Granola nemusí být jen sladká. Slané variantě dodá chuť pár kapek tabasca nebo parmezán a na mlsání je zdravější než chipsy
26. 6. 2023 Vaření
Granola neboli zapečené müsli patří k nejoblíbenějším snídaním. Směs ovesných vloček, oříšků a sušeného ovoce je báječně křupavá a chutná nejen s mlékem a jogurtem, ale i jen tak samotná, když nás honí mlsná. A stejně tak dobrá je slaná, stačí vyměnit rozinky třeba za sušená rajčata.
Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?
Müsli i granola mohou mít nesčetně variant a kombinací. Většina lidí tyto snídaňové dobroty zaměňuje, rozdíl však mezi nimi je. Müsli je totiž směs sypká, granola se zapéká, což jí dodává křupavější konzistenci a podobu hrudek. Bez ohledu na to, jestli je to müsli nebo granola, vždy jde o podobný mix, jehož základem jsou ovesné vločky, které doplňují různé druhy ořechů, sušené ovoce a třeba i čokoláda.
Různé müsli směsi a granola se sice v mnoha příchutích prodávají v obchodech, spousta lidí si ale dělá domácí. To se vyplatí hlavně v případě granoly, neboť ta z obchodů bývá často zbytečně přeslazená a ze zdravé dobroty se mění na kalorickou bombu.
Mohlo by vás zajímat
Domácí müsli a granola jsou zdravější
Předností domácích směsí je to, že je můžete nejen udělat dietnější, ale i si nakombinovat své vlastní verze. A když už budete v tom experimentování, není nic jednoduššího než rovnou vyzkoušet směs slanou. Tu si sice ke snídani s mlékem asi nedáte, ale oceníte ji jako rychlou svačinku někde na výletě v přírodě, v autě během cesty na dovolenou nebo jen jako chuťovku k vínu či pivu nebo když vás přepadne u televize chuť na něco slaného. Navíc se dá použít jako posypka na saláty či polévky, vychutnat si ji můžete samotnou a pokapat ji třeba tahini dresinkem.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí slanou granolu?
Stejně jako se slaná granola dá udělat na mnoho způsobů, můžete si vyhrát i při přípravě té slané. Ostatně už klasické ovesné vločky můžete vyměnit třeba za pohankové, které jsou vhodné i pro ty, kteří nesmějí lepek. A čím tedy můžete vločky doplnit?
- Stejně jako v případě sladké granoly se i do té slané hodí nejlépe oříšky. Ideální jsou mandle nasekané na hranolky, arašídy, kešu, vlašské ořechy, pekany, ale třeba i pistácie nebo pinie.
- K oříškům můžete pro větší křupavost přidat i semínka, např. dýňová, slunečnicová či sezamová. Zajímavou exotickou chuť dodají směsi i malá černá kulatá a aromatická semínka černuchy.
- Zapomenout nesmíte ani na koření, právě to udělá z obyčejných ovesných vloček delikátní pochoutku. Použít můžete mletou papriku (třeba i uzenou), kmín, fenykl, zázvor, koriandr, římský kmín nebo kurkumu.
- Místo sušeného ovoce lze přidat třeba i sušená rajčata nebo sušené olivy. Chuť směsi báječně zvýrazní i parmezán.
- Kromě tuku je dobré vmíchat i něco, co udrží vločky pohromadě. Ideální jsou vaječné bílky, díky nimž se vám vytvoří křupavé velké hrudky.
Recept na kořeněnou granolu se semínky a ořechy
Pokud byste chtěli slanou granolu ochutnat, můžete popustit uzdu fantazii a vytvořit vlastní úžasnou směs. Pokud ovšem neradi experimentujete, zkuste ji třeba podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 vaječný bílek, 150 g ovesných vloček, 50 g dýňových semínek, 50 g pistácií, 50 g vlašských ořechů, 100 g slunečnicových semínek, 50 g sezamových semínek, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžičku soli, ½ lžíce kajenského pepře, ½ lžíce mleté uzené papriky, 100 ml olivového oleje, 1 lžíci agávového nebo javorového sirupu, případně tabasco pro pikantní chuť.
- Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C a v míse vyšlehejte vaječný bílek.
- Do mísy přidejte ovesné vločky, dýňová semínka, pistácie, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka, fenyklová semínka, sůl, kajenský pepř, papriku, olivový olej, agáve a tabasco podle chuti a promíchejte.
- Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Semínka černuchy dodávají výraznou chuť indickým pokrmům. Její léčivé účinky znali už starověcí lékaři
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů