Koláč s ovocem a drobenkou: Díky ovoci je šťavnatý a vláčný, drobenku vylepší ořechy a připravený je už za 20 minut
5. 7. 2023 Vaření
Drobenkové koláče patří mezi ty nejoblíbenější. V letních měsících se přímo nabízí upéct si ho s voňavým čerstvým ovocem. A ještě zajímavější a chutnější koláč bude, když použijete několik druhů ovoce.
Proč je drobenkový koláč tak oblíbený
Oblíbenost koláče s drobenkou spočívá hlavně v jeho jednoduchosti. Není na něm co zkazit, a tak si ho může dovolit připravit i začátečník v kuchyni. Navíc ho připravíme během pár minut. Je lahodný, voňavý a s dobrou kávou nebo čajem jednoduše neodolatelný! V drobenkových koláčích může být tvaroh, povidla či ořechová směs, ale s ovocem, navíc tím sezónním, je naprosto skvělý.
Mohlo by vás zajímat
Které ovoce se hodí na ovocný koláč s drobenkou
Na ovocný koláč můžeme použít čerstvé i kompotované ovoce. Pokud dáváme kompotované ovoce, je důležité ho nechat dobře vykapat, aby dezert nebyl rozmočený.
V sezóně se hodí třešně, rybíz, meruňky, broskve, nektarinky, na podzim pak švestky, jablka, hrušky. Skvělou variantou je také využít dva druhy ovoce (třeba jablka a meruňky nebo nektarinky) a pohrát si tak s chutěmi.
Jak pozměnit klasickou drobenku
Klasická drobenka na ovoce se skládá z rovného dílu hrubé nebo polohrubé mouky, másla a cukru. Cukr můžeme využít krupici, krystal i voňavý třtinový nebo kokosový. Místo hrubé mouky můžeme dát celozrnnou, jemné (nebo klasické rozmixované) vločky, hodí se třeba i strouhaný kokos. Do drobenky můžeme přidat mleté ořechy, skořici, citronovou kůru.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Jak upéct jednoduchý koláč s ovocem a drobenkou
Na přípravu ovocného koláče budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 7 lžic oleje, 200 ml mléka, misku meruněk (nebo jiného ovoce), 2 jablka, skořici a hrst ořechů. Na drobenku si připravte: 100 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru krystal a skořici.
Jak na to? Připravte si větší mísu a prosejte do ní mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do hrníčku rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Přidejte vejce do mísy, přisypte vanilkový cukr, přilijte mléko a olej. Vše důkladně promíchejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo nechte povolit. Omyjte ovoce a nechte ho vykapat. Meruňky nakrájejte na půlky a jablka nastrouhejte. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vylijte na plech, rovnoměrně ho zarovnejte a poklaďte půlkami meruněk, ty posypte nastrouhanými jablky, ochuťte skořicí a ořechy.
Do misky na drobenku dejte máslo, přisypte mouku, cukr a skořici a prsty vytvořte drobenku. Koláč posypejte drobenkou a upečte v předehřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Připravte si litý koláč s ovocem a drobenkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výborná drobenka na koláče: Můžeme si ji připravit klasicky, nebo z ovesných vloček, kokosu, perníku i ze sušenek
Sladké třešně zrají: Jejich praskání způsobuje deštivé počasí, na červy a další hmyz platí postřik, na ptáky zakrytí stromu
Náplně sladkých koláčů a koláčků: Využijte tvaroh, mák, povidla, ale i ořechy a ovoce
Přečtěte si Zobrazit více
Meruňky, zázrak pro zdraví a krásu: zpomalují stárnutí, zjemní pleť a pomůžou vylepšit náladu
Meruňky se nehodí jen do dezertů. Skvěle chutnají i v kombinaci s vepřovým masem nebo v marockém tajine
Třešňová bublanina bude nadýchaná a šťavnatá, pokud použijeme nepřezrálé třešně i s peckou, těsto zvláční tvaroh