Remoska: Nezničitelná přenosná trouba stávala kdysi 180 Kčs a funguje dodnes. Špekáčky z ní jsou nepřekonatelné, říká chalupář z Rychleb
12. 7. 2023 Ostatní
V minulosti byla remoska nedílnou součástí většiny československých rodin. Sloužila místo trouby doma, na chalupě i při výletech do rekreačních zařízení. Kdo ji použil, nedá na ni dopustit, a to se nemění ani dnes, v době modernějších vymožeností.
„Povinný“ pomocník
Mnozí ji mají léta a nedají na ni dopustit. I když existují už jiné, možná o něco vyspělejší, spotřebiče, starší verze Remosky stále v českých rodinách vedou. Její popularitu potvrzuje i paní Márinka Snížková. „V mém mládí snad byla v každé rodině, tedy i v naší. Hliníková s hnědým víkem, okénkem a dvěma mísami. Takže když jsem se vdávala, remoska i v mé domácnosti byla téměř povinností,“ sdělila serveru Toprecepty.cz častá autorka příspěvků na facebookovou stránku o remosce.
Mohlo by vás zajímat
Trouba pro všechny generace
Přenosná trouba s ohřevem seshora byla skutečně hitem hned od začátku svého prodeje v padesátých letech minulého století. Výrobek, který získal své jméno podle tehdejšího podniku místního hospodářství REMOS (revize, elektro, montáže, opravy, servis), je dnes stále favoritem především u starší generace, ale to se snaží současní majitelé společnosti Remoska změnit.
„Dlouho se žilo z toho, že Remoska má u nás jméno. Má ho však u generace 60+, která postupně ztrácela svou kupní sílu. Od roku 2017 proto budujeme novou Remosku, která v době, kdy jsme do firmy vstupovali, klesala svým podílem na trhu. Jsem moc rád, že se podařilo ten trend razantně otočit,“ sdělil pro Toprecepty.cz CEO Petr Vaněček.
Cena je stále přijatelná
Pro představu, v šedesátých letech 20. století stálo menší provedení 180 Kčs a větší, čtyřlitrové, 210 Kčs. Dnešní modernější typy pořídíte od 2500 korun až do 4800 Kč. Na portále Aukro ovšem seženete babičkami odzkoušenou verzi v ceně kolem 800 korun. „V současné době je šestá řada, první řada byla v letech 1957 až 67, druhá od roku 1977, třetí řada pak byla na trhu dlouho. V roce 2013, kdy do firmy vstoupili noví společníci, přišla na trh čtvrtá řada. Pátou řadou je Remoska Tria,“ vysvětluje Vaněček.
Ideální na chatu i zahradu
Novější typ má nyní doma i paní Snížková, protože původní se jí při stěhování ztratil. Před lety si k pracovnímu výročí musela přát nějaký dárek, a tak si vzpomněla právě na remosku. „Protože na šperky a podobné věci moc nejsem, tak jsem po náhlé inspiraci v nějakém časopise plácla - pečenku. Jenže pak chudák ležela léta v zaměstnání zabalená v krabici, dokonce bez otevření,“ vzpomíná paní Snížková a přiznává, že domů si ji odnesla až v momentě, kdy šla do důchodu.
Pak ovšem nastal zvrat. „Vloni jsme si pořídili zahradu s chatou, máme bazén - takže ideální trávení času s vnoučkem, zvlášť teď o prázdninách. A tím došlo na „zakletou“ pečenku,“ říká seniorka s tím, že sice při prvním použití měla obavy, jestli bude vůbec ještě funkční nebo bude rodina bez oběda. „Ale nezklamala a od té chvíle je nezbytnou součástí pohodlného vaření na zahradě. Doma si oběd předpřipravím a pečenka ho už bez hlídání dokončí a já se mohu věnovat vnoučkovi a zahradě,“ říká spokojená seniorka.
Souhlasí s ní i Radka Šulcová. „Mám ji sice teprve měsíc a půl a všechno se učím, ale musím ji pochválit,“ říká pro Toprecepty.cz další z uživatelů remosky. „Jsme často na cestách, takže ji používám převážně v karavanu,“ dodává.
Klasickou Remosku používá na chalupě v Rychlebských horách i Otakar Hrnčiřík. „Mám ji určitě dobrých 30, 40 let a stále v ní peču. Třeba takové špekáčky z remosky si návštěvy nemůžou vynachválit,“ říká pro Toprecepty.cz nadšený chalupář.
Nová doba, nové výrobky
Společnost Remoska, která se úspěšně dostala třeba i na britský trh a jeden exemplář přenosné trouby má doma i král Karel III., nyní vstupuje do další éry. Přestěhovala se, zvětšila svůj závod a začala vyrábět i nádobí. Do budoucna by se ráda zaměřila i na další kuchyňské spotřebiče a k populární remosce přidala další pomocníky do kuchyně.
Zdroje informací:
remoska.eu - Remoska vychovala už 3 generace šéfkuchařů
wikipedia.org - Remoska
Jaké skvosty mohou vzniknout v remosce, zjistíte v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Remoska je i po letech platným pomocníkem při pečení. Za pár korun zvládne buchty, šťavnaté kuře i vynikající polévky
Pokud zatím remosku nevlastníte, ale rádi byste si také pochutnali třeba na pečeném kuřeti s nádivkou, inspirujte se naším videoreceptem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně grilovat sýry: Hermelín potřebuje alobal, halloumi nebo oštiepok stačí jen potřít olejem a budou skvělé
Okurková pomazánka benedictine ze tří ingrediencí: Je levná, rychlá a vynikající namazaná na toastu i jako dip
Nepečený jogurtový řez s rybízem: Dvě vrstvy piškotů proložené nadýchaným krémem se šťavnatým rybízem chutnají božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Remoska: Nezničitelná přenosná trouba stávala kdysi 180 Kčs a funguje dodnes. Špekáčky z ní jsou nepřekonatelné, říká chalupář z Rychleb
Retro chalupářská pomazánka z vařených vajíček, měkkého salámu a tatarské omáčky je velmi oblíbená a na přípravu snadná
Tři osvědčené způsoby, jak správně ohřát bramborovou kaši: S troškou mléka a oříškem másla bude chutnat jako čerstvá