WHO zařadí sladidlo aspartam mezi nebezpečné látky. Je třeba pokračovat ve studiích, říká expertka Margit Slimáková
29. 6. 2023 Ostatní
Aspartam, sladidlo, používané například v Coca-Cole light či žvýkačkách jako náhrada cukru, je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) možnou karcinogenní látkou. Podle agentury Reuters toto zjištění Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny bude mít zřejmě za následek umístění umělého sladidla na seznam nebezpečných látek. Odbornice na výživu Margit Slimáková ovšem upozorňuje, že stále chybí kvalitní dlouhodobé studie, které by rizika potvrzovaly nebo vyvracely.
Riziko je nutné sledovat
K označení běžně používaného sladidla jako možného karcinogenu by podle dvou zdrojů agentury Reuters mělo dojít v červenci. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), spadající pod WHO, se tak rozhodla po jednání odborníků, která však ještě budou pokračovat.
Agentura neuvádí, jaké množství aspartamu je pro člověka potencionálně nebezpečné. „Mezi potenciální karcinogeny patří desítky látek a zařazení na seznam je jen prvním krokem, riziko bude třeba dále sledovat a ve studiích potvrdit či vyvrátit,“ sdělila serveru Toprecepty.cz PharmDr. Margit Slimáková.
Mohlo by vás zajímat
Chybí kvalitní studie
Specialistka na zdravotní prevenci a výživu také upozorňuje na nutné pokračování ve výzkumu. „Studie naznačují, že umělá sladidla mohou nepříznivě ovlivňovat střevní mikrobiom, receptory pro sladkou chuť a zasahovat do řízení metabolismu glukózy. Většina studií sledujících vliv umělých sladidel je z laboratoří,“ říká Slimáková.
„Chybí nám dlouhodobé kvalitní lidské studie, které by rizika potvrdily. Je také třeba si uvědomit, že ještě po další roky chybět budou. V lidských studiích je totiž velmi obtížné oddělovat vliv jednoho aditiva od stovek potravin a živin, které obvykle běžně konzumujeme,“ vysvětluje expertka.
Nebezpečné množství
Výboru odborníků WHO pro potravinářské přídatné látky (JEFCA) od roku 1981 uvádí, že by dospělý člověk, vážící zhruba 60 kg, musel vypít mezi 12-36 plechovkami nápoje, obsahujícím aspartam, aby se dalo hovořit o možné nebezpečnosti látky v jeho organismu. Regulační orgány doteď s tímto tvrzením souhlasily a v USA i Evropě se tak použití sladidla nijak neomezovalo.
Původ aspartamu
Aspartam je zhruba 200krát sladší než sacharóza, bez chuťově výrazných vedlejších pachutí. Je přísadou ve více než 6 000 druzích potravinářských výrobků, objevuje se i v některých léčivech či ústních vodách. Na trhu se objevuje pod mnoha značkami (nejznámější je asi NutraSweet, dále pak Canderel, Equal, Fansweet, Irbis).
Objeven byl v roce 1965 při výzkumu léku proti vředům. Velmi brzy se však začalo zkoumat, zda by se látka nedala použít pro komerční účely. Poprvé byl schválen v roce 1983 americkým Úřadem pro kontrolu léčiv. Nejčastěji se s aspartamem setkáme v potravinách bez cukru, jako jsou limonády, zmrzliny, žvýkačky, kečupy, jogurty light, energetické tyčinky, sladkosti. Nejznámějším výrobkem, který obsahuje aspartam, je jednoznačně Coca-Cola light.
Dopad na spotřebitele i výrobce
Rozhodnutí IARC může mít do budoucna velký dopad na výrobce, kteří sladidlo používají, stejně tak na spotřebitele. Již v minulosti se totiž objevily případy, kdy Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označila látku za „pravděpodobně karcinogenní“, čímž spustila lavinu soudních sporů. Před osmi lety se tak stalo u glyfosátu.
Mezi věci „pravděpodobně způsobující rakovinu“ navíc IARC označila v minulosti třeba i práci přes noc nebo konzumaci červeného masa. Generální tajemnice Mezinárodní asociace výrobců sladidel (ISA) proto označila práci agentury za zavádějící. „IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a její hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je z velké části založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu,“ sdělila Reuters Frances Hunt-Woodová.
Zdroje informací:
reuters.com - Aspartame sweetener used in Diet Coke a possible carcinogen, WHO’s cancer research agency to say - sources
wikipedia.org - Aspartam
healthline.com - The Truth About Aspartame Side Effects
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Dovolená v Chorvatsku 2023: Předražené ubytování, kilo kuřecího masa za 250 Kč, ale přívětivé ceny chleba či ovoce
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující
Přečtěte si Zobrazit více
Jak chutná panela: Sladidlo z cukrové třtiny voní po karamelu a skvěle vylepší džemy i drobenku na koláč
Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech
Karlovarské oplatky a jejich historie: Křupavou lázeňskou cukrovinku miloval i Mozart a stávala 16 haléřů, dnes dáte za jednu oplatku 20 Kč
Komentáře (1)