Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
10. 8. 2023 Vaření
Chleba jíme každý den, a přece se nám nikdy nepřejí. Obzvlášť ten bez droždí, pomalu kynutý pouze žitným kváskem. Jeho chuť je úžasná, nenapodobitelná. Kdo takový kváskový chleba jednou ochutná, pamatuje si ji navždy. A přitom je tak snadné ho upéct! Základem je silný a zdravý žitný kvásek.
Když pekařka promluví...
Nabízím vám jeden z nejobyčejnějších receptů na kváskový chleba. Obyčejný recept, a přitom podle něj upečete fantastický chléb! Část recepturní mouky je nutné předkvasit v rozkvasu, aby se mikroorganismy namnožily, a pak už zaděláte těsto. Po pár hodinách vytahujete z trouby kmínem vonícího krasavce s kaštanově hnědou kůrkou. Hmmm...!
Co budeme potřebovat na rozkvas do těsta?
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
Vše spolu dohladka smícháme a zakryté necháme přibližně 10-12 hodin rozkvasit.
Mohlo by vás zajímat
Dále budeme potřebovat:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové (nebo hladké) mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
Jak budeme postupovat?
K vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (alespoň 7-10 minut). Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a spojem nahoru chleba v ošatce dáme kynout do tepla (přibližně 1,5-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale rozhodně nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba budeme péct v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždici) na 220-240 °C. Proto je třeba troubu včas zapnout, aby se nahřála ona i dlaždice (plech na pečení) v ní. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup stěhování chleba do trouby. My vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečicí fólií, ometeme z něj zlehka mouku a svrchu několikrát nařízneme. Rozprašovačem na kytky celý chleba orosíme vodou a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení můžeme chleba ještě jednou orosit.
Drobečky z ošatky
- Časy kynutí, uvedené u kváskových receptů, jsou pouze orientační. Každý máme kvásek jinak silný, doma jiné teplo, časy se nesmí brát jako pevně stanovené.
- Při kynutí se řiďte očima, nosem a rozumem :) Pokud se vám chleba z nějakého důvodu povede méně než jindy, zkuste si vzpomenout, co jste udělali jinak, v čem byly okolní podmínky jiné.
- Z důvodu šetření elektrickou energií a také proto, že kváskový chleba vydrží chutný mnohem déle, než ten s droždím, pečeme najednou vedle sebe dva chleby. Z dvojnásobného množství těsta, kynuté ve dvou stejně velkých oválných ošatkách.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý
Proč nařezávat chleba před pečením? Řezy neslouží jen k ozdobě, ale i k odvodu páry
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty