Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
1. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Proslavil je náčelník Vinnetou, který ve skutečnosti nikdy neexistoval a zrodil se v fantazii německého spisovatele Karla Maye. Život Apačů měl po staletí neměnná pravidla, která narušili evropští dobyvatelé. Jaký byl tradiční jídelníček indiánského kmene Apačů?
Apačové byli lovci a sběrači
Kdybychom chtěli být přesní, Apačové je společný název pro několik kulturně spřízněných indiánských národností, které z oblasti kanady postupně migrovaly na jih. Během příchodu Evropanů žili například na území dnešního Mexika, v Texasu či Arizony.
Apačové byli především lovci a sběrači – lovili zvěř a maso doplňovali lesními plody a divoce rostoucí zeleninou či bylinkami. Zemědělství v našem slova smyslu, tedy cílené pěstování plodin dlouho neznali. Teprve poté, co byli Apačové donuceni jít do rezervací, začali někteří pěstovat kukuřici.
Mohlo by vás zajímat
Lov buvolů a dalších zvířat
Maso bylo důležitou složkou jejich stravy. Muži byli velice rychlí a dobří lovci, přitom měli jen jednoduché zbraně, většinou oštěpy, luk a šípy nebo praky. Zabíjeli je to, co potřebovali pro okamžité použití.
Z lovu Apačové přinášeli jeleny, divoké krocany, králíky, kojoty, lišky, bobry i velké americké pumy. Nejdůležitějším zvířetem byl pro ně buvol. Lov buvolů se konal dvakrát do roka. Maso z něj se konzumovalo čerstvé – tedy vařené a pečené, ale tabu nebylo jíst maso syrové. Pokud maso zbylo, tak se usušilo.
Není maso jako maso
Apačové byli hodně ovlivněni svým náboženstvím a mytologií, které zasahovaly i do skladby jídelníčku. Některá zvířata proto považovali za „nečistá“ a ta by nejedli ani náhodou. Nepřekvapí, že sem patřili divocí psi, hadi, hmyz a další plazi a obojživelníci. Za nečisté byly dokonce považovány i ryby, takže ani ty se nelovily.
Tuk k životu nepotřebovali
Zajímavé je, že Apačové (a spolu s nimi i další indiánské kmeny, například Aztékové) nepoužívali žádný živočišný tuk. A přestože v jejich blízkosti rostly plodiny, které obsahovaly olej (mj. avokádo), ani ten nenašel v jejich kuchyni využití. Maso se nejčastěji opékalo na otevřeném ohni nebo vařilo v hrnci nad ohněm.
Placky s medem nebo s chilli
Z plodin byla pro ně nejdůležitější kukuřice, kterou drtili na mouku stejně jako různá semena a ořechy, z nich nejčastěji pekan. Z mouky připravovaly apačské ženy placky. Ty se pekly nasucho na kulatém placatém roštu zavěšeném nad ohněm. Ochucovaly se horským chilli a divokou cibulí nebo se sladily medem. Apačské ženy také podávaly jídlo z kaktusu mezcal nebo z agáve, konzumovaly se i plody opuncie.
Pečený lotos
Ovoce se smíchalo se slunečnicovými semínky, travními semeny a různými bylinkami a z toho se také vyráběly placky. Místní ženy se dobře vyznaly v různých bobulích a plodech, které doplňovaly jinak jednotvárný jídelníček. Dětem a mužům nosily domů divoké hrozny, maliny či angrešt. Vyhledávanou pochoutkou byl americký lotos, jehož škrobovité hlízy podobné sladkým bramborům se pekly.
A možná vám právě teď přijdou k chuti brambory pečené s cibulí a žampiony podle našeho videoreceptu.
Brambory pečené s cibulí a žampiony
Zdroje informací:
cals.arizona.edu: What Did the Apache Indians Eat?
ehow.com: Traditional Foods of the Apache People
mescaleroapachetribe.com: Our Culture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více