Jídelní rozmary slavných: Herec Ewan McGregor sice jí zdravě, ale neodolá britské verzi žemlovky s pořádnou vrstvou másla
5. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Skotský herec Ewan McGregor, který je jednou z hvězd karlovarského filmového festivalu, nemá dokonalou postavu zadarmo. Kromě pravidelného pohybu je za jeho skvělou figurou i promyšlený jídelníček. I on ale občas má potřebu dát si něco ne tak úplně zdravého.
K hubnutí stačilo nejíst tuky a nepít pivo
Slávu mu přinesly filmy Trainspotting i Hvězdné války. V Karlových Varech společně s dcerou Clarou představili film Druhá šance. Začátkem 90. let při natáčení už zmíněného Trainspottingu kvůli roli feťáka závislého na heroinu musel shodit 11 kilo. Jak prozradil, stačilo maso připravovat bez tuku na grilu a nepít pivo. To nahradil vínem.
Podobně postupuje dodnes, když role vyžaduje nějaké to kilo dolů. To pak snídá vejce a fresh džus, obědvá grilovaná kuřecí prsa s rýží a k večeři si dá mísu zeleninového salátu s malým kouskem libového masa.
Mohlo by vás zajímat
Alkohol a cigarety už vypustil ze života
Víno už ale nepije, alkohol ze svého života zcela vypustil v roce 2009. Tvrdí, že to je jeden z nejlepších způsobů, jak vypadat mladší a netloustnout. Prozradil také, že bohužel neuměl pít, ani kouřit s mírou.
„Představil jsem si, jak mi doktor říká, že mám rakovinu z kouření nebo že jsem extrémně nemocný kvůli tomu, že jsem hodně pil,“ svěřil se v jednom rozhovoru. „Jak moc bych litoval, kdybych musel říct svým dětem nebo ženě, že umírám, a to jen kvůli nezdravému životnímu stylu?“
K tomu dnes ovšem přidává pravidelný pohyb. Posilovny nemusí, zato hodně běhá, jezdí na kole a rád lyžuje. Samozřejmostí pro něj jsou různé potravní doplňky, tedy proteinové koktejly a vitaminy.
Vařit neumí, občas si dá něco nezdravého
Slavný herec sám vařit moc neumí, dokonce o sobě říká: „Jsem jen takový základní kuchař. Zvládnu vejce, omelety a těstoviny. No, asi jako student.“
Ale i on si občas dá něco, co není tak úplně zdravé. V jedné z edinburských restaurací ho fanoušci načapali, jak si dává hamburger. Zapíjel ho kávou americano. Káva patří k jeho oblíbeným nápojům, čaj moc nemusí.
Když má potřebu pochutnat si na něčem sladkém, vítězí bread and butter pudding. Tradiční britský pokrm podobný české žemlovce má herec rád vylepšený vrstvou másla.
Bread and Butter Pudding
Co na tuto britskou dobrotu budeme potřebovat?
- 6 plátků toastového chleba namazaných máslem a s odstraněnou kůrkou
- 275 ml plnotučného mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 110 g rozinek sultánek
- 100 g cukru krupice
- 3 vejce
- ½ lžičky skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- máslo na vymazání
- podle chuti čerstvé nebo kompotované ovoce
- na podávání šlehačka a karamel
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte máslem 6 menších zapékacích misek a do každé z nich dejte toustový chleba potřený máslem.
Do vyšší nádoby rozklepněte vejce, přidejte mléko a smetanu a vše prošlehejte. Do vaječné směsi přidejte cukr, sultánky a skořici a přelijte všechny chleby v miskách. Ochuťte muškátovým oříškem a případně podle chuti i čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Pečte 30 až 40 minut. Servírujte ještě teplé, zdobené například šlehačkou a karamelem.
Zdroje informací:
eatthis.com: The #1 Drinking Rule Ewan McGregor Follows To Feel Amazing in His 50s
dailyrecord.co.uk: Four Star Chefs
jackedgorilla.com: Ewan McGregor Workout Routine
Náš tip: Dostali jste chuť na klasickou českou žemlovku? Zkuste ji podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Diana milovala „bread pudding“. Víte, kterému českému jídlu se podobá?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jídelní rozmary slavných: Colin Firth miluje arabské mezze a sám připravuje indická jídla, třeba tohle kuře tandoori
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jídelní rozmary slavných: Russell Crowe má problémy s váhou, ale neodpustí si tohle pikantní kuřecí tikka masala
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější