Karel Gott byl gurmán: Sám připravoval tatarák ochucený koňakem, za dobrou „čínou“ jezdil za Prahu a miloval vídeňský řízek s jemnou kaší
14. 7. 2023 V kuchyni s VIP
14. července 1939, tedy před 84 lety se narodil Karel Gott. Legendární zpěvák si uměl užívat života všemi smysly. A k tomu patřilo i dobré jídlo a pití. Víte, na čem si geniální umělec pochutnával?
Kvalita na prvním místě
Mistr si potrpěl především na kvalitní jídlo. A nemuselo jít ani o luxusní pokrmy, rád si pochutnal i na dobře připravené české kuchyni. Když měl čas, uměl se otáčet i v kuchyni a hostit přátele. Proslulý byl jeho tatarák ochucený lžící koňaku.
Karel Gott navíc o jídle rád se zaujetím vyprávěl, protože měl také možnost navštívit restaurace téměř po celém světě a ochutnat různá jídla.
Mohlo by vás zajímat
Na dobrou „čínu“ cestoval za kuchařem
K jeho favoritům patřila asijská kuchyně. V bývalé čínské restauraci ve Vodičkově ulici číslo 19 byl doslova štamgastem. Přestože pokaždé pečlivě prohlížel jídelní lístek, nakonec stejně zvítězilo buď kungpao nebo švei-ču-žou.
Restaurace začátkem 90. let zanikla (později byl zbourán i dům, ve kterém sídlila). Když pak dostal zpěvák chuť na čínu, jezdil na ni do Hostivice, kde si bývalý šéfkuchař z Vodičkovy ulici otevřel novou čínskou restauraci.
Mohlo by vás zajímat
Pochutnal si i na vegetariánském jídle
Gurmán s vytříbenými chutěmi kromě čínských jídel miloval i ta indická. Pochvaloval si některé indické restaurace na Mallorce a v Malajsii.
A pokud šel poobědvat nebo povečeřet s přáteli, kteří nejedí maso, rozhodně zavítal do některé ze svých oblíbených indických restaurací v Praze. Podle jeho slov jsou indické vegetariánské pokrmy tak originální a chuťově vyzrálé, že maso vlastně vůbec nechybí.
Mohlo by vás zajímat
Mořské plody a svíčková
Karel Gott si také rád dopřál dobré ryby a mořské plody. Do pražské italské restaurace chodil na polévku s chobotnicí nebo na špagety frutti di mare.
Česká jídla ovšem zpěvák nezavrhoval. Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem patřila mezi jeho favority. A jako správný Čech miloval řízek. Vítězil u něj ale ten vídeňský z telecího masa, smažený na přepuštěném másle a servírovaný se smetanovou bramborovou kaší. Připravte si jej na Mistrovu počest!
Mohlo by vás zajímat
Vídeňský řízek s bramborovou kaší
Pokud si chcete pochutnat jako Karel Gott, na telecí řízek s bramborovou kaší budete potřebovat:
na řízky
- 800 g telecího masa z kýty (vrchní šál nebo kýta)
- sůl a pepř podle chuti
- cca 4 lžíce hladké mouky na obalení
- 4 vejce
- cca 8 lžic strouhanky na obalení
- přepuštěné máslo
na kaši
- 1 kg brambor typu, varný typ C
- 200 ml smetany 12 %
na podávání
- plátky citronu
- 100 g másla
- Z masa ukrojte čtyři plátky a vyklepejte je dotenka, na okrajích nařízněte blanky, aby se při smažení maso nezkroutilo. Maso osolte a opepřete z obou stran, obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Strouhanku k masu trochu přimáčkněte, nebude tak opadávat při smažení.
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, pak zmírněte plamen, a řízky osmažte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Položte ho na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Brambory slijte a rozšťouchejte. Smetanu ohřejte. Do horkých rozšťouchaných brambor pomalu přilévejte smetanu a šlehejte metličkou, dokud nebude hladká a jemná.
- K řízku podávejte plátky citronu a bramborovou kaši omaštěnou rozpuštěným máslem.
Pokud máte stejně vytříbené chutě jako Karel Gott, podle našeho videoreceptu si připravte báječný tatarák. A klidně jej, mistrovsky, dochuťte koňakem.
Zdroje informací:
idnes.cz: Už jste si vybral, pane Gotte?
prazsky.denik.cz: Čínská restaurace ve Vodičkově: jedli veksláci i celebrity, kuchaře poslal Mao
idnes.cz: Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gottahttp://: https://www.idnes.cz/hobby/domov/karel-gott-narozeniny-oblibena-jidla.A190712_092653_hobby-domov_bma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat ranou mrkev karotku? Je výtečná v mnoha pokrmech a skvěle se hodí i do moučníků
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů