V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
26. 6. 2023 Ostatní
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve Spojených státech amerických. Zdejší úřady totiž navázaly na Singapur a také povolily prodej kuřecího masa, které vzniklo v laboratoři. Cílem, který společnosti, vyrábějící „buněčně pěstované“ jídlo, deklarují, je ochrana životního prostředí a zvířat. Cena laboratorního masa by měla být zatím o dost vyšší, než kolik stojí skutečné kuřecí a tak není zřejmé, zda se vůbec dostane k široké veřejnosti.
Drahá náhražka
Americké ministerstvo zemědělství udělilo povolení prodeje „novinky“ společnostem Upside Foods a Good Meat, které se výrobou „kultivovaného“ masa zabývají. Jak uvádí server APnews.com, zákazníci v supermarketech se ovšem jídla z laboratoře jen tak nedočkají, protože výrobní náklady neumožňují, aby byl výrobek nabídnut za rozumnou cenu.
Mohlo by vás zajímat
Zboží pro luxusní restaurace
„Kultivované kuře je mnohem dražší než maso z ptáků z farem a zatím se nedá vyrábět v takovém měřítku jako tradiční maso,“ vysvětlil Ricardo San Martin, ředitel laboratoře na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Proto se obě společnosti nyní zaměří na prezentaci v luxusních restauracích ve Washingtonu a San Francisku.
Kultivované maso se „pěstuje“ v nádržích za použití buněk, které pocházejí z živého zvířete, či oplodněného vajíčka. Vyrobené maso se posléze tvaruje, aby získalo charakteristický vzhled. Může tak vzniknout třeba kuřecí řízek, nugety, mleté maso nebo klobása. Od roku 2020 je povolen prodej alternativního masa i v Singapuru.
Opatrní konzumenti i nadšení fanoušci
Podle zástupců firmy Upside Foods jsou lidé, kteří její výrobek ochutnali, naprosto ohromeni tím, že nejde rozeznat rozdíl mezi kultivovaným a pravým masem. Zároveň ovšem provozní ředitelka společnosti Amy Chenová přiznává, že je zatím mnoho lidí proti konzumaci masa z laboratoře. „Jakmile však pochopí, jak se maso vyrábí, jsou vstřícnější,“ říká Chenová.
Například bývalá reportérka CNN Julia Horowitzová, která ochutnala „laboratorní“ masové kuličky uvedla, že jsou sice „hutnější, ale jinak plné chutí a dají se přirovnat k jídlu z tradičního kuřecího masa“. Obdobně reagovala i její kolegyně, která uznala, že by rozdíl nepoznala.
Vytištěné jídlo
Nejedná se o první jídlo „z budoucnosti“, o němž se v posledních měsících hovoří. Ve Španělsku totiž chystají prodej vegetariánských steaků, vyrobených ve 3D tiskárně. Společnost Novameat, která se výrobou netradičních steaků zabývá, hodlá své zboží dodávat přímo do restaurací, jejichž menu dbá na rostlinnou složku. Podle manažera pro rozvoj podnikání Novameatu Alexandra Campose je už nyní o nový druh potravin, vyvinutý již před pěti lety, velký zájem.
Zdroje informací:
cnn.com - Meat without slaughter: Here’s everything you need to know about lab-grown meat
apnews.com - US approves chicken made from cultivated cells, the nation’s first ‘lab-grown’ meat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Retro kokosové řezy podle babičky Helenky jsou šťavnaté díky piškotovo-ovocné náplni a krásně voní
Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
Co takhle dát si steak z 3D tiskárny? Vegetariánské tištěné „maso“ má obohatit jídelníček už v příštím roce
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr hrášku 2023 aneb Poslední šance: Na těchto farmách si natrháte vlastní lusky, 1 kg stojí jen 50 Kč a chuť je k nezaplacení
Jak dokonale ugrilovat placaté kuře s křupavou kůrkou: Tento postup zaručuje perfektní výsledek i pro začátečníky
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě