Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Russell Crowe má problémy s váhou, ale neodpustí si tohle pikantní kuřecí tikka masala
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Hvězda letošního karlovarského filmového festivalu Russell Crowe si během svého pobytu může dopřávat vybrané lahůdky v hotelu Pupp. Zároveň je o něm ale známo, že nepohrdne ani fastfoodem a nedá dopustit na indickou kuchyni.

Celoživotní boj s nadváhou

Slavný filmový gladiátor celou svou kariéru bojuje s váhou. Přitom jako hlavní hrdina oscarového snímku měl před dvaceti lety štíhlou a vypracovanou postavu. A protože dobré jídlo (a ve velkém množství) si australský herec vždycky rád užíval, není divu, že postupně se propracoval k docela slušnému bříšku. Aby ne, když si k snídani běžně dával cheeseburgery a rád mlsal sladké cupcaky.

Nadbytečné kilogramy shazoval především sportem. Fanoušci ho mohli spatřit, jak jezdí na kole po Sydney nebo zvedá činky v posilovně. Zaměřil se také na skladbu svého jídelníčku a nějakou dobu se vyhýbal lepku.

Váha jako na houpačce

Russell Crowe býval dříve opravdu muž s dokonalou figurou. Láska k jídlu však časem zase zvítězila nad dobrými úmysly a herce v roce 2012 novináři načapali, jak se svými syny sedí v restauraci Nando´s v Sydney nad obrovským hamburgerem s hranolky. Po vydatném obědě si v blízkém obchodě ještě koupil mražený jogurt jako dezert.

V současné době má charismatický herec zase nějaké to kilo navíc. A co rád jí kromě již zmíněných fastfoodových pokrmů?

Michelinská hvězda ho neuchvátila

Mezi jeho oblíbená jídla rozhodně patří kuřecí tikka masala. Když dva týdny pobýval v luxusním hotelu Pennyhill Park v britském Bagshotu, michelinská hvězda hotelové restaurace ho nijak neuchvátila.

Raději si vyrazil do místní indické restaurace Mogul. Z opravdu bohaté nabídky si nakonec pokaždé objednal kuřecí tikka masalu. Tento původně indický a ve Velké Británii oblíbený pokrm se připravuje z kousků smaženého marinovaného kuřete („tikka“), které se servírují s kari omáčkou („masala“).

Kuřecí tikka masala

Toto jídlo si můžete celkem snadno připravit také doma. Dlouhého seznamu  ingrediencí  se nelekejte – většina z nich se opakuje na marinádu i na omáčku. A co budete potřebovat?

na marinádu

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 150 g bílého jogurtu 
  • 3 stroužky česneku (nakrájeného nadrobno nebo prolisovaného)
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu
  • 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku kurkumy
  • ½  lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky chilli koření
  • 1 lžíce koření Tikka Masala (k dostání ve specializovaných prodejnách s kořením nebo s indickými ingrediencemi)
  • sůl

na omáčku

  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 středně velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžičky nastrouhaného  čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky drceného kardamomu
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžičku koření Tikka Masala
  • chilli a kurkuma podle chuti
  • 800 g rajčatového pyré
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl
  • vodu podle potřeby (asi 1 hrnek)
  1. Kuřecí maso nakrájejte na středně velké kostky.
  2. Všechny ingredience na marinádu smíchejte ve větší misce a vložte do ní kousky kuřete. Misku přikryjte potravinářskou fólií a 1–2 dny nechte odležet v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 230 °C. Vyložte plech pečicím papírem, rozložte na něj kousky masa, vložte do trouby a pečte 15 minut. Maso vyndejte, dejte do mísy a zakryjte alobalem.
  4. Ve větším hrnci rozpalte přepuštěné máslo, přidejte nakrájenou cibuli a pár minut restujte, pak přidejte prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a smažte tak dlouho, aby cibule zesklovatěla. Přidejte rajčatový protlak a ještě chvíli smažte na mírném ohni. Přidejte kardamom, římský kmín, papriku, směs koření Tikka Masala a kurkumu. Restujte ještě zhruba půl minuty, aby se koření rozvonělo.
  5. Vše zalijte rajčatovým pyré, podle potřeby přidejte vodu (cca 1 hrnek), promíchejte a nechte 20 minut provařit. Pak vmíchejte do omáčky smetanu a přidejte kuřecí maso. Prohřejte a podávejte s vařenou rýží.

Pokud máte málo času na přípravu tikka masala, indická kuchyně nabízí spoustu dalších zajímavých receptů. Vyzkoušet můžete například čočku podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

timesofindia.indiatimes.com: Crowe prefers chicken tikka masala

whatcelebsliketoeat.wordpress.com: Russell Crowe – Gluten free diet and food he really likes

dailymail.co.uk: Surely they're not allowed on your plan? Newly-slim Russell Crowe takes a day off from the diet as he tucks into a burger and chips

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli