Luxusní kávová zmrzlina z espressa, mléka a smetany: Dokonale krémová je díky Salku a pravidelnému míchání
17. 7. 2023 Vaření
Poctivá kávová zmrzlina není nic pro dietáře, zato milovníky dobré kávy zaručeně nadchne. Je krásně krémová, chuť podpoří přidaná mletá káva a rozhodně se vyplatí věnovat domácí výrobě trochu času.
Jak na univerzální domácí zmrzlinu?
Výroba domácí zmrzliny není nic složitého, pokud ale chcete dosáhnout skvělé chuti a krémové konzistence, je třeba jí věnovat potřebnou péči. Základ tvoří mléko, vysokoprocentní smetana (min. 30%, lépe však 33-40%), slazené kondenzované mléko a žloutky, které se postarají o zhoustnutí zmrzlinové směsi. Kondenzované mléko je poměrně sladké, ale dáváte-li přednost sladší chuti, doladíte ji ještě trochou cukru navíc.
Mohlo by vás zajímat
K uvedeným ingrediencím lze přidat jakoukoli oblíbenou příchuť, ať už jde o čerstvé ovoce, rozpuštěnou čokoládu, vanilku nebo právě kávu, která není v případě zmrzliny obvyklá, a v běžném obchodě kávovou zmrzlinu málokdy seženete. A jak vytvořit základ jemné krémové zmrzliny?
V hrnci prohřejete mléko se smetanou. Směs by měla být horká, neměla by však projít varem. Žloutky vyšlehejte do pěny a použijete-li i cukr, rovnou ho ke žloutkům před šleháním přidejte. Tenkým pramínkem do žloutků přimíchejte pár lžic horkého mléka se smetanou. Příliš rychlé přidání horké tekutiny by způsobilo sražení žloutků a zmrzlina by se nepovedla.
Zředěné žloutky za stálého míchání přidejte do hrnce s mléčnou směsí, pozvolna zahřívejte a míchejte, dokud vše nezhoustne. V této chvíli je čas na přidání kondenzovaného mléka a dalších přísad pro dochucení zmrzliny.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá kávová zmrzlina z espressa a mleté kávy
Na luxusní kávovou zmrzlinu, ve které chuť kávy opravdu vynikne, je třeba použít silné espresso v množství podle požadované intenzity. Nemáte-li potřebný přístroj doma, rádi vám jistě dají v kavárně šálek silné kvalitní kávy do kelímku.
Čerstvě mletá káva přidaná do husté zmrzlinové směsi dále umocní zážitek a ještě vylepší chuť.
Na přibližně 1 litr domácí kávové zmrzliny budete potřebovat 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 150 ml slazeného kondenzovaného mléka, 3-4 žloutky podle velikosti, 30-50 ml silného espressa, 1 lžíci čerstvě mleté kávy, případně asi 50 g cukru krupice. Jak na to?
-
V hrnci zahřejte mléko smíchané se smetanou a espressem tak, aby směs byla horká, ale ne vroucí.
-
Žloutky ušlehejte s cukrem a tenkým pramínkem do nich za stálého míchání přidejte asi 50 ml mléčné směsi.
-
Žloutky za stálého míchání pozvolna přilijte do hrnce s mlékem a zahřívejte při nižší až střední teplotě do varu.
-
Stále míchejte, dokud směs nezhoustne, poté přidejte kondenzované mléko, mletou kávu a odstavte z tepla.
-
Nechte zcela vychladnout, přelijte do plastové nádoby a uložte do mrazáku.
-
Po 1 hodině hodině směs důkladně promíchejte, především oddělte vznikající krystalky od stěn nádoby.
-
Zmrzlinu dále stejným způsobem promíchejte každých dalších 30 minut až do úplného zmrazení, což bude trvat asi 3 hodiny.
Před podáváním nechte kávovou zmrzlinu v pokojové teplotě 10 minut povolit.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit domácí kávovou zmrzlinu?
Domácí kávová zmrzlina je skvělým osvěžením sama o sobě, můžete do ní však přidat i další ingredience, které ji pozvednou na ještě vyšší úroveň. Pro intenzivnější chuť se dá použít trochu kávového likéru, skvělé jsou i rozdrcené karamelové sušenky přidané do směsi v poslední fázi přípravy, hodí se však i menší kousky čerstvého ovoce. K kávou ladí například jahody, banány, borůvky nebo třešně.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více