Holka u plotny radí: Arabský salát fattoush voní exotickým kořením a je plný zeleniny. Křupavost zajistí navíc i osmažené kousky pity
10. 7. 2023 Vaření
Máte v horkém létě větší chuť na saláty? Pak určitě zkuste fattoush. Salát z okurky, rajčat, ředkviček, bylinek a koření je zajímavý zvláštní zálivkou i netypickou přísadou. Křupavost zde totiž místo oříšků zajišťují kousíčky pita chleba.
Letní saláty: Jak na arabský fattoush
Miluji v létě saláty plné čerstvé zeleniny. Nejen proto, že příjemně osvěží, ale i proto, že zelenina má v létě plnou výraznou chuť. Když se navíc spojí s bylinkami a správnou zálivkou, je salát fantastickým lehkým jídlem.
Libanonský, respektive arabský salát fattoush jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Jaffa a už tehdy mě překvapily mě čtverečky osmažené pity mezi nakrájenou čerstvou zeleninou. Byť saláty, ve kterých je pečivo jako součást pokrmu, nejsou ani v evropských zemích výjimkou. Vzpomeňme třeba na Caesar salát s krutony, nebo italský salát panzanella, kterému se dokonce někdy i říká chlebový.
Přece jen je ale obvyklejší, že jsou krutony nebo kousky chleba v salátu větší a pevnější. V tomhle se fattoush liší. Pita plátky jsou taky krásně křupavé, ale jsou tenké a lehoučké. Přesto salátu dodávají tu pověstnou "třešničku na dortu".
Nicméně je ještě něco, čím je tento salát výjimečný. Je to zaprvé koření sumah, temně červené barvy a kyselé chuti, typické pro arabskou kuchyni. A zadruhé je to melasa z granátového jablka, která dává zálivce příjemně osvěžující, sladkokyselou chuť. Obojí koupíte v online ochodech s kořením či arabskými potravinami.
Mohlo by vás zajímat
Salát od Seby
Arabský salát fattoush může mít více variant, ale principiálně v něm nesmí chybět římský salát, salátová okurka, rajčata, ředkvičky, jarní cibulka a již zmíněné koření a melasa. V restauraci Jaffa je verze salátu o něco skromnější, ale opravdu parádní verzi salátu mě naučila moje kamarádka ze Sýrie, Seba. Ta salát ještě ochucuje čerstvými zrníčky granátového jablka. A tady už je recept, který jistě zvládnete taky.
Na zálivku budete potřebovat: 50 ml olivového oleje, 2-4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky sirupu z granátového jablka , 1-2 lžička sumahu a sůl. Množství je pouze orientační, klidně přidejte více oleje nebo více citronu tak, aby vám to chutnalo. Vše promíchejte.
Do salátu dále patří: 1 římský salát, 1 salátová okurka, 10 cherry rajčátek, jarní cibulka, petrželka, máta, červená nebo žlutá paprika, 1 svazek ředkviček a granátové jablko na ozdobení.
Připravte si i jeden chléb pita.
Jak na to?
- Pitu nakrájejte na čtverečky a osmažte v pánvi na oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kuchyňské papírové utěrce.
- Zeleninu omyjte, osušte, případně oloupejte, a nakrájejte na kousky o velikosti soust. Bylinky nasekejte. Granátové jablko rozpulte a zrníčka vydlabejte.
- Smíchejte zeleninu s bylinkami a se zálivkou, přidejte osmaženou pitu a dozdobte zrníčky granátového jablka. Ihned podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Tuniský salát mechwia z pečených paprik a rajčat příjemně osvěží i zasytí, navíc je na přípravu snadný