Polenta e osei: Italský dezert z piškotového těsta s jemným máslovým krémem a zdobený marcipánem je vláčný a chutná božsky
12. 7. 2023 Vaření
Léto, prázdniny a vůbec doba dovolených přímo vyzývá k tomu ochutnat nějaké speciality. Pokud jste cestovali do italského Bergama, možná vás tam zaujal jeden neobvyklý dezert – polenta e osei. A nyní si ho můžete připravit i doma, stejně jako ti, kteří v létě zamířili jinam než do Itálie.
Dezert z italského Bergama
Bergamo je mezi turisty oblíbené město na severu Itálie v Lombardii, konkrétně mezi těmi, kteří v zimě míří do místních lyžařských letovisek. Leží totiž v předhůří Alp a je takovou vstupní branou do nich. A protože jsou italské Alpy překrásné i v létě, můžete se s polenta e osei seznámit klidně i nyní, když místo sněhu pokrývá alpské svahy zelená tráva. Dezert má většinou podobu malého dortíku (i když někdy se dělá i ve formě velkého dortu) v podobě kupole přikrytého vrstvou marcipánu, takže trochu připomíná švédský princeznin dort, o němž jsme psali v našem starší článku.
Mohlo by vás zajímat
Místo polenty marcipán
Na rozdíl od něj ale italský zákusek nezakrývá marcipán zelený, ale žlutý. Ten pak zdobí malé krystalky cukru, takže na první pohled dezert vypadá jako kopeček zrnité polenty. Pokud nepatříte mezi milovníky žluté kukuřičné kaše, která je v Itálii oblíbenou přílohou, můžete být v klidu, ta se v moučníku vůbec nevyskytuje. Pod marcipánovou vrstvou se ukrývá jen piškotový korpus, čokoláda, máslo, lískooříškový krém a rum.
Díky tomu je moučník až hříšně sladký, chuť pocukrovaného marcipánu se však výborně snoubí s nadýchaným piškotovým korpusem. Zajímavá je také ozdoba dezertu, která je rovněž z marcipánu a má připomínat ptáčky. Právě slovo osei je totiž nářeční název pro malé ptáčky – pravděpodobně křepelky, které se často s polentou servírují a jde o typický italský pokrm v době lovecké sezony.
Recept na polenta e osei
Pokud máte rádi hodně sladké moučníky a polenta e osei vás zaujala, můžete si ji rovnou upéct podle našeho receptu.
Na korpus budete potřebovat: 390 g cukru, 15 g medu, 5 vajec velkosti L, 7 žloutků, 320 g hladké mouky, 130 g kukuřičného nebo bramborového škrobu a ½ lžičky kypřicího prášku. Na náplň si připravte: 500 g másla, 200 g bílé čokolády, 50 g rumu a 50 g lískooříškového krému. Na máslový krém potřebujete: 7 bílků, 50 g cukru, 600 g másla a 100 cl. alkoholu. Nakonec: pečený cukr (připravený z 1 kg cukru, 50 g glukózového sirupu, 75 g vody), modrý likér curacao, žlutý marcipán, čokoládový marcipán (na ptáčky), žlutý cukr v krystalcích, meruňkový džem, malé kostičky kandovaného citronu a kakao.
- Na piškot vyšlehejte cukr s medem, vejci a žloutky a pomalu přisypávejte mouku a škrob smíchané s kypřicím práškem do pečiva. Když je celá směs jednolitá, nalijte ji do tukem vymazaných formiček ve tvaru polokoule. Pečte 20-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
- Na čokoládový a lískooříškový krém vyšlehejte máslo s předem rozpuštěnou bílou čokoládou a poté přidejte lískooříškovou pastu a rum.
- Připravte si pečený cukr. Cukr nasypejte na plech vyložený pečicím papírem, navlhčete vodou, přidejte glukózový sirup a pečte, dokud cukr nedosáhne teploty 120 °C.
- Na máslový krém vyšlehejte tuhý sníh z bílků s cukrem, přidejte pečený cukr a nechte vychladnout. Poté vmíchejte předem ušlehané máslo a alkohol.
- Korpusy nejprve rozdělte na poloviny, navlhčete je trochou curacaa a spojte čokoládovo-oříškovým máslovým krémem. Zakryjte zaoblenou částí a tu pak potřete máslovým krémem a přikryjte žlutým marcipánovým těstem rozváleným na tloušťku 4 až 5 mm.
- Nakonec dezert posypejte krystalky žlutého cukru. Střed potřete meruňkovým džemem a ozdobte malými kostičkami kandovaného citronu a ptáčky vymodelovanými z hnědého marcipánu (jejich nožky musí být vždy otočené nahoru). Vše potřete zbylým meruňkovým džemem a posypejte kakaem.
Zdroje informací:
Indiaitaly.com: Polenta e Osei - Bergamo's Signature Italian Cake
Visitbergamo.net: Polenta e Osèi
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Princeznin dort není jen pro princezny: Na slavný švédský dezert je třeba piškotový korpus, jemný krém a speciální zelená peřinka