Sladkokyselá meruňková omáčka: Luxusní doplněk k tvarohovým nokům, bramborovým šiškám i drůbežímu masu
18. 7. 2023 Vaření
Meruňkám se kvůli nepříznivým podmínkám na našem území dlouhodobě příliš nedaří a bohatá úroda je spíš dílem štěstěny, meruňková omáčka se však dá vyrobit jak z čerstvých meruněk, tak i ze zavařených zásob.
Jak poznat zralé meruňky vhodné na omáčku?
Meruňky dozrávají podle odrůdy a klimatických podmínek přibližně od konce června až do srpna. Ideální doba, kdy sklízet meruňky, nastává ve chvíli, kdy plody vykazují tyto znaky:
- Meruňky mají světle oranžovou barvu bez známek zelené.
- Po mírném stisknutí jsou mírně měkké, ale stále natolik pevné, že se neporuší.
- Slupka meruněk se neleskne a je hladká.
- Stonky zralých meruněk jsou zbarveny dohněda a jdou snadno oddělit.
- Zralé meruňky se také vyznačují sladkou vůní.
Meruňky v době sklizně jsou náchylné k otlakům a rychle se poté kazí, proto je třeba s nimi zacházet šetrně nebo je ihned po otrhání zpracovat, třeba právě do meruňkové omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Meruňková omáčka k sladkým jídlům
Meruňková omáčka je ideálním řešením pro milovníky ovocných knedlíků, kteří si chtějí trochu usnadnit práci. Klasika v podobě meruňkových knedlíků z bramborového, kynutého či tvarohového těsta se dá nahradit tvarohovými noky s meruňkovou omáčkou, která obalí a ochutí každý kousek. Omáčka má však u sladkých jídel univerzální využití.
Lze ji přidat do rýžového nákypu, snídaňové kaše, na palačinky, lívance nebo vafle, ochutit jí jogurt nebo se dá použít pro vylepšení sušších dezertů. Skvěle s ní budou chutnat i bramborové šišky nasladko. Jak na vyladěnou meruňkovou omáčku?
Na asi 500 g zralých meruněk budete potřebovat 1 vanilkový nebo skořicový cukr, cukr krupici podle potřeby (meruňky mohou být různě sladké, proto je doslazení čistě individuální), 1 lžíci citronové šťávy, 1-2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml smetany ke šlehání a vodu podle potřeby.
Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky a společně s cukrem, citronovou šťávou a trochou vody přiveďte v hrnci k varu. Vody by mělo být pouze tolik, aby byly meruňky ponořené. Vařte za občasného míchání tak dlouho, dokud se meruňky nezačnou rozpadat, což bude trvat přibližně 5-8 minut podle velikosti kousků a také stupně zralosti.
V troše smetany rozmíchejte kukuřičný škrob a přilijte jej za stálého míchání k meruňkám. Při mírnější teplotě nechte provařit do zhoustnutí a podle potřeby doslaďte cukrem/sirupem/medem nebo okyselte citronem.
Na zahuštění meruňkové omáčky se dá použít i vanilkový pudinkový prášek.
Meruňková omáčka k masu
Sladkokyselé meruňky skvěle ladí k drůbežímu masu, jehněčímu, zvěřině i rybám. Podle druhu masa ji lze ochutit na různé způsoby a chuť meruněk se dá ještě zvýraznit přidáním meruňkové zavařeniny.
Ke kuřecímu a jehněčímu masu se hodí doplnit omáčku o pikantnější nádech, například použitím chilli nebo zázvoru a dá se přidat i trochu suchého bílého vína. Ryby naopak vyžadují méně výrazné dochucení, aby v omáčce vynikly. Meruňková omáčka ke zvěřině by měla mít plnější chuť, o kterou se postará červené víno, a dá se kombinovat i s oblíbenými brusinkami.
Recept na kuřecí prsa s meruňkovou omáčkou
Na 2 kuřecí prsa budete potřebovat 4 zralé meruňky, 1 lžíci meruňkové zavařeniny, 1 menší cibuli, 100 ml suchého bílého vína, ¼ lžičky mletého zázvoru, špetku sušeného estragonu, špetku chilli, hladkou mouku, sůl, pepř a olej. Jak na to?
Osušená kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran a rozklepejte přes potravinovou folii tak, aby měla po celé ploše stejnou tloušťku. Obalte je v mouce a v rozehřátém oleji zprudka opečte asi 3 minuty z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo.
Do stejné pánve přilijte trochu oleje a nechte v něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijte vínem a nechte při střední teplotě asi 3 minuty odpařovat alkohol. Přidejte nadrobno nakrájené meruňky, zázvor, estragon, chilli, trochu soli, pepře a vařte do změknutí meruněk asi 5 minut. Vmíchejte zavařeninu, vraťte do omáčky kuřecí prsa a společně prohřejte.
Chcete-li mít meruňkovou omáčku hladkou, před přidáním masa ji rozmixujte tyčovým mixérem.
Jak na meruňkovou omáčku z kompotu?
Meruňkový kompot lze na omáčku použít stejně, jako čerstvé meruňky. Rozdíl je pouze v době vaření, kdy kompotu stačí jen chvilka a také není třeba omáčku dále doslazovat. Chcete-li i přesto sladší chuť, místo části vody použijte nálev z kompotu.
Zdroje informací:
Eatingwell.com: Seared Chicken with Apricot Sauce
Whereismyspoon.co: Apricot sauce
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Na Letnice si udělejte tyhle meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělý meruňkový koláč i bez kynutí? Stačí znát dobrý recept!
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů