Jídelní rozmary slavných: Russell Crowe má problémy s váhou, ale neodpustí si tohle pikantní kuřecí tikka masala
3. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Hvězda letošního karlovarského filmového festivalu Russell Crowe si během svého pobytu může dopřávat vybrané lahůdky v hotelu Pupp. Zároveň je o něm ale známo, že nepohrdne ani fastfoodem a nedá dopustit na indickou kuchyni.
Celoživotní boj s nadváhou
Slavný filmový gladiátor celou svou kariéru bojuje s váhou. Přitom jako hlavní hrdina oscarového snímku měl před dvaceti lety štíhlou a vypracovanou postavu. A protože dobré jídlo (a ve velkém množství) si australský herec vždycky rád užíval, není divu, že postupně se propracoval k docela slušnému bříšku. Aby ne, když si k snídani běžně dával cheeseburgery a rád mlsal sladké cupcaky.
Nadbytečné kilogramy shazoval především sportem. Fanoušci ho mohli spatřit, jak jezdí na kole po Sydney nebo zvedá činky v posilovně. Zaměřil se také na skladbu svého jídelníčku a nějakou dobu se vyhýbal lepku.
Mohlo by vás zajímat
Váha jako na houpačce
Russell Crowe býval dříve opravdu muž s dokonalou figurou. Láska k jídlu však časem zase zvítězila nad dobrými úmysly a herce v roce 2012 novináři načapali, jak se svými syny sedí v restauraci Nando´s v Sydney nad obrovským hamburgerem s hranolky. Po vydatném obědě si v blízkém obchodě ještě koupil mražený jogurt jako dezert.
V současné době má charismatický herec zase nějaké to kilo navíc. A co rád jí kromě již zmíněných fastfoodových pokrmů?
Michelinská hvězda ho neuchvátila
Mezi jeho oblíbená jídla rozhodně patří kuřecí tikka masala. Když dva týdny pobýval v luxusním hotelu Pennyhill Park v britském Bagshotu, michelinská hvězda hotelové restaurace ho nijak neuchvátila.
Raději si vyrazil do místní indické restaurace Mogul. Z opravdu bohaté nabídky si nakonec pokaždé objednal kuřecí tikka masalu. Tento původně indický a ve Velké Británii oblíbený pokrm se připravuje z kousků smaženého marinovaného kuřete („tikka“), které se servírují s kari omáčkou („masala“).
Kuřecí tikka masala
Toto jídlo si můžete celkem snadno připravit také doma. Dlouhého seznamu ingrediencí se nelekejte – většina z nich se opakuje na marinádu i na omáčku. A co budete potřebovat?
na marinádu
- 400 g kuřecích prsních řízků
- 150 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku (nakrájeného nadrobno nebo prolisovaného)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu
- 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžičku kurkumy
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky chilli koření
- 1 lžíce koření Tikka Masala (k dostání ve specializovaných prodejnách s kořením nebo s indickými ingrediencemi)
- sůl
na omáčku
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 1 středně velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky drceného kardamomu
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 lžičku římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžičku koření Tikka Masala
- chilli a kurkuma podle chuti
- 800 g rajčatového pyré
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci třtinového cukru
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
- vodu podle potřeby (asi 1 hrnek)
- Kuřecí maso nakrájejte na středně velké kostky.
- Všechny ingredience na marinádu smíchejte ve větší misce a vložte do ní kousky kuřete. Misku přikryjte potravinářskou fólií a 1–2 dny nechte odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Vyložte plech pečicím papírem, rozložte na něj kousky masa, vložte do trouby a pečte 15 minut. Maso vyndejte, dejte do mísy a zakryjte alobalem.
- Ve větším hrnci rozpalte přepuštěné máslo, přidejte nakrájenou cibuli a pár minut restujte, pak přidejte prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a smažte tak dlouho, aby cibule zesklovatěla. Přidejte rajčatový protlak a ještě chvíli smažte na mírném ohni. Přidejte kardamom, římský kmín, papriku, směs koření Tikka Masala a kurkumu. Restujte ještě zhruba půl minuty, aby se koření rozvonělo.
- Vše zalijte rajčatovým pyré, podle potřeby přidejte vodu (cca 1 hrnek), promíchejte a nechte 20 minut provařit. Pak vmíchejte do omáčky smetanu a přidejte kuřecí maso. Prohřejte a podávejte s vařenou rýží.
Pokud máte málo času na přípravu tikka masala, indická kuchyně nabízí spoustu dalších zajímavých receptů. Vyzkoušet můžete například čočku podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
timesofindia.indiatimes.com: Crowe prefers chicken tikka masala
whatcelebsliketoeat.wordpress.com: Russell Crowe – Gluten free diet and food he really likes
dailymail.co.uk: Surely they're not allowed on your plan? Newly-slim Russell Crowe takes a day off from the diet as he tucks into a burger and chips
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jídelní rozmary slavných: Modelka Pavlína Pořízková miluje veganský mac and cheese, který zachutná i masožroutům
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře