Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem
Zdroj: Wikimedia Commons, Tasnim News Agency CC BY 4.0, a Freepik, Racool_studio/ koláž Toprecepty.cz

Geniální argentinský fotbalista strávil velkou část své kariéry v Evropě. Není divu, že Lionel Messi většinou dává přednost evropským jídlům před těmi jihoamerickými. Přesto si však nejvíc pochutná na typicky argentinském jídle s italským názvem – Milanesa Napolitana, které mu připravuje jeho maminka.

Řízek od maminky

Lionel Messi má rád kuře pečené s kořenovou zeleninou a kořeněné voňavým tymiánem, nepohrne ani těstovinami, tady vítězí úplně obyčejné špagety s tuňákem z konzervy. Ale maminčin řízek je maminčin řízek...

„Lionel má jednoduché chutě, na složitá jídla si nepotrpí,“ uvedla maminka Messiho, paní Celia a dodala: „Má rád milánský řízek s kuřecího masa s omáčkou z rajčat, cibule a oregana.“

Připravuje ho z kuřecího masa

Pro nezasvěcené: Milánský řízek (Milanesa Napolitana) jsou tenké plátky hovězí svíčkové, které se obalí ve vejci a strouhance a osmaží a servírují s rajčatovou omáčkou, plátky šunky a sýrem mozzarella.

Messiho matka Celia synkovo oblíbené jídlo ale připravuje z kuřecího masa. Navíc smíchá vejce s nasekanou petrželkou a strouhanku pro větší chuť okoření česnekem a strouhaným parmezánem. Kuře se rychle osmaží na pánvi na olivovém oleji dozlatova, přelije se omáčkou, šunkou a sýrem a zapeče se.

Milánský řízek s rajčatovou omáčkou

Pokud si chcete pochutnat jako Lionel Messi, připravte si:

na řízky

  • 4 řízky kuřecího masa (ideální prsa)
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • 1 kávová lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky strouhané parmezánu
  • 2 lžíce čerstvě nakrájené petrželky (může být i sušená)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • sůl a pepř podle chuti

na rajčatovou omáčku

  • 50 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžičku cukru

na dokončení

A jak na to? Začněte rajčatovou omáčkou.

  1. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek. Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte. Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem. Přidejte oregano.
  3. Osolte a opepřete a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
  4. Poté vše rozmixujte dohladka. Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.

Připravte si řízky.

  1. Plátky masa lehce naklepejte
  2. Ve velké mělké nádobě rozšlehejte vejce, petrželku, sůl a pepř, do hlubší misky nasypte strouhanku smíchanou se sušeným česnekem a parmezánem.
  3. Plátky masa nejprve namočte do vaječné směsi a poté je obalte ve strouhance. (Pokud máte čas, rozložte je na talíř, vložte do chladničky a nechte je několik hodin odležet.)
  4. V pánvi rozpalte olej (cca do výšky půl centimetru).
  5. Řízky smažte v oleji 5-7 minut z jedné strany a poté dalších pět minut z druhé, dokud nezezlátnou. Hotové řízky přendejte na papírové utěrky, aby se osušily.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C.
  7. Řízky vložte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Na každý z nich nejprve položte jeden až dva plátky prosciutta, na každý nalijte asi ¼ šálku rajčatové omáčky a nakonec je posypte mozzarellou. Vložte do trouby a 7–9 ještě zapékejte.
  9. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Zdroje informací:

purewow.com: Is Lionel Messi’s Milanesa Napolitana the Real Deal? Mangia with Us to Find Out

tribuna.com: 'I ate a lot of good ones but it's the first one': Messi names his favourite dish

bleacherreport.com: 6 Little-Known Facts About Barcelona's Lionel Messi

Recepty k tomuto článku