Rychlý rybízový koláč s tvarohem a drobenkou: Díky rybízu je úžasně šťavnatý a tvaroh mu dodá vláčnost a jemnost
7. 7. 2023 Vaření
Nakyslá chuť rybízu se báječně pojí s dalšími ingrediencemi, proto je naprosto ideální náplní koláčů. A když ho vylepšíme ještě tvarohem a drobenkou, jeho chuti a vůni pak opravdu nikdo neodolá.
Co udělat s rybízem
Pokud máme bohatou úrodu rybízu, můžeme se s ním v kuchyni doslova vyřádit. Červený rybíz se hodí do sladké i slané kuchyně (třeba jako náhrada brusinek). V té sladké si z něj můžeme připravit pečené i nepečené dezerty, zamrazit ho v podobě dřeni, připravit kompot, marmeládu, ale i šťávu. Co ale absolutně vede, je rybízový koláč s drobenkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na rybízový koláč s drobenkou
Základem je máslové těsto, které je hutnější, ale v kombinaci se šťavnatým rybízem a drobenkou, má vynikající chuť. Kromě másla, cukru, mouky, vajec a mléka se do těsta používá kypřící prášek. Můžeme ho ale vyměnit za jedlou sodu. V ovocných moučnících s ní těsto lépe vyběhne.
V níže uvedené variantě koláče navíc osvěžuje tvarohová vrstva. Nižší či silnější, podle toho, jak kdo má rád. K tvarohu se přidává vanilkový cukr, zvolit ale můžeme vanilkovou esenci pro výraznější aroma.
Jak vylepšit drobenku na rybízový koláč
Rybíz se krásně doplňuje s kokosem, proto můžeme udělat změnu a k mouce přidat trochu šťavnatého strouhaného kokosu. Podobně ladí s mandlemi. Oloupané mandle se nasekají na drobnější kousky a přidají k mouce. Drobenku v mandlové variantě můžeme ovonět i troškou skořice.
Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…
Jak upéct rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
Koláč je na velký plech, pokud chcete připravit dezert do dortové formy, bude stačit poloviční množství ingrediencí. Na přípravu těsta potřebujete: 160 g másla, 2 vejce, 150 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek a 330 ml mléka. Na náplň si připravte: 2-3 měkké tvarohy (podle toho, jak chcete silnou vrstvu), 2 vejce, 2 vanilkové cukr a červený rybíz. Na drobenku je potřeba: 80 g cukru krupice, 80 g másla a asi 160 g polohrubé mouky.
Jak na to? Máslo na těsto nechte změknout. Plech vyložte papírem na pečení nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. V misce připravte drobenku smícháním cukru, mouky a másla.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte máslo, rozklepněte k němu vejce a přidejte cukr. Hezky vše utřete. Přisypte mouku s práškem do pečiva, přilijte mléko a vymíchejte těsto. Pak ho přesuňte na plech.
V misce dobře smíchejte tvaroh s rozklepnutými vejci a vanilkovým cukrem. Výslednou směs rozetřete na těsto. Rybíz očistěte a nasypejte na tvarohovou vrstvu. Nakonec nasypejte drobenku. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30-40 minut, dokud koláč nezezlátne.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Jak rychle odstopkovat rybíz. Jednoduchý postup nám ušetří čas, mísu rybízu odstopkujeme během chvilky
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Holka u plotny radí: Retro rybízová pěna je osvěžující dezert jen ze tří surovin, který připomene prázdniny u babičky
Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!