Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem
24. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Geniální argentinský fotbalista strávil velkou část své kariéry v Evropě. Není divu, že Lionel Messi většinou dává přednost evropským jídlům před těmi jihoamerickými. Přesto si však nejvíc pochutná na typicky argentinském jídle s italským názvem – Milanesa Napolitana, které mu připravuje jeho maminka.
Řízek od maminky
Lionel Messi má rád kuře pečené s kořenovou zeleninou a kořeněné voňavým tymiánem, nepohrne ani těstovinami, tady vítězí úplně obyčejné špagety s tuňákem z konzervy. Ale maminčin řízek je maminčin řízek...
„Lionel má jednoduché chutě, na složitá jídla si nepotrpí,“ uvedla maminka Messiho, paní Celia a dodala: „Má rád milánský řízek s kuřecího masa s omáčkou z rajčat, cibule a oregana.“
Mohlo by vás zajímat
Připravuje ho z kuřecího masa
Pro nezasvěcené: Milánský řízek (Milanesa Napolitana) jsou tenké plátky hovězí svíčkové, které se obalí ve vejci a strouhance a osmaží a servírují s rajčatovou omáčkou, plátky šunky a sýrem mozzarella.
Messiho matka Celia synkovo oblíbené jídlo ale připravuje z kuřecího masa. Navíc smíchá vejce s nasekanou petrželkou a strouhanku pro větší chuť okoření česnekem a strouhaným parmezánem. Kuře se rychle osmaží na pánvi na olivovém oleji dozlatova, přelije se omáčkou, šunkou a sýrem a zapeče se.
Milánský řízek s rajčatovou omáčkou
Pokud si chcete pochutnat jako Lionel Messi, připravte si:
na řízky
- 4 řízky kuřecího masa (ideální prsa)
- 2 vejce
- 1 šálek strouhanky
- 1 kávová lžička sušeného česneku
- 2 lžičky strouhané parmezánu
- 2 lžíce čerstvě nakrájené petrželky (může být i sušená)
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
na rajčatovou omáčku
- 50 g šalotky
- 1 stroužek česneku
- 500 g čerstvých rajčat
- 400 g rajčat z konzervy
- 1 lžíci olivového oleje
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžičku cukru
na dokončení
- 8 plátků prosciutta
- 2 šálky strouhané mozzarelly
A jak na to? Začněte rajčatovou omáčkou.
- Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek. Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte. Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem. Přidejte oregano.
- Osolte a opepřete a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
- Poté vše rozmixujte dohladka. Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.
Připravte si řízky.
- Plátky masa lehce naklepejte
- Ve velké mělké nádobě rozšlehejte vejce, petrželku, sůl a pepř, do hlubší misky nasypte strouhanku smíchanou se sušeným česnekem a parmezánem.
- Plátky masa nejprve namočte do vaječné směsi a poté je obalte ve strouhance. (Pokud máte čas, rozložte je na talíř, vložte do chladničky a nechte je několik hodin odležet.)
- V pánvi rozpalte olej (cca do výšky půl centimetru).
- Řízky smažte v oleji 5-7 minut z jedné strany a poté dalších pět minut z druhé, dokud nezezlátnou. Hotové řízky přendejte na papírové utěrky, aby se osušily.
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Řízky vložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na každý z nich nejprve položte jeden až dva plátky prosciutta, na každý nalijte asi ¼ šálku rajčatové omáčky a nakonec je posypte mozzarellou. Vložte do trouby a 7–9 ještě zapékejte.
- Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Zdroje informací:
purewow.com: Is Lionel Messi’s Milanesa Napolitana the Real Deal? Mangia with Us to Find Out
tribuna.com: 'I ate a lot of good ones but it's the first one': Messi names his favourite dish
bleacherreport.com: 6 Little-Known Facts About Barcelona's Lionel Messi
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
Holka u plotny radí: Kořeněná rajčatová omáčka se sýrem je skvělou rychlou večeří, která nezruinuje peněženku a chutná božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Mozarella: Ta pravá hvězda salátu caprese se vyrábí z buvolího mléka. Zkuste ji třeba zapečenou s bramborami
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Vyznejte se v druzích šunek: Jak se liší jamón, prosciutto a pršut? A proč pražská šunka nemusí být z Prahy?