Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Diana ujížděla na paprikách plněných směsí z vařené rýže, cuket a žampionů a posypaných parmazánem
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova, a Wikimedia Commons, Paisley Scotland Colorization, CC BY 2.0/koláž: Toprecepty.cz

První červencový den si připomínáme narození princezny Diany. Za svůj život oslavila narozeniny jen šestatřicetkrát. Bulvár ji pronásledoval, obyčejní lidé milovali. Oblíbená byla i u personálu královské kuchyně, kde si ráda povídala s kuchaři.

Princezna si povídala s kuchařem

Princezna lidských srdcí, jak se jí také říkalo, byla empatická a milá žena. Tak na ni také vzpomíná královský šéfkuchař McGrady, který připravoval Dianina oblíbená jídla. Často prý přišla do kuchyně, kde poprosila o jídlo, na které měla zrovna chuť. V kuchyni většinou zůstala sedět po celou dobu přípravy a povídala si s kuchařem.

Skromný jídelníček

Matka následníka britského trůnu nebyla nijak náročná. Mezi její favority patřily například zapečené brambory plněné špenátem a přelité holandskou omáčkou.

Diana byla v jídle disciplinovaná a její dokonalá postava nebyla rozhodně zadarmo. Kromě pravidelného cvičení se vyhýbala zbytečně kalorickým jídlům. Přesto si občas ráda pochutnala na něčem sladkém. Doslova ujížděla na jídle, které se podobá české žemlovce a v Británii je známé jako bread pudding.

Podle královského šéfkuchaře jejím oblíbeným jídlem byly i papriky plněné směsí z cukety, žampionů, rýže a mozzarelly, zasypané parmazánem.

Plněné papriky princezny Diany

Pokud chcete vyzkoušet, jaké chutě měla princezna Diana, můžete si plněné papriky připravit podle našeho receptu.

Budete potřebovat:

  • 4 středně velké červené nebo žluté papriky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ½ hrnku nahrubo nakrájené cibule
  • 1 hrnek nadrobno nakrájených žampionů
  • 1 středně velkou cuketu nakrájenou na kostičky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř podle potřeby
  • 2 větší rajčata nakrájená na čtvrtky
  • 1 šálek rýže uvařené al dente a vychladlé
  • ½ šálku vody
  • ½ kostky kuřecího nebo zeleninového bujónu
  • 4 plátky uzené slaniny, opečené dokřupava a nakrájené
  • 1 lžičku čerstvé bazalky, nasekané
  • 150 g sýru mozzarella, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu

A jak na to? Troubu předehřejte na 175 °C. Z každé papriky odřízněte vršek a vyčistěte vnitřek. Můžete odříznout i špičku papriky (jen malý kousek). Díky tomu budou papriky lépe stát na plechu nebo pekáčku. Dejte je na plech či pekáč vyložený pečicím papírem. Pokapejte na povrchu trochou oleje. Vložte do trouby a pečte 25 minut. Pak je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Na pánev slijte olej z pečených paprik, rozpalte ho a postupně přidávejte cibuli, žampiony, cuketu a oregano. Zeleninu podle chuti osolte, opepřete a orestujte. Přidejte do pánve rajčata, rýži, vodu a ½ kostky bujónu a vařte asi 5 minut. Do rýžové směsi vmíchejte slaninu, bazalku a mozzarellu a směsí naplňte papriky a přikryjte odříznutým vrškem, navrch nasypte strouhaný parmazán. Vraťte do trouby na 15 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí. Ihned podávejte.

Dostali jste chuť na plněné papriky? Vyzkoušejte pro změnu českou klasiku s mletým masem podle našeho videoreceptu.

Plněné pečené papriky ve vlastní šťávě

timesofindia.indiatimes.com: Royal chef reveals Princess Diana's favourite dishes

tasteofhome.com: Princess Diana’s Favorite Foods

hellomagazine.com: Princess Diana’s favourite meal is the perfect lunchtime treat

Recepty k tomuto článku