
Hlavní surovinou na výrobu domácí hořčice jsou samozřejmě hořčičná semínka. Pokud ovšem chcete ušetřit a dostat se s cenou na úroveň kupované plnotučné hořčice, doporučujeme nepořizovat je v běžném supermarketu, ale objednat na internetu. My jsme sehnali 80 g hořčičných semínek za 10 Kč v rámci nákupu více produktů, takže položka za dopravu nebyla investicí jen do domácí hořčice.
Sehnat se dá více druhů hořčice v různých cenových relacích. U nás zvítězila světlejší a rovněž nejlevnější klasika, ale chcete-li se přiblížit k chuti kremžské hořčice, zvolte na výrobu tmavá semínka.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na domácí hořčici
Kromě hořčičných semínek budete potřebovat ocet, trochu soli a cukru nebo medu. Na naši hořčici jsme použili klasický kvasný 8% ocet, který jsme svařili s vodou v poměru 2 díly vody a 1 díl octu. U množství platí, že čím více octu, tím intenzivnější chuť dostanete.
Svaření pomáhá ke zjemnění chuti a v případě klasického octu je nezbytné. Použít však můžete i jemnější vinný či jablečný ocet nebo bílé víno, které není třeba svařovat. Ocet funguje zároveň jako konzervant, díky kterému hořčice vydrží při dodržení hygienických podmínek v lednici i několik měsíců.
Mohlo by vás zajímat
Recept na jednoduchou domácí hořčici
Z našeho pokusu vznikla výborná pikantní hořčice s hrubší strukturou, která se ovšem dá regulovat přidáním tekutiny i delším namáčením.
Na domácí hořčici jsme použili 80 g hořčičných semínek, 80 ml octa, 160 ml vody, 3 lžíce třtinového cukru a ½ lžičky soli. Z tohoto množství jsme získali 330 g hrubozrnné hořčice. Jak na to?
-
Vodu společně s octem nechte projít varem a vychladnout.
-
Přebraná hořčičná semínka zbavená poškozených kousků zalijte polovinou octové vody a nechte alespoň 2 hodiny nabobtnat. Po naší zkušenosti s dlouhým mixováním bychom pro snadnější práci doporučovali nechat namočené i déle.
-
Ve vyšší nádobě rozmixujte tyčovým mixérem nejprve nahrubo.
-
Přidejte cukr, sůl, zbylou octovou vodu a mixujte do požadované konzistence. Myslete také na to, že odležením hořčice zhoustne, proto podle potřeby přidejte další vodu.
-
Domácí hořčici nechte alespoň 2 dny odležet v lednici. Ihned po vyrobení má nahořklou intenzivní chuť, která se postupně zjemní a vylepší.
Experimenty s ochucenou hořčicí
Do hotového základu můžete přidat další složky pro dochucení i obarvení dle libosti. My jsme vyzkoušeli kurkumu, která dodala krásnou žlutou barvu a chuť nijak neovlivnila, a také med pro zjemnění pikantní chuti. Výsledek byl fantastický, velmi se podobal chuti dijonské medové hořčice a určitě to nebyl náš poslední pokus.
Přidat ale můžete také například sladkou či pálivou papriku, sušený česnek, estragon, nastrouhaný křen a další oblíbené příchutě.
Jak vychází domácí hořčice finančně?
Základní domácí hořčice nás vyšla i se započítáním energií zhruba na 15 korun za 330 g. V přepočtu na 200 g, což je standardní gramáž prodávané plnotučné hořčice, vyjde tedy cena domácího produktu na 9 korun, což znamená, že je srovnatelná s tou nejlevnější z obchodu.
Zajímavější srovnání je však s dijonskou nebo medovou hořčicí, které běžně stojí v obchodech v rozmezí od 30 až do 140 korun za 200 g. A to už se vyplatí věnovat trochu času domácím experimentům s přesně vyladěnou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Skladování domácí hořčice
Jak už bylo uvedeno výše, domácí hořčice díky octu vydrží v lednici i několik měsíců. Je však třeba ji uskladnit ve sterilizované uzavíratelné sklenici a při každém odebrání použít čistou lžíci, aby se do ní nedostaly nežádoucí bakterie, které mohou způsobit rychlé znehodnocení. To samé však platí i u kupované hořčice.
Naše hodnocení domácí hořčice
Bezprostředně po vyrobení měla hořčice nahořklou pálivou chuť, která nás příliš neohromila, po 2 dnech odležení se však zcela změnila. Z výše uvedených poměrů vznikla výraznější, avšak vyvážená pikantní chuť, přidání medu jí velmi prospělo, stejně jako další pobyt v lednici. Chuťově se podobá více dijonské medové hořčici než klasické plnotučné.
Mixování trvalo asi 10 minut a je vhodné je při použití méně výkonného mixéru rozložit na více fází. Pro jednodušší a kratší rozmixování doporučujeme nechat semínka v octové vodě do dalšího dne.
Zdroje informací:
honest-food.net: HOW TO MAKE MUSTARD
homesteadingfamily.com: Quick & Easy Homemade Mustard
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak obalit cuketu bez vajec? 3 tipy, čím nahradit základní pojivo v trojobalu
Jak uchovat lečo bez zavařování? Zeleninovou směs skvěle dochutí i zakonzervuje hořčice
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!