Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
1. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Proslavil je náčelník Vinnetou, který ve skutečnosti nikdy neexistoval a zrodil se v fantazii německého spisovatele Karla Maye. Život Apačů měl po staletí neměnná pravidla, která narušili evropští dobyvatelé. Jaký byl tradiční jídelníček indiánského kmene Apačů?
Apačové byli lovci a sběrači
Kdybychom chtěli být přesní, Apačové je společný název pro několik kulturně spřízněných indiánských národností, které z oblasti kanady postupně migrovaly na jih. Během příchodu Evropanů žili například na území dnešního Mexika, v Texasu či Arizony.
Apačové byli především lovci a sběrači – lovili zvěř a maso doplňovali lesními plody a divoce rostoucí zeleninou či bylinkami. Zemědělství v našem slova smyslu, tedy cílené pěstování plodin dlouho neznali. Teprve poté, co byli Apačové donuceni jít do rezervací, začali někteří pěstovat kukuřici.
Mohlo by vás zajímat
Lov buvolů a dalších zvířat
Maso bylo důležitou složkou jejich stravy. Muži byli velice rychlí a dobří lovci, přitom měli jen jednoduché zbraně, většinou oštěpy, luk a šípy nebo praky. Zabíjeli je to, co potřebovali pro okamžité použití.
Z lovu Apačové přinášeli jeleny, divoké krocany, králíky, kojoty, lišky, bobry i velké americké pumy. Nejdůležitějším zvířetem byl pro ně buvol. Lov buvolů se konal dvakrát do roka. Maso z něj se konzumovalo čerstvé – tedy vařené a pečené, ale tabu nebylo jíst maso syrové. Pokud maso zbylo, tak se usušilo.
Není maso jako maso
Apačové byli hodně ovlivněni svým náboženstvím a mytologií, které zasahovaly i do skladby jídelníčku. Některá zvířata proto považovali za „nečistá“ a ta by nejedli ani náhodou. Nepřekvapí, že sem patřili divocí psi, hadi, hmyz a další plazi a obojživelníci. Za nečisté byly dokonce považovány i ryby, takže ani ty se nelovily.
Tuk k životu nepotřebovali
Zajímavé je, že Apačové (a spolu s nimi i další indiánské kmeny, například Aztékové) nepoužívali žádný živočišný tuk. A přestože v jejich blízkosti rostly plodiny, které obsahovaly olej (mj. avokádo), ani ten nenašel v jejich kuchyni využití. Maso se nejčastěji opékalo na otevřeném ohni nebo vařilo v hrnci nad ohněm.
Placky s medem nebo s chilli
Z plodin byla pro ně nejdůležitější kukuřice, kterou drtili na mouku stejně jako různá semena a ořechy, z nich nejčastěji pekan. Z mouky připravovaly apačské ženy placky. Ty se pekly nasucho na kulatém placatém roštu zavěšeném nad ohněm. Ochucovaly se horským chilli a divokou cibulí nebo se sladily medem. Apačské ženy také podávaly jídlo z kaktusu mezcal nebo z agáve, konzumovaly se i plody opuncie.
Pečený lotos
Ovoce se smíchalo se slunečnicovými semínky, travními semeny a různými bylinkami a z toho se také vyráběly placky. Místní ženy se dobře vyznaly v různých bobulích a plodech, které doplňovaly jinak jednotvárný jídelníček. Dětem a mužům nosily domů divoké hrozny, maliny či angrešt. Vyhledávanou pochoutkou byl americký lotos, jehož škrobovité hlízy podobné sladkým bramborům se pekly.
A možná vám právě teď přijdou k chuti brambory pečené s cibulí a žampiony podle našeho videoreceptu.
Brambory pečené s cibulí a žampiony
Zdroje informací:
cals.arizona.edu: What Did the Apache Indians Eat?
ehow.com: Traditional Foods of the Apache People
mescaleroapachetribe.com: Our Culture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Červená čočka je lehce stravitelná luštěnina, plná důležitých vitamínů, minerálů a bílkovin. Můžeme si ji koupit buď celou nebo půlenou, konzumujeme… Číst více
Odhalte kouzlo prvorepublikové kuchyně a oslavte 28. říjen speciálním slavnostním menu
Datum 28. října si užívají hlavně děti, vždyť… Číst více
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Tebi jsou sušené neaktivní kvasnice. Můžeme je znát pod názvem lahůdkové nebo francouzské droždí. Prodávají se ve formě zlatohnědých vloček, příjemné… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
15 receptů na mug cakes: Upečte si lahodný moučník z hrnečku v mikrovlnné troubě
Základní surovinou mug cakes je většinou mouka (třeba i ovesná), kypřidlo a mokrá přísada, která bude celou směs držet pohromadě. Chutných kombinací… Číst více
Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Halloween. I když u nás žijeme spíš Dušičkami,… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Kdo nemá zavařovací hrnec s teploměrem, může zavařovat menší množství sklenic v mikrovlnné troubě
Zavařování v elektrické troubě nebo myčce je výhodné, pokud potřebujeme zavařit naráz více sklenic, ale pokud se chystáme zavařovat jen malé množství… Číst více
Den s mikrovlnnou troubou
První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA již koncem 40. let dvacátého století, ale domů by ji chtěla málokterá hospodyňka – vážila totiž 340… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více